Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикално пътешествие из Европа с камерен ансамбъл „Арбанаси“

БНР Новини
За 12-и път се проведоха Дни на Кралство Белгия в Република България. Тази година форумът се проведе от 6 до 10 ноември и беше посветен на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018. От пет години програма „Христо Ботев“ е партньор на посолството на Кралство Белгия. Първо студио на Българското национално радиото е домакин на концертите, които се организират в рамките на Белгийските културни дни. Традиция е участниците в събитието да са български и белгийски музиканти. В концерта тази година взе участие Камерен ансамбъл „Арбанаси“. През месец август те участват във Фecтивaлa зa клacичecкa кaмepнa мyзикa Arbanassi Summer Music 2017, нocитeл нa пpecтижния лeйбъл „Евpoпa нa фecтивaлитe, фecтивaлитe нa Евpoпa” 2017-2018. Специален гост в Арбанаси, е пocлaникът нa Бeлгия – Фpaнcoa Бoнтaн. Аpтиcтични диpeктopи нa това събитие са белгийския обоист Димитри Местдаг и неговата съпруга търновката Юлита Фъсева, която свири на контрабас. Преди осем години сред автентичната атмосфера на храма в Арбанаси те поставят началото на фестивала. Родената във Велико Търново Юлита споделя: Щастлива съм, защото фестивалът се превърна в посланик на България по света, защото водим хора, които може би никога няма да дойдат тук и да видят колко красива е страната.
На сцената в Първо студио на Българското национално радио към тях се присъединиха Люси Джил – цигулка, Клер Льошиен – цигулка, Самуел Барсегян – виола, Александър Сомов – виолончело и Питер Нойтер – фагот. Всички аранжименти за състава са направени от Волфганг Ренц.

Камерен ансамбъл „Арбанаси“ изпълни:
• Първа част на кантата BWV 82 „Имам достатъчно“ (Ich habe genug) на Йохан Себастиан Бах.
• Сюита оп.122 „Маски и Бергамаски“ от Габриел Форе - Увертюра, Менует, Пасторал и Гавот.
• Струнен квинтет, опус 77 на Антонин Дворжак – Първа част Алегро кон фуоко.
• „Декори“ за обой и фагот от Вим Хендерикс. Изпълняват Димитри Местдаг и Питер Нойтен.
• „Пирин“ за соло контрабас от Добринка Табакова, солист Юлита Фъсева.
• „Фантазия“ от Карл Нилсен.
• „Концертино“ в Сол мажор за английски рог и камерен оркестър на Гаетано Доницети. Солист е Димитри Местдаг.
• Сюита „Доли“ от Габриел Форе – IV част Испански танц.
В звуковия файл може да чуете запис на концерта.





Състав на камерен ансамбъл „Арбанаси“:

Димитри Местдаг, Белгия, обой, Симфоничен оркестър на АнтверпенДимитри Местдаг учи в Музикалната академия в Харелбеке и в Училището по изкуства в Гент в класа на Иф Бури. Получава магистърска степен за обой, английски рог и камерна музика в Брюкселската консерватория. Учи при Пол Домбрехт и Алекс Ван Беверен. Посещава майсторски класове, ръководени от Ален Денис, Инго Горицки и Томас Индермюле, и учи в Ротердамската консерватория при Емануел Абюл.
Димитри получава първа награда на конкурса Белфиус Класик, а през 1996 печели първа награда и по английски рог на конкурса Тенуто, Белгия. На концерта на лауреатите (победители на този конкурс) той за първи път изпълнява концерта за английски рог и оркестър, написан от Нед Рорем. Концертът е записан за радиото и телевизията. Днес Димитри се представя редовно като гост музикант с различни оркестри и ансамбли, като например с Кралския Концертгебау оркестър, Ротердамската филхармония, Банбергер Синфоникер, Хонг Конг Филхармония и други. Заедно с Ерик Спелер и Иф Бури е член на трио „Астриа“.
От 1996 г. той свири като солист английски рог в „Антверп Синфони Оркестра“.

Юлита Фъсева, България, контрабас, Симфоничен оркестър на АнтверпенЮлита Фъсева е родена във Велико Търново, където прави първия си музикален опит като пианисткa. След няколкогодишен опит като виолончелистка, на 18-годишна възраст тя заменя виолончелото с контрабас. Юлита получава оркестрова диплома в Хохшуле фюр Музик и Дарщеленде Кунст Франкфурт в класа на проф. Гюнтер Клаус по контрабас.
Участва в майсторските класове на Франческо Петраки, Томас Мартин, Хайнер Браун, Марк Дорин, Бохуслав Фурток, Валдемар Тамовски и Клаус Гутлер. Първите оркестрални опити на Юлита са с Младежкия Оркестър на Шлезвиг Холщайн и Юнге Дойче Филхармони.
Като студентка работи във водещи немски оркестри, като „Синфониоркестър дес Зарлендишен Рундфунк”, „Рундфункоркестър дес Байришен Рундфункс” Мюнхен, „Рундфункоркестър дес Зюдвестфункс“ и Оркестъра на Операта Франкфурт на Майн.
От 1999 г. Юлита е член на контрабас секцията на Aнтверп Симфони Оркестра (Белгия).
Като допълнение към оркестрантската си дейност, Юлита свири в различни международни оркестри и ансамбли като Националния оркестър на Белгия, Филхармоничния оркестър на Люксембург, Хонг Конг Филхармоник, Иктусансамбъл, Спектърансамбъл, Немска Радио Филхармония Саарбрюкен-Кайзерслаутерн, Ансамбъл Дисонанс в Париж и др.
През 2010 г. със съпруга си Димитри Местдаг основава фестивала Arbanassi Summer Music.

Люси Джил, Великобритания, цигулка, Английски камерен оркестърЗа Люси Джил е голямо удоволствие разнообразието от камерна музика и оркестрова кариера във Великобритания и в чужбина.
Люси е родена в Лондон, учила е в музикално училище „Пърсел“ и е била ученичка в Кралския колеж за музика. След това тя завършва образованието си в Гилдхол Скул за музика и драма с Дейвид Tакено и в Оберлин музикална консерватория (САЩ) с Aлмита Вамос.
Тя е член на няколко камерни групи, включително пиано трио „Сомов“, „Пентагона струнен ансамбъл“ и Салоноркестър Баден-Баден. Тя е била гост-водач на квартет „Бродски“ с концерти в Ротердам, Болоня и във Великобритания и е правила турне с Алфред Брендел, свирейки пиано квартети от Моцарт на концерти, включително Карнеги Хол в Ню Йорк, Музикферайн Виена, Концертгебау Амстердам и Сънтори Хол Токио.
Люси е обиколила Шотландия с виолончелиста – неин дуетен партньор, Александър Сомов, и е канена като гост на много музикални фестивали в Европа и Великобритания, включително Moнтепулчано, Шварценбург, Аполония, Сиам, Престийн, Нюбъри, Честър, Норд Йорк Морс и ИМС Прусия Ков Опен Чембр мюзик.
Член е на Английския Камерен Оркестър от 2001 година. Люси също свири редовно с „Ла Фолия“, Камерния оркестър на Елзас и Филхармоничния оркестър на Страсбург. От 2003 до 2006 г. е член на Кралската Северна Симфония базирана на Сейж Гетсхед. От тогава тя е канена да свири на водещи позиции в оркестри като Симфоничния оркестър на Би Би Си, Кралската опера, Английската национална опера и Хале оркестър.
На седемнадесет годишна възраст тя печели международният конкурс на ЛФО „Млад солист на годината“, което води до покана за изпълнения на концерта за цигулка на Чайковски. Свирила е всички големи концерти за цигулка с различни оркестри във Великобритания, а от скоро и тройния концерт на Бетовен с Филхармонията на Страсбург и двойния концерт на Брамс със Симфоничния оркестър на Радио София.

Клер Льошиен, Белгия, цигулка, Симфоничен оркестър на АнтверпенКлер Льошиен е родена в Ла Лувиер, Белгия. На 15-годишна възраст тя влиза в Музикалната консерватория в Брюксел, където се дипломира през 2002 г. В същото време тя се обучава в капелата „Кралица Елизабет” в продължение на 3 години с Вероник Богерт от 1998 г. до 2001 г. След това Клер отива в Лондон в Кралския музикален колеж за следдипломна квалификация, където учи с Родни Френд. Когато се връща в Белгия, получава ценни съвети от Татяна Самуил, Ив Кортвринт и Бенджамин Брод.

Като оркестров музикант тя се свири в кралската опера „Ла Моне“, във Валонския камерен оркестър, Камерния оркестър на Брюксел, както и в много ансамбли за камерна музика.

От 2009 година Клер свири в Кралския фламандски оркестър. Тя участва също в много камерни концерти, главно първа цигулка, в квартета Prosperus4.



Александър Сомов, България, виолончело, Симфоничен оркестър на СтрасбургАлександър Сомов е роден в София и учи в Националното музикално училище със Стефан Руневски. На 15-годишна възраст, той прави своя концертен дебют в България и Германия, записва Рококо вариациите от Чайковски и свири премиерата на Кончерто де Еспаня от Ангел Ескудеро на последователни обиколки из Испания с Националния младежки оркестър. След спечелването на конкурсите Млади музикални таланти и Международния музикален и световен конкурс, Александър има ангажименти в Гърция, Италия, Сърбия и Израел.
Александър продължава обучението си в „Гилдхол скул“ за музика и драма със Стефан Попов, където през 1998 г. става първият източноевропеец получил Златен медал – най-високата награда на „Гилдхол скул“. Следват гастроли с виолончеловите концертите на Дворжак, Шуман, Чайковски, Елгар, Шостакович, Хайдн, Бокерини, Щраус, Бетовен, Брамс, Турнич и Гулда, с оркестри като Северна Синфония, Страсбург филхармония, Щатскапеле Aхерн, Българското национално радио, Софийска и Варненска филхармония и т.н., дирижирани от Тиери Фишер, Пол Мекрийш, Томас Цеетмайер, Maрк Албрехт, Дейвид Пери, Питър Унжан, Лионел Бренге, Джеймс МакМилан, Теодор Гушлбауер, Васил Казанджиев, Мартин Пантелеев, Йордан Дафов и Милен Начев и други.
Като камерен музикант и солов изпълнител, Александър свири с музиканти като Томас Цеетмайер, Жан-Ив Tибоде, Taсмин Литъл, Борис Гарлицки, Джон Йорк, Нейтън Уилямсън, Богдана Попова, Люси Джил, Венера Божкова и Maнфредо Грация в различни държави – Великобритания, Франция, Швеция, Германия, Испания, Кипър, Мексико и България.
В момента Александър Сомов е соло челист на Филхармоничния оркестър и професор в Консерваторията на Страсбург. Той също така дава редовни майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала (Швеция) и Флен (Франция).
От 2002 година насам, Александър е канен като гост, водач на челите, в Лондонската филхармония, в Симфоничния оркестър на Лондон, в оркестър Филхармония, в Шотландския камерен оркестър, в Хале оркестър и в Английски камерен оркестър. Александър има солови записи за Наксос/Марко Поло, Гeга Ню Лейбъл, Би Би Си, Българската национална телевизия и радио, Полското радио и радио Валенсия.

Питер Нойтен, Белгия, фагот, Филхармония - РотердамПитер Нойтен учи фагот в консерваториите на Антверпен, Кьолн и Базел с Франсис Поле, Дани д'Ене (контрафагот), проф. Георг Ключ и Серджо Адзолини.
Питер е избран за Младежкия оркестър на Европейския съюз, Оркестъра на музикалния фестивал на Тихия океан (Япония) и Густав Малер Югендорчестър. В началото работи с диригенти като Клаудио Абадо, Бернар Хетинк и Иван Фишер.
След като свири като музикант на свободна практика с професионални оркестри в Белгия, Холандия, Испания и Германия, Питер е приет в Кралския шотландски национален оркестър в Глазгоу през 2004 година. След това става „соло фагот“ в Оркестъра на Операта на Руан – От Норманди (2005-2007), а от октомври 2007 г. е солофаготист в Ротердамската филхармония. Като гост Питер се появява редовно с други оркестри като Берлинския Радиосимфоничен оркестър, Залцбургския Моцартеум оркестра, Оркестъра на Кралския оркестър на Концертгебау в Амстердам.
Казва, че камерната музика го вълнува и има възможност да работи с музиканти като Андраш Адорян, Лора Микола, Игор Ром, Никола Даниел, Джонатан Кели, Зви Миникър, Прия Мичъл, Владимир Менделсон и Жан-Клод Ван Ден Ейден. Питер концертира редовно с ансамбли като Oxalys, I Solisti del Vento и Asko en Schoenberg. През 2001 година прави дебюта си в Моцарт Синония Кончертанте в Бозар, Брюксел. Оттогава той изпълнява многобройни концерти от Питър Максуел Дейвис, Хайдн, Вивалди и Моцарт в Белгия, Холандия, Франция и Германия с диригенти като Рой Гудман, Даниел Кавка, Хуберт Букбергер и Иван Мейлеманс. Концертът за фагот от Моцарт е излъчен на живо по радио „Клара“.
Питер преподава в Консерваторията в Ротердам.

Самуел Барсегян, Армения, цигулка, Гулбенкян оркестра ЛисабонРоденият в Армения, Самуел Барсегян, започва шестгодишен да свири на цигулка в Специалното музикално училище Чайковски. На възраст от петнадесет той решава да премине към виолата. Завършва през 1989 г. и след това продължава следването си в държавната консерватория на Ереван с Алберт Брутян. Между 1989 г. и 1991 г., той е солист на Симфоничния оркестър на Арменското радио и получава Голямата награда на Националния арменски конкурс. От 1991 г. до 1995 г., той учи при Ким Кашкашян в Държавната академия за музика Фрайбург, Германия. През този период той свири под ръководството на диригенти като Джордж Шолти, Валери Гергиев, Семьон Бичков и Даниел Баренбойм и като солист с Арменската филхармония на фестивала Шлезвиг-Холщайн. Самуел продължава обучението си в Джулиард Скул в Съединените американски щати, и завършва следдипломна квалификация в Музикалната академия Карлсруе. По-късно развива артистичната си кариера с професор Рудолф Баршай.
Самуел Барсегян е участвал в майсторски класове на диригенти като Бертран де Били, Симоне Юнг, Гилбърт Варга, Дейвид Цинман и Лорънс Фостър. Той е основател и диригент на камерния оркестър от Лисабон и дирижира и други различни оркестри в Европа. През 2013 година за първи път дирижира Гюлбенкян оркестър в Лисабон, в който е първи солист на виолите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна