Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Тасева продължава да твори и на 90

Калина Тасева е едно от неповторимите имена сред художниците, които винаги се помнят и се гледат отново и отново с истинско удоволствие. Тя навърши тази година 90, но рисува със същата жизненост и страст, както преди.

Тасева завършва „Живопис“ в Художествената академия при проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров. Започва творческия си път с картини на исторически личности, на комити. Нейната класика "Левски пред съда" създава образ на Апостола, който носят в сърцата си поколения българи. Нейната истинска страст и топлина обаче носят пейзажите й. За новата изложба на Калина Тасева разказва дъщеря й проф. Десислава Минчева, преподавател в Националната художествена академия:

Тя вече е много възрастна, трудно й е да работи, но всяка година прави изложба. Всичко това, което рисува тя, го прави по едни много стари рисунки и всичко това е във въображението й. Реално рисува това, което иска да е. Магията не е обяснима. Това е в главата и в сърцето й, в представите й. Тя обича местата в българската част на Македония. Рисувала е и едни орехови гори край Карлово. Художничката трансформира всичко в съзнанието си, рисува по интуиция.   Никога не е рисувала пейзаж от чужбина. Единственото, което я интересува и до ден-денеш, е нашата земя.

Калина Тасева рисува и лица. Нейната страст, истинска, това са големите картини, многофигурни. Започнала е с образите на комитите. Ние сме от рода на Яне Сандански. Тя не може да се примири с това, че няма такива хора, че вече няма идеали. Да продължиш традицията на такова известно семейство е трудно. Хубавото е, че всички сме различни.

В звуковия файл можете да чуете подробности. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна