Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За конкурса "Веселин Ханчев" и поезията

БНР Новини
Снимка: hanchev.rodina-bg.org

Само преди дни се състоя награждаването на 34-тия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ в Стара Загора. Общо 78 млади поети се включиха в това издание на конкурса, като носител на приза „Златното яйце” стана 24-годишната Надежда Тричкова от София. Второто място остана за Стамена Тасева на 22 г. от Разград, а трета е Габриела Монова на 22 г. от София.

Слава Драганова, директор на  Библиотека „Родина” и организатор на конкурса, ще ни разкаже за историята на литературната награда.

Ще чуем как Надежда Тричкова чете отличеното си стихотворение „Невена от радиото”, което не само й донесе голямата награда, но което й дава правото следващата година да издаде първата си стихосбирка.
Писателката Мария Донева, заедно с Марин Бодаков и Никола Петров, беше член на журито на конкурса. Ето какво сподели Мария Донева по време на поетическата работилница с отличените поети.



И сега, когато 34-тото издание на Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” вече е история, този петък – 10 ноември, от 18.30 часа в „Сити Марк Арт център” ще се проведе и софийската среща на младите поети и лауреатите на предишни издания. По традиция конкурсът се пренася и на софийска сцена, което е още един повод да се четат стихове и да се говори за поезия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна