Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

111 тона опасни отпадъци от производство на олово са изхвърлени край Свищов

Няма екологична опасност за крайдунавския град, случаят се разследва

Свищов
Снимка: БГНЕС

Екоинспекцията във Велико Търново установи незаконно изхвърляне на 111 тона опасни отпадъци от производство на олово и оловни сплави. Производствената шлака е открита в покрайнините на Свищов. Няма екологична опасност за крайдунавския град, увериха специалистите. По случая е образувано досъдебно производство.

Кметът на Свищов Генчо Генчев подал тази сутрин сигнал за нерегламентирано депониране в Западната индустриална зона на града на голямо количество шлака, отделяща неприятна миризма. 

Проверката установява, че опасният отпадък е от производството на фирма за олово и оловни сплави в Монтана. 111-те тона производствена шлака са продадени на софийската фирма "Еко трейдинг къмпани", която е трябвало да я транспортира до площадка за обезвреждане в Пловдив. 

Компанията си е спестила плащането на дължимите такси и е изхвърлила опасния отпадък от оловното производство край Свищов, обясни за "Хоризонт" Гинка Савчева, заместник-директор на Регионалната екологична инспекция. Софийската фирма ще бъде глобена – законът предвижда санкция от 10 000 до 50 000 лева. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени