Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на Перперикон като туристическа дестинация

Снимка: БГНЕС


Залязва ли славата на Перперикон - древният скален град, станал хит в последните години заради уникалните археологически разкрития. Въпросът беше провокиран след заседание на едноименната асоциация по туризъм, в която членуват основно бизнесмени и хотелиери. Нейните данни за спад на посещенията на Перперикон бяха опровергани от местните екскурзоводски фирми. Директорът на музея в Кърджали Даниела Коджаманова обясни:

Има спад в броя на реално отчетените, преминали през каса туристи на Перперикон - тези, които са влезли с входен билет. Нямаме механизъм, по който да отчитаме туристите, които не подлежат на таксуване. Такива са децата до 7 години, хората в неравностойно положение, децата от социални домове, а такива групи имаме, но няма как да ги отчетем като бройка.

В определени месеци наистина има спад в посещенията на Перперикон -  например през януари само четирима туристи са изкачили стръмната пътека към върха на древния град, през февруари те са били 1000, а през март - 3000. Реалният сезон на Перперикон е започнал в края на април, като горещото време през лятото също е оказало влияние върху туристическия поток. Като цяло има увеличение на индивидуалните туристи, интересът към скалния град се засилва и след началото на учебната година, когато много ученически групи го посещават, особено в дните на националните празници.

На Перперикон няма проблем, дори напротив -  туристите се увеличават, е мнението на представителите на фирмите, които осигуряват екскурзоводски услуги. Те се аргументират с повишения брой на заявките за посещения и увеличаващите се туристически агенции, които го включват в маршрутите си. Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени