Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Интер Експо център в София се провеждат най-големите в страната изложения на храни и напитки

Снимка: БГНЕС

От днес до 11 ноември в Интер Експо център в София се провеждат най-големите в страната изложения на храни и напитки. Над 450 фирми-участници, 150 от които се включват за първи път, ще покажат пред посетителите качествени продукти и нови технологии.

Над 80 чуждестранни фирми също ще се опитат да създадат делови партньорства, да тестват българския пазар и да предложат продуктите си на изложенията. Освен хилядите продукти посетителите ще могат да се възползват и от богатата съпътстваща програма. В залите на Интер Експо център ще се организира форум "Българските биопродукти по време на Българското председателство на Съвета на ЕС". Ще има конференции и занимателни дегустации. 

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Веселина Ралчева, заместник-председател на Българската асоциация "Биопродукти" изтъкна, че новите биопроизводители у нас отново са застрашени да останат без финансиране:

През 2014-а предупреждавахме, че заложените в новата Програма за развитие на селските райони средства са твърде малко, имайки предвид ръста на биопроизводителите, които се захващат с този начин на производство. За съжаление, се оказахме прави. Само за две години средствата бяха изчерпани и в момента сме изправени пред възможността от 7-годишна програма пет години да бъдат нулеви за подаване на нови заявления за подпомагане.

Ние не сме спрели да водим разговори. На последния Комитет по наблюдение имахме среща с господин Порожанов, който изрази готовност да започнем разговори най-напред за промяна на условията, при които се подпомагат биопроизодителите по мярка 11 на ПРСР, тоест – въвеждане на някои ограничения и премахване на някои "вратички", през които действително влязоха случайни хора с огромни площи, съвсем не запалени от биопроизводството, а са намерили начин да получат по-лесно едни субсидии. Трябва да премахнем тези "вратички" и тогава да търсим средства, за да може след прехвърлянето им към тази мярка те да отидат при реалните биопроизводители.
Има култури и видове площи, които лесно могат да се гледат по биологичен начин, тоест, регламентът  за био не се нарушава. Например, огромни площи пасища, без да има животни, които наистина нито се торят, нито се пръскат, не е никакъв проблем да се докаже това. Не се нарушава регламентът, гледат се по биологичен начин, но това всъщност не носи никаква добавена стойност за страната, даде пример Ралчева и се обяви за субсидиране само на онези биопроизводства, които носят такава стойност, насърчават и подпомагат семейните ферми в малките населени места.

Биопроизводителите преминават през огромен брой проверки, доказващи автентичността и качеството на продукцията им, но все още обществото се съмнява в тях, допълни Ралчева:

Сертифицирането на биопродуктите става в една система за контрол, която е една от най-сериозните и трудните за постигане в Европа. Има специални контролиращи лица, които получават разрешение от съответните министерства. В България те са 20! Доста са наистина, но повечето са клонове на чужди сертифициращи организации, които целогодишно осъществяват система на конттрол – посещение на място, изненадващи проверки, взимане на проби от продуктите на случаен принцип, анализ...
Интервюто на Веселина Миланова с Веселина Ралчева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна