Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руси Статков: Не е вярна тезата, че държавата е лош стопанин

Руси Статков
Снимка: БГНЕС


Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, коментира в студиото на "Нещо повече" намеренията за промени в Наказателния кодекс и преразглеждане на приватизационни сделки.

Има периодична атака на темата от гледна точка на възмездие и справедливост, отбеляза Статков.

Държавата е лош стопанин е идеологема с тежки последици. Това не е вярна теза. В държавните институции работят хора. Чрез тях се реализират тези политики. Когато има отказ от управление, казват, че държавата е лош стопанин.

От общо 11 хиляди сделки има 9000 документации. Установихме и заведохме искове за билзо 4000 неизпълнения по тези договори. Водихме няколкогодишни дела. По съдебен път 4000 сделки са атакувани за неизпълнение. Докладът ни колко милиарди се губят стресна определени среди, припомни Статков и подчерта: Следим единствено и само задълженията, поети с приватизационните договори.

На базата и на действащия Наказателен кодекс биха могли да бъдат развалени неизгодните приватизационни сделки или да се потърси отговорност на онези, които са се облагодетелствали, нарушавайки договорите си, стана ясно от думите на Статков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна