ЕК ще изследва какъв е икономическият ефект за зоните, които предлагат избягване на данъци

Снимка: ec.europa.eu


Европейската комисия ще изследва какъв е икономическият ефект за зоните, които предлагат избягване на данъци, съобщи за "Хоризонт" Бернардъс Зюндердорп от генералната дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" в Европейската комисия. 
На европейско ниво ние имаме още един проект, който ще бъде приключен много скоро. Работим по изготвянето на "черен списък" с данъчните убежища. Списъкът ще бъде готов до края на годината. Ние не просто ще посочим определени трети страни, но и ще направим анализ на ситуацията с данъчните им системи. Ще изследваме дали тези данъчни убежища само предлагат преференциални условия за хората да държат парите си или това носи определена икономическа активност на местната икономика. Въпросът е дали те просто не крадат от постъпленията от данъци в другите държави. Със създаването на този списък до края на годината, ние ще се положим усилия да се справим с част от проблема, който беше показан и от Досиетата от Рая.

Необходимо е и допълнително усъвършенстване на директивата за избягване на данъците, особено след публикуването на Досиетата от рая, не само по отношение на корпорациите, но и на отделните хора, убеден е той:

Вече сме взели сериозни мерки през последните години, за да повишим прозрачността. Един от проблемите, с които се сблъскахме, е, че всеки може да скрие парите си в определени юрисдикции и контролните органи да нямат никаква информация. Това беше комбиниран проблем - от една страна липса на достатъчна връзка между властите по събиране на приходите във всяка държава и банковата тайна, когато говорим в контекста на данъчните въпроси. Тук направихме революция. Ние в Европейския съюз бяхме първите, които въведохме автоматичния обмен на данни за банкови сметки. Тогава имахме съвсем малко партньори извън Европейския съюз. Сега обаче имаме развитие по този въпрос в глобален план. 

За компаниите създадохме правила за обмен на данни. Когато една компания, която има активи в няколко държави, направи сделка в една от тях, но за нея използва ресурс, получен от друга, информацията автоматично ще се разпраща до всички. 

Миналата година ЕК възобнови дебата за въведжане на уеднаквена данъчна основа при плащането на корпоративен данък, припомни той:.

Миналата година Европейската комисия представи две предложения, свързани с данъчната основа за компаниите в Европейския съюз. Едното е свързано с уеднаквяванането на начина, по който се изчислява данъчната основа, а другото - с консолидацията на печалбата. Първото предложение цели да се достигне до режим в Европейския съюз, според който данъчната основа във всяка страна се изчислява по един и същи начин. Второто предложение ще осигури възможността за подаването на една данъчна декларация от компаниите, вместо да се налага да подават 27 или 28 според изискванията на всяко национално законодателство. След това на базата на формула ще се изчислява данъчното задължение, така че всяка държава - членка, в която компанията е извършвала дейност, ще получи своя дял от данъка върху печалбата. Това са нашите предложения, които направихме миналата година.
Първата промяна е, че сега разделихме предложенията на две. Вярваме, че ще е по-лесно за страните - членки да се съгласят с тях поотделно и да ги въведат поотделно - като две стъпки, а не заедно и наведнъж. Това е опит, който получихме по време на дискусиите първия път. Предлагаме да се започне с уеднаквяването на начина, по който се изчислява данъчната основа, а след това да се въведе и правилото за консолидацията на печалбата.

Съвсем ново предложение е свързано с мултинационалните корпорации, като под такива разбираме с годишна печалба над 750 млн. евро. За тях ще е задължително да прилагат тази система. За другите - малките и средни предприятия, това ще е само възможност. Причината да задължим мултинационалните компании е да им попречим да избягват данъци. Дискусиите и анализите ни са показали, че корпорациите имат възможност чрез добро планиране в международен план да избягват плащането на толкова висок данък, колкото биха били задължени да платят в страните, където са реализирали печалбата. Малките и средни предприятия нямат такава възможност.

Вярно е, че с въвеждането на единна основа за корпоративен данък компаниите ще изгубят възможността да избягват данъци и да си осигуряват ползи, като декларират печалбите си на друго място от това, в което са ги направили. В същото време за останалите компании, които искат да играят по правилата, ние сме убедени, че им предлагаме много по-добра регулация. Тя ще ги направи по-конкурентни и ще ги предпази от ситуацията, в която се сблъскват с различни данъчни системи в цяла Европа.  Искам да подчертая, че ние не предлагаме хармонизация на процента, с който се облагат печалбите, а само на начина, по който се изчислява данъчната основа. Става дума за еднакви правила, а не за един и същи размер на данъка. В този смисъл всяка страна - членка, каквато е и България, ще е напълно свободна да прилага такъв процент за облагане с корпоративен данък, какъвто намери за добре.
Още от категорията
Техническият панаир в Пловдив бе открит от вицепремиера Томислав Дончев.

Есенният технически панаир беше открит в Пловдив

74-ият Есенен технически панаир беше открит в Пловдив. Участват фирми от близо 40 държави. Те показват технологии, продукти и услуги от областта на електрониката, енергетиката и екологията, водния сектор, както и транспорта и машиностроенето, химическата и минната промишленост и автомобилната индустрия. Техническият панаир бе открит от..

обновено на 24.09.18 в 14:21
Проектът на европейските инвеститори за паркинт и ателиета във Великотърновския университет

Европейски инвеститори готови да вложат 18 млн. лв. във Велико Търново

Европейска инвестиционна група е готова да вложи 18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета за Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът е бил представен от инвеститорите и ректора на ВТУ пред кмета и областния управител на Велико Търново. Предстоят..

публикувано на 24.09.18 в 12:46

Влизат в сила американските мита върху китайски внос

От днес влизат в сила американските допълнителни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените. В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне..

обновено на 24.09.18 в 08:25

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента да..

публикувано на 22.09.18 в 08:57