Емоционалните механизми на Боряна Перчинска

| обновено на 15.11.17 в 08:21
„Кои механизми движат човешките емоции? Дали нашите чувства са автентични или манипулирани реакции, резонанс от външен сигнал?“ Тези и други философски и интересни въпроси задава художничката Боряна Перчинска, която показа новите си творби на софийската публика. Заглавието на експозицията бе Transform – живопис и обекти, като една възможност да изрази контраста между рационалното и емоцията. Боряна Перчинска живее и работи в Берлин, в момента там тя показва няколко свои проекта, така че може да се говори за реализация на български художник на европейската артсцена. Тя е завършила Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, магистър е по стенопис от Националната художествена академия. Има няколко самостоятелни изложби из европейски държави, участва в пленери и артпроекти в Германия, Унгария, Испания, Чехия и други. Носител е на Специална награда за живопис от Фондация „13 века България“. Важното, което още трябва да се каже, че Боряна Перчинска има особено преклонение  пред класическата живопис, изследвала е професионално всички живописни техники, но в своите проекти и нови творчески задачи интерпретира и трансформира новите реалности във философията и изкуството, пресъздава чрез визуалния език на своите картини новата хибридна реалност. Това е един търсещ и млад автор, който се съизмерва със съвременното европейско изкуство, с новите тенденции и концептуални идеи, запазвайки своята същност.


Още от категорията
Сцена от филма

Христо Живков ще се снима и във втората част на "Страстите Христови"

Христо Живков ще е сред актьорите в продължението на хита "Страстите Христови" на Мел Гибсън – "Страстите Христови: Възкресение", съобщават от екипа.  Българският артист игра и в първия филм, който се превърна в една от най-успешните кинопродукции, с приходи от над 700 милиона долара. Сред участниците във втората част са и Джим Кавийзъл, Майя..

публикувано на 21.08.18 в 13:57
Симеон Венциславов

Сценаристът Симеон Венциславов: "Ага" засяга общочовешка проблематика от началото на битието

Филмът на режисьора Милко Лазаров "Ага" ще открие филмовата програма на Празниците на изкуствата "Аполония". След единствената си засега прожекция на откриването на София филм фест показаната на редица международни фестивали лента в средата на декември ще тръгне и по малките арткина – това съобщи пред "Хоризонт" сценаристът Симеон Венциславов...

публикувано на 21.08.18 в 12:04

Изложба на добруджанския художник Христо Господинов - Печката се открива днес в Добрич

Ретроспективна изложба на добруджанския художник Христо Господинов се открива днес в Художествената галерия в Добрич. В залите на галерията ще бъдат представени негови графики, керамики, проекти на декоративно-монументални пластики и стенописи. Христо Господинов с прозвището Печката е роден през 1945 г. в с.Краище, Добричко.  Той участва в..

публикувано на 21.08.18 в 10:41

Прожекция на открито на филма "Героите на Шипка" в Габрово

Габровци ще гледат днес на открито историческия филм "Героите на Шипка", в който участват емблематични за българското кино актьори от близкото минало – Николай Масалитинов, Апостол Карамитев, Константин Кисимов.  Кинопрожекцията е част от програмата за отбелязване на 141 години от Шипченската епопея, която е под патронажа на президента Румен..

публикувано на 21.08.18 в 08:49

Космически екшън и психотрилър в Дните на руското кино

Космически екшън, фантастика, психотрилър, криминални и музикални комедии и драми предлагат Дните на руското кино в България.  В София прожекциите са от 22 до 28 август в Руския културно-информационен център, а във Варна – от 25 до 30 август във Фестивалния и конгресен център.  Входът е безплатен, а филмите са със субтитри на български език...

публикувано на 21.08.18 в 08:22

Археологически разкопки в Кюстендил в търсене на античния град

В Кюстендил започнаха разкопки в търсене на античния град, съществувал в центъра на днешния областен център. Находките на археолозите ще бъдат съхранени в експозиция на открито. Средствата за проучванията – 20 хиляди лева, са осигурени от Министе рството на културата. Новите проучвания са на терена на археологическо-архитектурния..

публикувано на 20.08.18 в 18:03

Нови археологически находки в античния град Хераклея Синтика

Мраморна статуя и няколко надписа с висока археологическа стойност бяха открити при проучването на античния град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич. Находките са намерени под стълбището на форума, около който е съсредоточено проучването през този сезон. След разкритите капители и светилището на богинята Немезида, това е поредното..

публикувано на 20.08.18 в 17:20