Евростат потвърди за наличието на добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007-а година насам, показва неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли - септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика от края на октомври.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от единния валутен блок се ускори през третото тримесечие до 2,5% от 2,3% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011-а година. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам - нещо, което прогнозира и Европейската комисия, при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Трябва да се има предвид, че потвърдената от Евростат оценка за представянето на икономиката на еврозоната е факт, въпреки че по-рано днес немската статистика отчете по-добър от очакваното растеж на БВП на Германия през трите месеца до края на септември. Растежът на третата по сила икономика в региона - тази на Италия, също се оказа по-добър от очакваното, като италианският БВП нарасна през третото тримесечие с 0,5% на тримесечна база и с 1,8% на годишна база (най-солиден годишен растеж от началото на 2011-а година насам). Икономическият растеж във Финландия също се ускори през периода юли - септември (ръст на БВП с 1,1% на тримесечна и с 3,6% на годишна база), но в същото време има известно забавяне на икономическата експанзия във Франция, Испания и Холандия, което доведе и до запазване без промяна на експресната оценка на Евростат за представянето на икономиката на еврозоната като цяло.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април - юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. На годишна база икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,5% след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април - юни (според оповестена по-рано във вторник експресна оценка на Националния статистически институт).

Това отрежда на нашата страна пето място сред всички 28 страни - членки на ЕС по темпо на икономически растеж на годишна база. По-здрава икономическа експанзия през третото тримесечие е отбелязана в Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Латвия (повишение с 6,2%), Полша (с 5,0%) и Чешката република (повишение също с 5,0%), докато БВП на Кипър също нарасна с 3,9% подобно на темпото на икономически растеж в нашата страна.

Още от категорията

НСИ: Свиване на държавния дълг на България с над 2 млрд. лева през 2017 година

Институционалният сектор "Държавно управление" отчита през 2017 година бюджетен излишък в размер на 920 млн. лева, или 0,9% от БВП, след като година по-рано излишъкът беше в размер на едва 209 млн. лева, (или 0,2% от БВП), показват предварителни данни на Националния статистически институт. В подсектор "Централно управление" постигнатият..

публикувано на 23.04.18 в 11:30

Германската индустрия настоява за ново търговско споразумение между ЕС и САЩ

Ръководителят на германската индустриална организация VDMA призова в понеделник за нов опит за споразумение за свободна търговия между Съединените щати и Европейския съюз в момент, когато ЕС е изправен пред високи митнически тарифите от началото на месец май за изнасяната за САЩ стомана и алуминий. "Никой не може да има интерес от ескалация на..

публикувано на 23.04.18 в 11:12

"Ер Франс" очаква да се осъществят 75% от самолетните полетите през днешния първи ден на новата 48-часова стачка

"Ер Франс" очаква 75% от полетите на компанията в понеделник да не бъдат засегнати от стартиращата днес поредна 48-часова стачка във връзка с продължаващия вече втори месец спор за заплатите на пилотите, самолетните екипажи и наземният персонал на компанията във Франция, съобщава агенция MarketWatch. Авиокомпанията, която е е част от Air..

публикувано на 23.04.18 в 10:37
Стивън Мнучин – финансов министър на САЩ

Финансовото министерство на САЩ подкрепи увеличаване на финансирането на Световната банка с 13 млрд. долара

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп подкрепя увеличаването на финансирането за Световната банка с 13 млрд. долара, оставяйки настрана скептицизма си по отношение на големите правителствено подкрепени институции, които управляват световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че това се дължи отчасти..

публикувано на 23.04.18 в 10:21

Джон Уилямс от Фед предупреди, че една глобална търговска война ще има значителни негативни икономически последици

Една световна търговска война би имала много негативни икономически последици, въпреки че все още е твърде рано да се каже дали ще възникне подобен конфликт, посочи президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Джон Уилямс в интервю за испанския вестник "Ел Паис", цитирано от агенция Ройтерс. Според него такава търговска война ще съсипе..

публикувано на 23.04.18 в 09:56

Кр. Ненов: Увеличаването на цената на въглища ще бъде понесено от НЕК

Дългосрочните договори на т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн са структурирани по такъв начин, че повишаването на изкупната цена на използваните от тях въглища ще бъде понесено от Националната електрическа компания (НЕК). Това заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Контур Глобал Марица-изток  3 "   Красимир Ненов ...

публикувано на 23.04.18 в 09:07

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Международният валутен фонд прие нови рамкови регламенти за по-системно оценяване на корупцията в неговите 189 страни-членки, като подчерта, че корупцията подкопава растежа, инвестициите и данъчните приходи, предаде Франс прес. Новият подход набляга на управлението изобщо, а не само на корупцията, тъй като слабостите в управлението обикновено..

публикувано на 23.04.18 в 01:48