Евростат потвърди за наличието на добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007-а година насам, показва неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли - септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика от края на октомври.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от единния валутен блок се ускори през третото тримесечие до 2,5% от 2,3% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011-а година. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам - нещо, което прогнозира и Европейската комисия, при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Трябва да се има предвид, че потвърдената от Евростат оценка за представянето на икономиката на еврозоната е факт, въпреки че по-рано днес немската статистика отчете по-добър от очакваното растеж на БВП на Германия през трите месеца до края на септември. Растежът на третата по сила икономика в региона - тази на Италия, също се оказа по-добър от очакваното, като италианският БВП нарасна през третото тримесечие с 0,5% на тримесечна база и с 1,8% на годишна база (най-солиден годишен растеж от началото на 2011-а година насам). Икономическият растеж във Финландия също се ускори през периода юли - септември (ръст на БВП с 1,1% на тримесечна и с 3,6% на годишна база), но в същото време има известно забавяне на икономическата експанзия във Франция, Испания и Холандия, което доведе и до запазване без промяна на експресната оценка на Евростат за представянето на икономиката на еврозоната като цяло.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април - юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. На годишна база икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,5% след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април - юни (според оповестена по-рано във вторник експресна оценка на Националния статистически институт).

Това отрежда на нашата страна пето място сред всички 28 страни - членки на ЕС по темпо на икономически растеж на годишна база. По-здрава икономическа експанзия през третото тримесечие е отбелязана в Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Латвия (повишение с 6,2%), Полша (с 5,0%) и Чешката република (повишение също с 5,0%), докато БВП на Кипър също нарасна с 3,9% подобно на темпото на икономически растеж в нашата страна.

Още от категорията

Ангелкова: Очакваме ръст на туристите между 5 и 10% през зимния сезон

През новия зимен сезон се очаква ръст на туристите между 5 и 10%, обяви министърът на туризма Николина Ангелков а. Тя каза, че от следващия сезон ще заработи и системата за електронно свързване на регистрите на хотели с тези на Националната агенция по приходите и МВР.  Свързването на регистрите ще е важна стъпка за борба със сивата икономика, смята..

публикувано на 19.11.17 в 16:11

Европейският съюз оповести бюджета си за 2018 година

След 16 часа преговори Европейският съвет и европарламентът се споразумяха за бюджета на съюза за следващата година. Обещаните средства са в размер на 160 милиарда евро.  Близо 117 милиона евро повече са предвидени за разкриване на работни места за младежите в Европа. Увеличава се също финансирането за научните програми на евросъюза, земеделието и..

публикувано на 18.11.17 в 17:59

100 български фирми от цялата страна участват на есенното търговско изложение „Златен лъв“

100 български фирми от цялата страна участват на есенното търговско изложение „Златен лъв“ в зала "Универсиада"  в столицата. 60 на сто от тях са произоводители, съобщи Йорданка Чавдарова от организаторите: Предимно малки и средни фирми от цяла България, като идеята е тук директно да покажат стоките си, есенните колекции с последни модни..

публикувано на 18.11.17 в 16:24

Номинираният за председател на Федералния резерв Джером Пауъл няма опит в овладяването на кризи

Номинираният за председател на Федералния резерв Джером Пауъл няма опит в овладяването на кризи, предупреди пред "Хоризонт" Себастиан Малаби от Съвета за международни отношения във Вашингтон. Пауъл няма икономическо образование, но е считан до близък до политиката на Джанет Йелън.  Според експерта, водещата фигура в следващия борд на директорите..

публикувано на 18.11.17 в 10:38

Васил Худак: Европейската икономика изостава в конкурентоспособността си в глобален мащаб

Европейската икономика не е достатъчно конкурентна в глобален план, заяви в интервю за "Събота 150" вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Васил Худак . Банката е отговорна за осигуряването на финансиране по плана "Юнкер". Според Худак възходящият икономически цикъл трябва да се използва за развитието на успешен бизнес. Фондът за..

публикувано на 18.11.17 в 09:59

Европейският орган за ценни книжа и пазари: Има рискове при първично предлагане на виртуални валути

Има значителен риск при инвестиции в случаите на първично предлагане на виртуални валути - това предупреждава Европейският орган за ценни книжа и пазари. От Комисията за финансов надзор припомнят, че все още няма разписани правила за подобен вид предлагане на виртуалните валути, което увеличава опасността от измами. Първичното предлагане на виртуални..

публикувано на 17.11.17 в 17:00

3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от НАП

Три млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от Националната агенция за приходите. Това са суми, които според официалните отчети на фирмите, са в касите им, но реално са част от скрито счетоводство с цел избягване на данъци, обясняват от Националната агенция за приходите. Компаниите имат стимул да коригират финансовите си отчети..

публикувано на 17.11.17 в 16:17