Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За наградите "Ехо Класик 2017", българската следа и новата концертна зала на Хамбург

Любен Димитров, Аглика Генова и Йордан Камджалов на церемонията в Хамбург
Снимка: ECHO Klassik

За първи път изцяло български музикален проект, осъществен със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и звукозаписен екип в Първо студио на БНР,  спечели престижната германска награда "Ехо Класик". Албумът "Барток и Бабин: Концерти за две пиана" на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров беше записан под диригентството на Йордан Камджалов от екип в състав: продуцент Георги Еленков, тонрежисьор Мирослав Данев, звукооператор Константин Драмалиев.


На 29 октомври в новата Филхармония на Елба в Хамбург се състоя бляскавата церемония по връчването на отличията. В концерта участваха звезди на класическата музика - певците Йонас Кауфман, Джойс ДиДонато, Прити Йенде и Аида Гарифулина, пианистът Маурицио Полини, цигуларят Даниел Хоуп и 12-те виолончелисти на Берлинската филхармония, а по червения килим мина и българското клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров, и диригентът Йордан Камджалов. Тримата получиха приза от ръцете на легендарния водещ Томас Готшалк.


Още подробности разказа в репортажа си за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Хелия Чавдарова - специален пратеник на Националното радио в Хамбург.

Във втория звуков файл можете да чуете интервю с цигуларката Йоанна Каменарска, която беше на сцената по време на церемонията по връчването на наградите "Ехо Класик 2017" - българката е втори концертмайстор на Хамбургската държавна филхармония, домакин на събитието тази година в новата концерта зала Elbphilharmonie.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна