Евростат потвърди за наличието на добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007-а година насам, показва неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли - септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика от края на октомври.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от единния валутен блок се ускори през третото тримесечие до 2,5% от 2,3% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011-а година. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам - нещо, което прогнозира и Европейската комисия, при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Трябва да се има предвид, че потвърдената от Евростат оценка за представянето на икономиката на еврозоната е факт, въпреки че по-рано днес немската статистика отчете по-добър от очакваното растеж на БВП на Германия през трите месеца до края на септември. Растежът на третата по сила икономика в региона - тази на Италия, също се оказа по-добър от очакваното, като италианският БВП нарасна през третото тримесечие с 0,5% на тримесечна база и с 1,8% на годишна база (най-солиден годишен растеж от началото на 2011-а година насам). Икономическият растеж във Финландия също се ускори през периода юли - септември (ръст на БВП с 1,1% на тримесечна и с 3,6% на годишна база), но в същото време има известно забавяне на икономическата експанзия във Франция, Испания и Холандия, което доведе и до запазване без промяна на експресната оценка на Евростат за представянето на икономиката на еврозоната като цяло.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април - юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. На годишна база икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,5% след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април - юни (според оповестена по-рано във вторник експресна оценка на Националния статистически институт).

Това отрежда на нашата страна пето място сред всички 28 страни - членки на ЕС по темпо на икономически растеж на годишна база. По-здрава икономическа експанзия през третото тримесечие е отбелязана в Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Латвия (повишение с 6,2%), Полша (с 5,0%) и Чешката република (повишение също с 5,0%), докато БВП на Кипър също нарасна с 3,9% подобно на темпото на икономически растеж в нашата страна.

Още от категорията

БААИК: Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството

Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството, заявяват от Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти (БААИК).  В протестна декларация до всички власти от организацията напомнят, че дейността им е без точен регламент до момента. Браншовата организация няма възможност да оказва влияние на фирмите, както и да следи за..

публикувано на 19.10.18 в 18:19
Владимир Путин и узбекският му колега Шавкат Мирзийоев дадоха в Ташкент символичен старт за работата по първия АЕЦ в Узбекистан, която ще е в западния регион Навой.

Путин даде старт на стоежа на АЕЦ в Узбекистан

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен старт на строежа на атомна електроцентрала за $11 млрд. в централноазиатската страна, предаде АФП. Това стана в рамките на първата държавна визита на Владимир Путин в Узбекистан, след като колегата му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал почти три..

публикувано на 19.10.18 в 16:54

Инвеститори ще вложат 500 млн. евро в заводи за автомобилни компоненти у нас

Инвестиции в размер на 500 млн. евро ще бъдат направени в България. Те ще разкрият 50 000 работни места в заводи за автомобилни компоненти. Това стана ясно по време на заключителната част от международния "Аутомотив форум", който се проведе в София. Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в българската икономика. За..

публикувано на 19.10.18 в 15:55

Започват масирани проверки за спазване на данъчното законодателство

Данъчните започват масирани проверки за спазването на данъчното и осигурителното законодателство в строителния бранш, съобщават от Националната агенция за приходите. Фокус на проверката ще бъде наемането на работници, като вече са избрани първите 80 обекта, които ще бъдат проверени. Подборът се прави на базата на издадените строителства за..

публикувано на 19.10.18 в 15:42

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 г. търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40