Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев: Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всички

| обновено на 10.11.17 в 15:06
Снимка: БГНЕС

Парламентът освободи Николай Петров като министър на здравеопазването и назначи финансистът Кирил Ананиев. От 206 народни представители, участвали в гласуването, 121 се обявиха "за", а 85 – "против" кандидатурата.

В първото си изказване след избора министър Кирил Ананиев се обяви за намаляване на напрежението в системата: 

Защо не да не създам съвети на министрите на здравеопазването, които са управлявали до този момент, за да може и с тях да водим този дебат? Една от първите ми срещи ще бъде със съсловните организации. Престои ни подготовка и подписване на Национален рамков договор.

След полагане на клетва като министър на здравеопазването Кирил Ананиев декларира, че ще работи с всички парламентарни групи, с гражданското общество и съсловните организации за подобряване и развитието на здравеопазването. Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всички, посочи Ананиев и допълни, че ще се стреми да внесе спокойствие в сектора.

За да приема този пост, аз съм подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички въпроси, свързани с реформата в здравеопазването, каза още Ананиев. По думите му, планът се базира на приоритетите на правителството, доразвити според собствената му визия.

Министър Ананиев посочи, че една от първите му мерки ще е да създаде консултативен съвет от достойни и доказали се лекари, икономисти, специалисти, с които да водят дебат и да се начертаят необходимите мерки и действия за подобряване и реформиране на системата. Новият министър отбеляза, че предстои разговор със съсловните организации и подписване на НРД.


По-късно в кулоарите на парламента Ананиев призна, че е бил изненадан от поканата на премиера Борисов да стане министър на здравеопазването:

Това, че бях изненадан, е вярно. Говорихме надълго и нашироко за това какво е състоянието в момента на системата, какво смятам, че трябва да се промени. Разбира се, и той, от негова гледна точка, констатира някои слабости на системата. След това се виждахме още няколко пъти. Уточнявахме нещата, които са важни и трябва незабавно да започнат да се изпълняват. В този смисъл ви казах, че толеранс, както се дава на други министри, няма да има.


По време на избора от БСП излязоха, за да разкритикуват отсъствието на премиера Борисов от пленарната зала по време на представянето на Ананиев. Димитър Главчев каза, че премиерът е в заседание на Съвета по национална сигурност и затова не е в парламента, а от БСП поискаха отлагане на дебата, докато не дойде премиерът.  Искането обаче не беше одобрено. 

Промените, по Конституция, се правят от премиера, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова и попита Томислав Дончев с какви пълномощия го прави. Предложението за промяната в правителството не е легитимно по Конституция, каза Нинова. Вашият премиер е страхлив. Когато трябва да носи отговорност, се криеНинова попита в ефир премиера защо предишният министър е бил сменен, след като е знаел, че има проверка за конфликт на интереси отдавна?

Заради репликата на Нинова, че премиерът е страхливец, председателят на парламента Димитър Главчев каза, че може да отстрани Корнелия Нинова.

Данаил Кирилов от ГЕРБ защити отсъствието на премиера. Представянето е право, не е задължение, припомни юристът и изтъкна, че не трябва да се спекулира с факти и обстоятелства.

Цветан Цветанов от ГЕРБ каза, че от политическа гледна точка аргументите на БСП са популистки. БСП се страхува, каза Цветанов. Смехотворно е да се нарича премиерът страхливец.

От ДПС попосочиха, че профилът на Кирил Ананиев отговаря на човека, нужен на системата, но се обявиха против, защото управляващите трябва да имат и обща политическа воля за реформа в здравеопазването. Нигяр Джафер заяви, че с предложението Министерството на финансите взема на ръчно управление министерството на здравеопазването. Нищо лично, ДПС няма да подкрепи кандидатурата, допълни тя.

Експертите от ГЕРБ казаха, че Ананиев ще продължи изпълненото на програмата, която включва изграждането на единна информационна система. Тези от БСП изразиха съмнение, че електронното здравеопазване ще се осъществи, и посочиха, че между двете четения на бюджета на Здравната каса и на Здравното министерство трябва да бъде решен въпросът с липсата на баланса между болнична и доболнична помощ. 

До вота се стигна, след като досегашният министър професор Николай Петров напусна поста след излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. По това време проф. Петров е шеф на ВМА, а сключените договори са за близо 1,2 млн. лева. Случаят е бил отразен в одитен доклад, но Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство. 

Заместник-финансовият министър Кирил Ананиев е автор на бюджетите на България през последните 20 години. Кандидатурата му беше единодушно одобрена от коалиционния съвет. Като министър, той ще управлява бюджет от около 4,4 млрд. лева. Ананиев е дългогодишен представител на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. В момента е председател на Надзора. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна