Евростат потвърди за наличието на добра икономическа експанзия в ЕС и в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се забави слабо през третото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, но въпреки това икономиката на стария континент е на път да отбележи през настоящата година своето най-силно представяне от 2007-а година насам, показва неревизирана оценка на Евростат.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през периода юли - септември с 0,6% спрямо второто тримесечие, когато се повиши с 0,7%, потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика от края на октомври.

На годишна база растежът на БВП на 19-те страни от единния валутен блок се ускори през третото тримесечие до 2,5% от 2,3% през предходните три месеца, отбелязвайки най-солидна експанзия от началото на 2011-а година. По този начин оценената за над 10 трлн. евро икономика на еврозоната е на път да приключи най-успешната си година от 2007-а насам - нещо, което прогнозира и Европейската комисия, при представяне на своя "есенен" икономически доклад.

Трябва да се има предвид, че потвърдената от Евростат оценка за представянето на икономиката на еврозоната е факт, въпреки че по-рано днес немската статистика отчете по-добър от очакваното растеж на БВП на Германия през трите месеца до края на септември. Растежът на третата по сила икономика в региона - тази на Италия, също се оказа по-добър от очакваното, като италианският БВП нарасна през третото тримесечие с 0,5% на тримесечна база и с 1,8% на годишна база (най-солиден годишен растеж от началото на 2011-а година насам). Икономическият растеж във Финландия също се ускори през периода юли - септември (ръст на БВП с 1,1% на тримесечна и с 3,6% на годишна база), но в същото време има известно забавяне на икономическата експанзия във Франция, Испания и Холандия, което доведе и до запазване без промяна на експресната оценка на Евростат за представянето на икономиката на еврозоната като цяло.

Евростат потвърди и своята експресна оценка за икономическия растеж в рамките на целия Европейски съюз. Според европейската статистика, БВП на ЕС също нарасна през третото тримесечие с 0,6% спрямо периода април - юни, когато европейската икономика се разшири с 0,7 на сто. На годишна база икономиката на Стария континент се разшири през трите месеца до края на септември с 2,5% след експанзия с 2,4% през второто тримесечие.

На фона на осреднените данни за Европейския съюз, БВП на България нарасна през третото тримесечие с 0,9% спрямо предходните три месеца, като икономическият растеж на годишна база се ускори до 3,9% от 3,7% през периода април - юни (според оповестена по-рано във вторник експресна оценка на Националния статистически институт).

Това отрежда на нашата страна пето място сред всички 28 страни - членки на ЕС по темпо на икономически растеж на годишна база. По-здрава икономическа експанзия през третото тримесечие е отбелязана в Румъния (ръст на БВП на годишна база с цели 8,6%), следвана от Латвия (повишение с 6,2%), Полша (с 5,0%) и Чешката република (повишение също с 5,0%), докато БВП на Кипър също нарасна с 3,9% подобно на темпото на икономически растеж в нашата страна.

Още от категорията

За първи път България е партньорска страна на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин

За първи път в историята на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин България е партньорска страна. Страната ни традиционно участва в това най-голямо изложение в света в областта на храните и земеделието, където освен тесните специалисти участват и политици, защото по време на "Зелената седмица" се подготвят и не малко политически решения..

публикувано на 20.01.18 в 12:26

Финансовите перспективи пред Западните Балкани, разгледани на престижният форум Euromoney

Европейската перспектива за страните от Западните Балкани минава и през редица икономически реформи и стабилизиране на финансовата система. Подобна е картината и в други държави от Източна Европа. Затова техните успехи и провали бяха сред основните теми на най-престижния европейски финансов форум - Euromoney, провеждан ежегодно във Виена...

публикувано на 20.01.18 в 11:03

Високите разходи за живот в Швейцария ще станат тема за национален референдум

В Швейцария ще се проведе референдум за високите разходи за живот в страната. Активисти, настояващи за ефективни мерки за намаляване на цените на потребителските стоки и услуги, са успели да съберат необходимия брой подписи за допитване по темата. Инициативата, която носи името "Не на острова на скъпотията - за справедливи цени", е подкрепена от..

публикувано на 20.01.18 в 10:55

Българските фирми със собствен уебсайт са 51%

Почти всяко трето българско предприятие ползва социалните мрежи  за популяризиране на дейността си, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. Страната ни е редом със страни като Чехия, Словакия и Румъния, но е далеч от "отличниците" Малта и Дания. Според европейската статистика около 95 на сто от българските предприятия имат достъп до..

публикувано на 20.01.18 в 09:12
Пиер Московиси

Пиер Московиси: Тази година най-големият риск пред еврозоната е политическият

ИНай-големият риск пред еврозоната тази година е политическият. Това заяви в интервю за "Хоризонт" еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси , който  защити необходимостта от създаването на поста на финансов министър на еврозоната и започването на цялостната реформа във валутния съюз тази година.  За да се стигне до..

обновено на 20.01.18 в 04:22

"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция

Агенция "Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция от "В-" на "В". Отчита се подобряване на икономическото състояние на страната след няколко години криза, предаде Франс прес. Новата оценка е с положителна перспектива, което означава, че е възможно тя отново да бъде повишена.

публикувано на 20.01.18 в 03:50

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия

КНСБ алармира за случаи на трудова експлоатация на български работници в Германия. Синдикалните експерти са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство.  Един от драстичните примери е този на българка, наета за домашна помощница, която денонощно е трябвало да стои до леглото на болен от малария пациент...

публикувано на 19.01.18 в 18:46