ЕК ще изследва какъв е икономическият ефект за зоните, които предлагат избягване на данъци

Снимка: ec.europa.eu


Европейската комисия ще изследва какъв е икономическият ефект за зоните, които предлагат избягване на данъци, съобщи за "Хоризонт" Бернардъс Зюндердорп от генералната дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" в Европейската комисия. 
На европейско ниво ние имаме още един проект, който ще бъде приключен много скоро. Работим по изготвянето на "черен списък" с данъчните убежища. Списъкът ще бъде готов до края на годината. Ние не просто ще посочим определени трети страни, но и ще направим анализ на ситуацията с данъчните им системи. Ще изследваме дали тези данъчни убежища само предлагат преференциални условия за хората да държат парите си или това носи определена икономическа активност на местната икономика. Въпросът е дали те просто не крадат от постъпленията от данъци в другите държави. Със създаването на този списък до края на годината, ние ще се положим усилия да се справим с част от проблема, който беше показан и от Досиетата от Рая.

Необходимо е и допълнително усъвършенстване на директивата за избягване на данъците, особено след публикуването на Досиетата от рая, не само по отношение на корпорациите, но и на отделните хора, убеден е той:

Вече сме взели сериозни мерки през последните години, за да повишим прозрачността. Един от проблемите, с които се сблъскахме, е, че всеки може да скрие парите си в определени юрисдикции и контролните органи да нямат никаква информация. Това беше комбиниран проблем - от една страна липса на достатъчна връзка между властите по събиране на приходите във всяка държава и банковата тайна, когато говорим в контекста на данъчните въпроси. Тук направихме революция. Ние в Европейския съюз бяхме първите, които въведохме автоматичния обмен на данни за банкови сметки. Тогава имахме съвсем малко партньори извън Европейския съюз. Сега обаче имаме развитие по този въпрос в глобален план. 

За компаниите създадохме правила за обмен на данни. Когато една компания, която има активи в няколко държави, направи сделка в една от тях, но за нея използва ресурс, получен от друга, информацията автоматично ще се разпраща до всички. 

Миналата година ЕК възобнови дебата за въведжане на уеднаквена данъчна основа при плащането на корпоративен данък, припомни той:.

Миналата година Европейската комисия представи две предложения, свързани с данъчната основа за компаниите в Европейския съюз. Едното е свързано с уеднаквяванането на начина, по който се изчислява данъчната основа, а другото - с консолидацията на печалбата. Първото предложение цели да се достигне до режим в Европейския съюз, според който данъчната основа във всяка страна се изчислява по един и същи начин. Второто предложение ще осигури възможността за подаването на една данъчна декларация от компаниите, вместо да се налага да подават 27 или 28 според изискванията на всяко национално законодателство. След това на базата на формула ще се изчислява данъчното задължение, така че всяка държава - членка, в която компанията е извършвала дейност, ще получи своя дял от данъка върху печалбата. Това са нашите предложения, които направихме миналата година.
Първата промяна е, че сега разделихме предложенията на две. Вярваме, че ще е по-лесно за страните - членки да се съгласят с тях поотделно и да ги въведат поотделно - като две стъпки, а не заедно и наведнъж. Това е опит, който получихме по време на дискусиите първия път. Предлагаме да се започне с уеднаквяването на начина, по който се изчислява данъчната основа, а след това да се въведе и правилото за консолидацията на печалбата.

Съвсем ново предложение е свързано с мултинационалните корпорации, като под такива разбираме с годишна печалба над 750 млн. евро. За тях ще е задължително да прилагат тази система. За другите - малките и средни предприятия, това ще е само възможност. Причината да задължим мултинационалните компании е да им попречим да избягват данъци. Дискусиите и анализите ни са показали, че корпорациите имат възможност чрез добро планиране в международен план да избягват плащането на толкова висок данък, колкото биха били задължени да платят в страните, където са реализирали печалбата. Малките и средни предприятия нямат такава възможност.

Вярно е, че с въвеждането на единна основа за корпоративен данък компаниите ще изгубят възможността да избягват данъци и да си осигуряват ползи, като декларират печалбите си на друго място от това, в което са ги направили. В същото време за останалите компании, които искат да играят по правилата, ние сме убедени, че им предлагаме много по-добра регулация. Тя ще ги направи по-конкурентни и ще ги предпази от ситуацията, в която се сблъскват с различни данъчни системи в цяла Европа.  Искам да подчертая, че ние не предлагаме хармонизация на процента, с който се облагат печалбите, а само на начина, по който се изчислява данъчната основа. Става дума за еднакви правила, а не за един и същи размер на данъка. В този смисъл всяка страна - членка, каквато е и България, ще е напълно свободна да прилага такъв процент за облагане с корпоративен данък, какъвто намери за добре.
Още от категорията

Таня Цветкова: Европредседателството няма да отвори големи бизнес възможности за българските предприятия

Все по-често говорим за първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Ако съдим по активността на политиците, вероятно бихме останали с впечатление, че това е шанс "едно на един милион", който страната ни получава и трябва да се възползваме по всички възможни канали от него. Съвсем логично възниква въпросът дали бизнесът не..

публикувано на 22.11.17 в 11:52

Н.Пр. Франсоа Бонтан: Белгийските фирми все по-трудно намират квалифицирани работници

Наскоро в София се проведоха 12-ите Дни на Белгия, а за посланика на Кралство Белгия у нас, Н.Пр. Франсоа Бонтан, измина една година от идването му в България. Това стана повод за гостуването му в студиото на „Графити по въздуха“. През тази година отбелязахме ръст на белгийските инвестиции в България, което показва, че страната ви е с много..

публикувано на 22.11.17 в 11:17

Ръст на цените на петрола с близо 2% след нарушаване на петролните доставки от Канада за САЩ

Петролните цени се повишават с между 1% и 2% в началото на търговията в сряда след новината за временно драстично ограничаване на подаването на канадски петрол към САЩ посредством петролопровода "Кийстоун“. Канадският оператор TransCanada Corp. заяви, че ще съкрати до края на ноември с поне 85% своите доставки на петрол за САЩ, равняващи се на..

публикувано на 22.11.17 в 11:03
Елвира Набиулина

Набиулина: Руската централна банка ще продължава да понижава постепенно лихвите

Централната банка на Русия ще продължи политиката на постепенно редуциране на лихвените ставки, тъй като инфлацията в страната е близо до заложените цели, заяви в сряда пред руски парламентаристи нейният управител Елвира Набиулина , съобщава агенция Ройтерс. Тя посочи, че годишната инфлация в страната е на ниво от 2,6%, като се очаква да..

публикувано на 22.11.17 в 10:21

Джанет Йелън от Фед е много несигурна относно временния характер на слабата инфлация в САЩ

Президентът на Федералния резерв Джанет Йелън потвърди досегашната позиция на централната банка, че очаква инфлацията в САЩ да нарасне в скоро време, но за пръв път даде да се разбере, че е "много несигурна" относно това, сигнализирайки по този начин, че е възможно цените да останат ниски години наред. Ние очакваме инфлацията да се повиши..

публикувано на 22.11.17 в 10:04
Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет

Борис Грозданов: Трябва да трупаме по-големи резерви, за да погасим външния дълг без нови заеми

Очакваното прегряване на икономиката ни ще съвпадне с необходимостта от плащане на големи падежи от външния дълг.   Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Фискалния съвет Борис Грозданов.  Той е категоричен, че държавата трябва да трупа по-големи резерви, за да може да посрещне предизвикателствата в дългосрочен..

публикувано на 22.11.17 в 09:22
Валентин Златев

Българската петролна и газова асоциация ще сезира КЗК за нелоялни практики на фирмите на Марешки

Представители на Българската петролна и газова асоциация ще сезират Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики на фирмите за горива на лидера на "Воля" Веселин Марешки . Това каза генералният директор на „Лукойл България” Валентин Златев , след като беше разпитан в Спецзвеното за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура заради..

обновено на 21.11.17 в 19:07