Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дженезис

БНР Новини
Дженезис
Снимка: wikimedia.org/Andrew St.Denis

Годината е 1966, страната – Англия. Прогресив рокът в този период е в своя разцвет. „Дженезис“ е едно от лицата на това течение, което оставя дълбока следа в световната рок музика. Театралност, класическа еклектика, търсене на нови хармонии, излизане от добре познатата рок стилистика – всичко това създава така наречения прогресив арт рок. А какво стои зад всичко това, ще разберем от музиката на една от най-добрите групи в бранша – Дженезис.
Питър Гейбриъл и Фил Колинс са в основата на рок авангарда, електронното звучене и новите похвати в „Дженезис“. Всичко започва от старото английско училище „Чартърайус“. Петима съученици сформират група, наречена „Гардън уол“. Планът на 16-годишните младежи е твърде амбициозен, а именно – да променят рок музиката. Разбира се, никой не ги взима на сериозно. Но първите им демо записи стигат до фирмата „Дека“, благодарение на Джонатан Книг, бивш възпитаник на „Чартърайус“. Той се наема да продуцира първите им „опуси“, като лично ги кръщава „Дженезис“.

След два сингъла излиза първият албум на групата. Основната тема в него е еволюцията на човека. От него се продават 650 екземпляра, а година по-късно формацията се разпада. Освен това се оказва, че има американска група със същото име „Дженезис“. Истинската слава на петимата идва година по-късно, когато американската „Дженезис“ преустановява дейност, името вече е свободно. Стив Хакет и Фил Колинс са вече с по-узрели идеи и имат какво да кажат с музиката си.

петък, 17 ноември, от 17.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна