Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на руската Комунистическа партия обяви, че има подкрепа да се кандидатира за президент

Снимка: БТА

На 100-годишнината от болшевишката революция, довела до създаването на Съветския съюз, лидерът на руската Комунистическа партия Генадий Зюганов обяви, че има подкрепата на всички партийни структури да се кандидатира за президент на Русия. Това обаче ще стане факт на конгрес на комунистите през декември. 

Около 5000 съпартийци на Зюганов със свои съмишленици от няколко континента отбелязаха навършването на цял век от Великата октомврийска социалистическа революция с марш в Москва. 

Участниците носеха портрети на Ленин и Сталин, както и транспаранти с ликовете на чуждестранни социалистически лидери, включително на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

За президентските избори през март догодина вече се кандидатираха националистът Владимир Жириновски, телевизионната водеща и журналистка Ксения Собчак. Владимир Путин още не е потвърдил, че иска още един мандат в Кремъл. Той знаково отсъстваше днес от Червения площад, където имаше възстановка на парада от 7 ноември 1941 година, когато воините от Червената армия са се отправили да бранят Москва от армията на Третия райх, стигнали тогава до подстъпите на съветската столица.

Говорителят на Путин – Дмитрий Песков, заяви, че днешният 7 ноември е бил обикновен работен ден за президента и той е имал няколко срещи в Кремъл. В редките си коментари по темата за Октомврийската революция Путин заяви миналия месец, че по-добре е било тя да не се случва заради противоречивите резултати от нея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени