Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Радев: Президентът Желев остана безсребреник, когато други осребряваха надеждите на българите

| обновено на 07.11.17 в 19:39
Снимка: БГНЕС
Четирима президенти – действащият държавен глава на Република България Румен Радев и предшествениците му Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов откриха паметна плоча пред дома на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев в шуменското село Веселиново.

Д-р Желев имаше нелека съдба, защото прояви куража на инакомислещите, каза в словото си при откриването на паметната плоча държавният глава Румен Радев:
Пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надвикваха. Понесе упреците на опонентите и предателствата на своите. Президентът Желев остана безсребреник, когато други осребряваха куража и надеждите на всички българи.
 
Радвам се, че поставихме началото на една традиция, добави Петър Стоянов:
Това е, от което страда българската държава – липса на институционалност, както и на това, което се нарича историческа памет, а също и липса на континуитет. Неистовото желание на всеки български политик да започне да гради историята от себе си и за напред. Политика се прави тогава, ако запазиш всичко, което е здраво от миналото, и осмислено градиш бъдещето.

Благодаря на всички! Искам всички да го запомнят такъв, какъвто беше – много скромен, много срамежлив и с много големи идеи, добави развълнувана във Веселиново Станка Желева  дъщерята на президента Желев. Желева уточни, че родната къща на баща ѝ няма да бъде превърната в музей, но има идея улицата, на която е дома на президента, да носи неговото име.

По рано пред "Хоризонт" Желева разказа: 
Това е едно събитие, което показва една изключително висока политическа култура, защото това са хора с доста различни възгледи и интереси, политически позиции. Това, че ще присъстват и ще бъдат заедно рамо до рамо на откриването на тази паметна плоча, за мене е един изключително вълнуващ жест. Моят баща беше човек на идеите, но никога не се е водил от интереси икономически. Той беше наистина един много благороден човек и честен, много достоен политик.


Още за събитието чуйте в репортажа от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна