Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши 36-ото издание на Истанбулския панаир на книгата

Истанбул
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази неделя приключи 36-ото издание на Истанбулския панаир на книгата, който беше открит на 4 ноември от министъра на културата и туризма на югоизточната ни съседка. На панаира бяха представени 800 издателства и граждански организации, като специален акцент беше Южна Корея. 

На литературния форум гостуваха 18 чуждестранни писатели – от Южна Корея, Великобритания, Германия, Гърция и Ирландия. Първият ден на панаира обаче се запомни повече с един инцидент с политически привкус, отколкото с литературни изяви – докато даваше автографи, авторът на книги на политическа тематика Сабахатин Йонкибар беше нападнат с удари и заплахи от десетина души на щанда на издателството, отпечатало последната му книга. Текстът е посветен на Мерал Акшенер, бивш вътрешен министър на Турция през 90-те години, която се отцепи от Партията на националистическото действие  и основа нова партия, предизвикваща сериозен интерес в политическите кръгове в Турция.  През януари този писател предизвика гнева на националистите и с друга своя книга – за техния лидер Девлет Бахчели

Кореспондентът на БНР в Турция Мариян Карагьозов разказва повече за големия литературен форум в Истанбул, като потърси и отговор на въпроса какво четат хората в югоизточната ни съседка – чуйте репортажа от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна