Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Савчев: Няма причина за рестрикции срещу българските розови продукти

25% от продуктите с българско розово масло се реализират на китайския пазар

Китайският пазар не допуска внос на български продукти със съдържание на роза Дамасцена - тази новина разбуни духовете и породи редица въпроси.

Няма причина за рестрикции срещу българските розови продукти, смята Евгени Савчев от Селскостопанската асоциация за международни отношения, според когото българските власти реагират бързо и адекватно на този етап:

Търговският представител в Шанхай успя да направи разговор с министъра на икономиката на Китай и постави много твърдо въпроса за възстановяване на възможността за експорт на стоки, които съдържат роза Дамасцена.

Савчев каза, че резултат от проведения разговор се очаква в първата половина на 2018-а година.

Според него става въпрос за някакво недоглеждане от страна на китайските власти.

Българските продукти, свързани с маслодайна роза, така или иначе не могат да бъдат заменени с нито един в цял свят. Ние сме единствения производител на продукти, съдържащи розово масло, което е с най-високо качество и с най-сериозни показатели, коментира розопроизводителят Владимир Стоянов, според когото също става въпрос за някакво недоглеждане от страна на Китай, а не опит да бъде изместена страната ни от този пазар.

¼ от продуктите с българско розово масло се реализират на китайския пазар, категоричен е Евгени Савчев. Това е сериозен удар по бизнеса, каза той:

Има блокирани на входни митници и тези продукти не могат да се импортират в Китай, не могат и да се върнат обратно, поради икономически причини.

От Министерството на земеделието на този етап се въздържат от коментар по темата, защото не разполагат с достатъчно информация и при тях няма постъпили официално сигнали за спрени продукти с българска роза на китайския пазар.

Подробностите можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна