Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артис - новият столичен фестивал за класическа музика

Първото издание на Международния музикален фестивал "Артис" започна на 21 октомври и ще продължи до 19 ноември. Той се провежда под патронажа на Столична община, а афишът му включва шест концерта.

Артистичен директор на фестивала е Ваня Пешева, позната на публиката като пианист и камерен изпълнител. Нейната визия за целите на форума се гради върху даването на възможност за изява на младите български таланти - носители на награди от национални и международни конкурси. Те ще имат шанса да се качат на престижни сцени и това ще ги мотивира още повече за бъдещото им посвещение на изкуството. След първите два концерта с млади солисти - на 21 и 27 октомври, следва още един младежки празник - на 9 ноември в камерна зала "България" от 19 часа.


Втората линия във фестивалната програма е за елитни музиканти със световна кариера. В първото издание на "Артис" у нас ще гостуват феноменалният италиански флейтист Марио Кароли и пианистката Ирина Георгиева, която живее в Швейцария - те ще свирят като дуо на 12 ноември от 19.30 часа в Първо студио на БНР. На 17 ноември, също там,  клавирен рецитал ще изнесе Франсоа–Ксавие Поизат от Швейцария. А финалният концерт на 19 ноември ще събере отново на една сцена в камерна зала "България" Бониан Тиан – виолончело, концертмайстор на Гьорцених оркестър в град Кьолн, Германия, и Ваня Пешева – пиано. През 2014 г. двамата са си партнирали като гости на "Софийски музикални седмици".

За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Ваня Пешева разказа подробности за създаването на фестивала "Артис" и за гостуващите музиканти в първото му издание. Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна