Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Путин одобриха съвместно изявление за Сирия по време на краткия си разговор във Виетнам

| обновено на 11.11.17 в 12:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин одобриха съвместно изявление за Сирия по време на краткия си разговор в кулоарите на срещата на върха на АТИС във Виетнам, предаде ТАСС. 

Конфликтът в Сирия няма военно решение, смятат двамата президенти, които потвърждават ангажираността си към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия,съобщава ТАСС.

Тръмп и Путин потвърждават решимостта си да нанесат поражение на  "Ислямска държава" и се договарят да поддържат действащите военни канали за връзка с цел осигуряване безопасността на въоръжените сили на САЩ и Русия, както и за избягване на опасни инциденти с участието на силите на партньорите, които водят борба с ИДИЛ.

Борбата с тероризма ще продължи със съвместните ни усилия. По отношение на Сирия, считам за изключително важно, че потвърдихме териториалната цялост и суверенитета на страната. Договорихме се след като завършим борбата с терористите и ликвидираме терористичната заплаха на тази територия, да вървим по пътя на политическото урегулиране под егидата на Организацията на обединените нации, подчерта Путин. 

Президентите потвърждават, че тези усилия ще продължат до окончателния разгром на групировката  Тръмп и Путин приветстват сключения на 8 ноември в Аман меморандум между САЩ, Русия и Йордания, подкрепящ успеха на инициативата за прекратяване на огъня в зоната за деескалация в Южна Сирия.

В изявлението двамата президенти призовават всички страни да увеличат приноса си за покриване на нуждите от хуманитарна помощ в Сирия.

На пресконференция след края на срещата на АТИС Путин окачестви като "фантазии" информациите за руска намеса в американските президентски избори миналата година, съобщи Ройтерс. След срещата си американския президент Доналд Тръмп, Путин заяви, че връзките на бившия мениджър на кампанията на Тръмп Пол Манафорт с руски представители са изфабрикувани от опоненти на американския държавен глава.
Руският президент описа разговора си с Доналд Тръмп като нормален и ползотворен, а самия американски президент като вежлив, добре образован човек, с когото се общува лесно.
Междувременно от Северна Корея дойде изявлението, че Тръмп е молил за военна помощ по време на своята азиатска обиколка
Посещението на Тръмп в района е само сделка , в която той събира пари от своите съюзници ,за да задоволи жаждата си на диктатор. Той иска да разруши Корейския полуостров и така показа същността си на рушител на световния мир, се казва в изявлението, прочетено от говорителка по държавната телевизия на Пхенян ."

Същевременно 11 тихоокеански страни постигнаха фундаментално споразумение да продължат пакта за свободна търговия, след като Съединените щати се отказаха от него. 
Това пише в публикувано комюнике след срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество във Виетнам.

Американският президент потвърди своите протекционистки възгледи в подчертана разлика с позициите на останалите държави от организацията. Все още не е ясна позицията на Канада. 
Отложени са решения по някои клаузи, за да може да бъде постигнато рамково споразумение, обясни виетнамският министър на търговията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени