Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 126 гласа Бюджет 2018 беше одобрен на първо четене

| обновено на 09.11.17 в 15:24




Бюджет 2018 година беше одобрен на първо четене в пленарната зала. "За" гласуваха 126 народни представители, а против - 96-ма. Един депутат от левицата се въздържа.

Последната реч в защита на бюджета беше от председателя на парламетарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се обърна към министрите от кабинета: Трябва да знаете, че парламентарното мнозинство е стабилно, силно, устремено, за да подкрепя българското правителство, защото ние вярваме на министър-председателя Бойко Борисов и на всички министри от кабинета Борисов.

Цветан Цветанов изтъкна председателството на Съвета на Европейския съюз като изключителен приоритет за страната ни и се обърна към опозицията:

Няма нормална опозиция, която днес да застане от парламентарната трибуна и да казва, че ще направят вот на недоверие, за да могат да възпрепятстват председателството, което предстои на страната ни. Уважаеми колеги, бъдете отговорни, бъдете мъдри, защото председателството, което се дава на България 10 години, след като сме приети в Европейския съюз, това означава много, заяви Цветанов.

Сухопътните войски останаха единствените без проект и гласувани пари за евентуална модернизация. Наскоро министърът на отбраната  Красимир Каракачанов каза, че проектът е готов, пътната карта за него е направена. Финландска, френска и две американски компании са проявили интерес. Надява се до края на годината да бъдат започнати разговори с фирмите. Милиард и половина лева ще са нужни по плановете на военното министерство. Но засега не се знае откъде ще бъдат взети парите. В тригодишната рамка от 2016-та сухопътните войски не фигурират за финансиране. Идеята на военния министър Красимир Каракачанов за удължаване на сроковете по трите проекта, за да може и сухопътните войски да влязат в него, не стигна дори и до обсъждане в Министерския съвет. Според члена на Комисията по отбраната Пламен Манушев има вариант част от близо 230-те милиона за модернизация на ВВС за тази година, които не бъдат усвоени, да бъдат за проекта за модернизация на сухопътните войски.

Още за Бюджет 2018 чуйте в репортажите в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна