Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Луис Рeстрепо: В съдебната система всички трябва да имат кураж

Изпълнението на професионалните ми задължения е гарантирано от конституцията

Апелативният съдия от Филаделфия Луис Рестрепо е у нас за участие в обучителни семинари за прокурорите и съдиите от специализираната прокуратура и съд.  

Посещението му съвпада с влизането в сила на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, според които, освен с организираната престъпност и тероризъм спецструктурите стават компетентни и по делата срещу корупцията по високите етажи на властта. 

Силвия Великова разговоря със съдия Рестрепо за специализираното правосъдие в Съединените американски щати и за първите му впечатления от българските магистрати.

Много е важно прокуратурата да е независима от изпълнителната власт. Но навсякъде се случва прокурорите да бъдат обвинени в политически мотиви.

В САЩ се занимаваме с тези неща от много време, вие – не толкова отдавнаВ моя щат Филаделфия бившият прокурор е в затвора. За да бъде осъден, бяха привлечени прокурори на федерално равнище. Няма демокрация, която да няма проблем с корупцията. Произнасял съм се често срещу американското правителство и знам, че не могат да ме санкционират. Но работя със съзнанието, че изпълнението на професионалните ми задължения е защитено от конституцията. Все пак в съдебната система всички трябва да имат кураж, отбеляза съдия Луис Рестрепо.

Какво още каза съдия Рестрепо – чуйте интервюто на Силвия Великова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени