Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Не просто механично рязане на разходите, а реална административна реформа

Институтът за пазарна икономика представя "Алтернативен бюджет 2018"

Петър Ганев: Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи

Снимка: ime.bg

За 15-а поредна година, Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен на държавния бюджет с нов подход при планирането и разпределянето на парите. За бюджет с излишък и с реформи в здравеопазването и образованието настояват икономистите-анализатори. 

Заради ръста на икономиката през последните години анализаторите препоръчват планирането на държавния бюджет с излишък, за да се възстанови фискалният резерв, който играе ролята на буфер във времена на кризи. Това може да се постигне с оптимизиране на разходите, казва в репортаж на Наталия Ганчовска Калоян Стайков
И то не просто механично да се отрежат разходите, а да се направи реална административна реформа, която да постигне едновременно по-ниски разходи за заплати, по-добри условия за труд и съответно по-високо заплащане, намаляване на персонала в администрацията, оптимизиране и в крайна сметка по-ефективна административна работа.

По отношение на реформите в образованието и здравеопазването, не е достатъчно само увеличаване на средствата, посочи Стайков: 
Както виждаме, се обещават допълнителни средства през следващата година и няма логика да се наливат пари в сектор, който очевидно не е ефективен. Увеличението на заплатите със сигурност е необходимо, но то тярбва да е съпроводено и с мерки, които да гарантират повишено качество.


Четейки бюджета за следващата година, се вижда, че липсват реформи. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Петър Ганев, експерт в ИПИ:

Този бюджет не е просто различен поглед към това, което внася правителството, а различен поглед като визия към публичните финанси. От икономическа гледна точка макрорамката и в бюджета, и в нашия алтернативен бюджет изглежда доста положителна. Очакваме растеж около 4%, а преди една година правителството пишеше бюджет с очакван растеж от 2,5%, т.е. доста по-висок растеж ще има и тази година. Имаме и излишък към октомври от 2,4 милиарда, който отново е показател за това, че нещата като рамка пред публичните финанси изглеждат доста добре. Именно на този фон ние сме малко учудени от общата рамка – имаме излишък, икономиката расте рекордно, ще вдигнем и някои данъци, и в същото време ще направим дефицит. Тези три неща не би трябвало да се случват заедно – ръст на икономиката, ръст на данъците и в същото време поява на дефицит.

Цялото интервю с Петър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна