Евростат потвърди за наличието на добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007-а година насам, показва неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли - септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика от края на октомври.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от единния валутен блок се ускори през третото тримесечие до 2,5% от 2,3% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011-а година. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам - нещо, което прогнозира и Европейската комисия, при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Трябва да се има предвид, че потвърдената от Евростат оценка за представянето на икономиката на еврозоната е факт, въпреки че по-рано днес немската статистика отчете по-добър от очакваното растеж на БВП на Германия през трите месеца до края на септември. Растежът на третата по сила икономика в региона - тази на Италия, също се оказа по-добър от очакваното, като италианският БВП нарасна през третото тримесечие с 0,5% на тримесечна база и с 1,8% на годишна база (най-солиден годишен растеж от началото на 2011-а година насам). Икономическият растеж във Финландия също се ускори през периода юли - септември (ръст на БВП с 1,1% на тримесечна и с 3,6% на годишна база), но в същото време има известно забавяне на икономическата експанзия във Франция, Испания и Холандия, което доведе и до запазване без промяна на експресната оценка на Евростат за представянето на икономиката на еврозоната като цяло.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април - юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. На годишна база икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,5% след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април - юни (според оповестена по-рано във вторник експресна оценка на Националния статистически институт).

Това отрежда на нашата страна пето място сред всички 28 страни - членки на ЕС по темпо на икономически растеж на годишна база. По-здрава икономическа експанзия през третото тримесечие е отбелязана в Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Латвия (повишение с 6,2%), Полша (с 5,0%) и Чешката република (повишение също с 5,0%), докато БВП на Кипър също нарасна с 3,9% подобно на темпото на икономически растеж в нашата страна.

Още от категорията

ЕК призова платформата за нощувки Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС

Европейска комисия призова платформата за нощувки Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените.  Еврокомисарят по правосъдието и защита на потребителите заяви: "Заедно с ЕС и властите, които следят за правата на потребителите,..

публикувано на 16.07.18 в 15:16

Спад на петролните цени в очакване на новини от срещата между Путин и Тръмп

Петролните фючърси се понижават с между 1,5% и 2,0% по време на търговията в понеделник с оглед на продължаващите сигнали за постепенно възстановяване на нарушените доставки в световен план, както и в резултат на информации, че САЩ обмислят да освободят част от стратегическия петролен резерв преди ноемврийските междинни избори. Според..

публикувано на 16.07.18 в 15:12
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Имаме всички шансове да приключим до 2021-ва предварителните подготовки за Еврозоната

Вече повече от 10 години не е имало държава, която да е приета по такъв начин в еврочакалнята, по какъвто ние в момента започваме да работим -  ние кандидатстваме първо пред еврогрупата, съставена от държавите-членки на еврозоната. Очакваме съгласувателно становище от еврогрупата заедно с ЕЦБ по това намерение, което сме заявили Това каза..

публикувано на 16.07.18 в 15:05

Дойче банка прогнозира доста по-добри от очакваното печалби и приходи през второто тримесечие

Дойче банка обяви в понеделник, че нейните печалби и приходи за второто тримесечие ще надхвърлят значително средните прогнози на финансовите пазари, което би представлявало добра новина за опитите на новия главен изпълнителен директор на водещата германска банка да съживи водещия германски кредитор, съобщи агенция MarketWatch. Банката..

публикувано на 16.07.18 в 14:06

НСИ: Поскъпването на транспорта и горивата доминира индекса на потребителските цени

Поскъпването на транспортните услуги и горивата доминира индекса на потребителските цени през юни спрямо май, сочат данните на Националната статистика. Дизелът и най-масовият бензин поскъпват с близо четири процента през юни спрямо месец по-рано.  При хранителните продукти се отчита общо намаление на потребителския индекс, но при някои групи..

публикувано на 16.07.18 в 13:41

Свиване на търговския излишък на еврозоната в резултат на намаляващ износ

Търговският излишък на еврозоната се сви през май за трети пореден месец, което е нов сигнал, че икономиката на региона е малко вероятно да отбележи добър отскок след слабото начало на годината, показват данни на Евростат. Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се понижи през май до 16,9..

публикувано на 16.07.18 в 13:29

Работодателските организации отново за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи

За трета поредна година работодателските организации призоваха за бойкот на преговорите за минималните осигурителни доходи. В писмо, изпратено до браншовите организации, от Асоциацията на организациите на българските работодатели призовават да отпадне административното определяне на доходите, защото това увеличава сивата икономика.  В..

публикувано на 16.07.18 в 13:22