ИПИ: Забрана за местене на втората пенсия в НОИ, 2% от здравната вноска – в частна здравна каса

5537 лева струва Бюджет 2018 на всеки данъкоплатец, изчислиха от Института за пазарна икономика. Оттам по традиция предложиха и алтернативен бюджет, в който има излишък от 1,1 милиарда лева.
Увеличаването на бюджетните заплати ще бъде платено от данъкоплатците през по-голяма данъчна тежест, обясни икономистът Петър Ганев:
Около 700 милона повече за заплати – 129 си ги взема обратно като данъци, а от другите данъкоплатци и пушачи ще вземе още 450.

Икономическият цикъл и бюджетните показатели позволяват трупането на буфери, а това става чрез допълнителни постъпления във фискалния резерв, допълни Калоян Стайков:
Рано или късно ще има нова криза и всички сме наясно с това. Въпросът е, че не знаем кога е. Но, когато и да е, е хубаво да сме подготвени, а не да се изненадваме, както ни изненадва снегът всяка година.
Икономистите предлагат забрана за преместването на партидите за втора пенсия в НОИ, но 2% от здравната вноска да отива в частна здравна каса.
Репортажа на Марта Младенова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Земеделската земя в България поскъпна с близо 15% през 2017 година

Средната цена на един декар земеделска страна в нашата страна достигна през 2017-а година 872 лева, което е с 14,6% повече спрямо година по-рано, показват данни на НСИ. Най-силно поскъпване за декар до 870 лева от 770 лева през 2016-а година (или повишение с 13%) има при цените на нивите, докато цените на един декар постоянно затревени площи..

публикувано на 24.04.18 в 11:21

Поредно слабо отстъпление на позитивните бизнес нагласи във Франция през април

През април общото бизнес доверие във Франция отбеляза слабо понижение за четвърти пореден месец, но въпреки това оставане недалеч от неговия 10-годишен връх от декември 2017-а година, показват данни на официалната френска статистика Insee. Индексът, измерващ общия бизнес климат във втората по сила икономика на еврозоната, се понижи през април..

публикувано на 24.04.18 в 11:04

Ръст на китайските акции след като Пекин обеща по-дълбоки икономически и пазарни реформи

Китайските акции поскъпнаха рязко по време на търговията във вторник след няколко седмици на слабо представяне, намирайки подкрепа от правителствени изявления за по-дълбоки икономически и пазарни реформи. Това стана факт, след като 25-членното Политбюро на Китай заяви след среща в понеделник, че "правителството ще се придържа към проактивна..

публикувано на 24.04.18 в 10:47

Япония: Разговорите със САЩ за нова рамка на двустранните търговски отношения няма да стартират до юни

Японският министър на икономиката Тошимицу Мотеги заяви във вторник, че двустранните разговори с американския търговски представител Робърт Лайтизер за нова двустранна търговска рамка няма да започнат най-рано от средата на юни, съобщава Ройтерс. На среща през миналата седмица японският премиер Шинзо Абе и президентът на САЩ Доналд Тръмп се..

публикувано на 24.04.18 в 10:03
Среща на ЕКОФИН в Талин през 2017-а

София домакинства неформалния съвет на министрите на финансите и икономиката ЕКОФИН

София ще бъде домакин на неформалния съвет на министрите на финансите и икономиката ЕКОФИН в края на тази седмица.  Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис ще участва в специална дискусия, посветена на въпросите на еврото.  Той ще отговаря на въпросите на граждани ден преди да се присъедини към заседанието във формата ЕКОФИН...

публикувано на 23.04.18 в 19:11

Ускоряване на промишлената и на активността в сферата на услугите на САЩ през април

Бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите на САЩ се ускори изненадващо силно през април, отразявайки стабилната експанзия на водещата световна икономика, показват предварителни данни на агенция IHS Markit. Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор, нарасна през април до три и половина годишен връх от 56,5 пункта..

публикувано на 23.04.18 в 18:00

Дацов: Трябва да си напишем домашното в България, за да влезем в еврозоната

"Tрябва да си напишем домашното в България, за да постигнем национална цел, защото за мен присъединяването към еврозоната, влизайки първо в механизма REM II, след това присъединяването към зоната, е национален приоритет, т.е. ние трябва да направим всичко възможно, за да бъдем вътре в него". Това каза финансовият експерт Любомир Дацов в интервю..

публикувано на 23.04.18 в 17:53