Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската фирма "Парк Плейс Енерджи" е заявила желание да продължи проучванията за нефт и газ в област Добрич

Снимка: МОСВ

Чрез писмо до Министерството на околната среда и водите американската фирма "Парк Плейс Енерджи" е заявила желание да продължи проучвания си за находища на нефт и газ в блок "Вранино", област Добрич. Фирмата настоява да получи екооценка, липсата на която е предизвикала съдебно решение (на ВАС от 31 март тази година) за спиране на проучванията. 


„Парк Плейс Енерджи“ имат сключен договор за търсене и проучване на нефт и газ с Министерството на енергетиката от 2014 година. Цялостният им работен проект се отнася до Блок 1-11 "Вранино", заемащ площ от 397 кв. км., разположен на територията на 28 населени места в четири общини - Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево. В него попадат и три защитени по "Натура 2000" зони - „Крайморска Добруджа“, „Калиакра“ и „Било“. 

Основните цели на проучвателните дейности се предвиждат да бъдат във въглищните пластове на дълбочина от 1200 до 2500 метра. В плана е записано също, че замърсяване на околната среда се получава най-вече при аварии, предизвикали неконтролируемо или трудно овладяемо фонтаниране, като това може да се случи при всяка фаза от разработката на сондажа. Писмото до екоминистерството е изпратено на 25 септември тази година, като до момента отговор не е получен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна