Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сантименталният шедьовър на Франсоаз Саган

БНР Новини
Фотоколаж: Даниела Манолова

„Умореният кон“ е недостатъчно точен и омекотен превод на френското оригинално название Le cheval évanoui. Буквално става дума за припадащ от изтощение кон, за издъхващ от умора кон, за кон, изгубващ или изгубил вече съзнание. Зад това название се крие интригуващо сантиментално-иронична история с английско чувство за хумор, възникнала и взривила атмосферата на едно атипично семейство, чрез поредица неочаквани афери и предумишлено търсен стил а ла началото на 20 век. Умореният кон е една от поредицата театрални пиеса, които Франсоаз Саган пише усилено в средата на 60-те години. Премиерата й е през 1966 г.

През 1978 г. Франсоаз Саган участва в проекта Как работят писателите на Jean-Louis de Rambures, който обхваща интервюта с 25 автора на тема как точно работи всеки от тях. Намирането на ритъма се оказва съществен принцип в работата на Франсоаз: За мен писането е въпрос на намиране на определен ритъм. Сравнявам го с ритъма в джаза.
Записът, който ще чуете в неделя, в два и половина през нощта, е направен през 1981 от режисьора Елка Драганова с участието на Стефан Данаилов, Мария Русалиева, Вера Среброва, Жоржета Чакърова, Андрей Чапразов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна