Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бокова определи като успешен втория си мандат като генерален директор на ЮНЕСКО

Тръгвам си с чувство за изпълнена работа

Ирина Бокова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За трети път България влиза в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Страната ни беше подкрепена от 168 страни членки на Организацията на ООН за образование, наука и култура. Тази новина съвпадна с края на втория мандат на Ирина Бокова като генерален директор на организацията. На нейно място генералната конференция на ЮНЕСКО утвърди Одре Азуле, която е бивш министър на културата на Франция по време на президента Франсоа Оланд.

Тя се зарече да работи за целостта на организацията, която беше разтърсена по-рано тази година от решението на Съединените щати и Израел да я напуснат с обвинения в липса на необходими реформи:

Историята ни показа, че напускането на такъв тип организации, че ставането от масата на световния диалог, може да доведе до катастрофи. Ангажирана съм изключително с диалога с Съединените щати и Израел, но не само с тях, с всички. Започвайки мандата ми, искам да вдъхна живот на този начин на мислене.

Именно решението на Съединените щати и Израел, беше едно от сериозните предизвикателства в мандата на Ирина Бокова начело на ЮНЕСКО. Тя трябваше да решава и  как да продължи работата по проектите на организацията след спирането на американското финансиране. Периодът, в който Ирина Бокова ръководеше ЮНЕСКО съвпадна и с опита й да стане и първата жена генерален секретар на ООН, но не успя да пребори сериозната конкуренция с останалите претенденти за поста.

В петък Ирина Бокова беше изпратена с тържествена церемония като генерален директор на ЮНЕСКО. Пред БНТ тя определи края на мандата си като успешен: 

Тръгвам си от организацията с чувство, наистина, за изпълнена работа, за това, че през тези 8 години ЮНЕСКО стана, като че ли по-видима, по-адекватна на това, което се случва в света. Всяка една организация е като жив организъм. Тя трябва да отговаря на времето. ЮНЕСКО в момента е, бих казала, една от тези организации, които води световната кампания срещу разрушаване на културните ценности. Моята кампания, моят апел към световната общност - да считат разрушаване на културното наследство като акт на война, като престъпление срещу човечеството се превърна в реалност, има вече осъден от международният наказателен съд за разрушаване на мавзолеите в Тимбукту в Мали. Освен това, резолюцията на Съвета за сигурност, приета през март тази година, признава връзката между културното наследство, мира и сигурността. ЮНЕСКО е начело на световната кампания за качествено образование, инклузивно образование, обучение през целият живот.

В последния си ден като генерален директор на организацията за образование, наука и култура - Ирина Бокова и министърът на културата Боил Банов подписаха споразумение за нов шестгодишен период на Регионалния център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в София, който обединява 16 страни от Югоизточна Европа. Стана  ясно още, че България за първи път се включва в програмата "Паметта на света" с Бориловия синодик и Четвероевангелието на цар Иван Александър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна