Лабиринт

Теодосий Спасов
Снимка: Ани Петрова

2017-а година преминава в изобилие от артистични изяви на Теодосий Спасов – композитор, директор на „Музикална къща“ – БНР, „първи кавалджия на Планетата“, по находчивото определение на Милчо Левиев!

Ето част от внушителния букет събития, с участието на Теодосий Спасов (в периода от края на септември до днес):
22 септември – „Нощта на Самоводската чаршия“, Велико Търново (с джаз квартет)
28 септември – „Хасково Джаз фест“ (с „Джаз линия“)
29 септември – Концерт в Плевен (с In Fusion)
30 септември – Концерт в Музикален център „Борис Христов“, София
2 октомври – Национален празник на ромската култура, Сливен (с „Теодосий Спасов фолк квинтет“)
6 и 7 октомври – Музикален фестивал „Жълтите павета“, София
14 и 15 – октомври – Премиера в Народния театър „Иван Вазов“ – музика за постановката „Цветът на дълбоките води“
18 октомври – Концерт в Първо студио на БНР (с Дуо Kova – Zappa)
22 октомври – Концерт със Софийската филхармония, диригент Дружелюб Янакиев
30 октомври – Концерт, по случай 45 години на Факултета по фолклор, Пловдив
3 ноември – Концерт за кавал, кларинет и симфоничен оркестър в зала „България“, София (със СО на БНР, диригент: Марк Кадин)
4 ноември – Концерт-юбилей на Кирил Тодоров, Стара Загора
9 ноември – Концерт в Sofia Live Club: „Джазът среща класиката и тангото“.

И някъде сред тази пъстрота се опитвам да разположа изкуството на Теодосий, което се съдържа в по-ранна програма: „Лабиринт, Проектът Дедал“ (Labyrinth, Daedalus Project – 2001) на гръцкия саксофонист и водещ джазмен Димитриос Василакис.
Звукозаписите и смесванията са направени в Ню Йорк, Лондон и Ню Джърси. Това е продукция, нагледен пример, че музиката наистина не познава граници. В Лабиринта легендарни музиканти от САЩ, Гърция, България, Англия намират общ път към светлината. Тук срещаме саксофонистите Дейв Лийбман (David Liebman), Анди Шепърд (Andy Sheppard), басиста Марк Джонсън (Marc Johnson), барабанистите Джейми Хадад (Jamey Haddad) и Ралф Питърсън със своя тромпет (Ralph Peterson), пианистите Емануел Саридакис (Emmanuel Saridakis) и Джордж Контрафурис (George Contrafouris), титулярят Димитриос Василакис (Dimitrios Vassilakis) и нашия любим сънародник Теодосий Спасов.
Добре дошли сте в джаз лабиринта на познанието!

четвъртък, 16 ноември, от 23 часа

Кристиян Бояджиев (вляво) и Теодосий Спасов в Първо студио в БНР.      Снимка: Стоян Гребенаров

Още от категорията
Джарбо и Father Murphy (Чехия, 2017)

За американския авангард от началото на века – „Аларма Пънк Джаз фест“

За американския авангард от началото на 21 век преди един концерт от „Аларма Пънк Джаз фест“ в „Нашият ден“ говорим с Цветан Цветанов от предаването „Аларма“, организатор на фестивала. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 24.04.18 в 11:37

"Луиза Милер" от киносезона на Метрополитън

Истински празник за меломаните бе спектакълът на операта„Луиза Милер“ от Джузепе Верди, излъчван директно от Метрополитън  Ню Йорк. Това беше спектакъл на изключително високо професионално ниво, който ще остане в спомените на всички присъствали в кинозалата. Операта на Верди „Луиза Милер“ не е много популярна, не се поставя често по света, а у..

публикувано на 24.04.18 в 10:55

Винаги се вълнувам когато свиря и преподавам в България

Мони Симеонов живее в САЩ около две десетилетия. Отива там на 15 г., по покана и със съдействието на един от учителите си по цигулка. През 2009 г. печели позицията на концертмайстор в Симфоничния оркестър на Сакраменто. Той е един от тримата концертмайстори на престижни оркестри по света, които са солисти в концерта на оркестъра на Радио Класик..

публикувано на 24.04.18 в 09:50

Победителите в конкурса "Звезди в Радиото", 2018 г. ще получат награди и ще участват в гала-концерт на 24 април в Радио Благоевград

Над 30 деца, участвали в осмото издание на конкурса за млади таланти „Звезди в Радиото“, ще бъдат наградени на тържествена церемония и гала-концерт в Голямото концертно и звукозаписно студио на Радио Благоевград.  Конкурсът се проведе на 31 март и 1 април. Той се организира за осма поредна година от Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия..

обновено на 24.04.18 в 09:02

Евгений Шевкенов с концерт в Дома на културата

Концертът "Малка нощна музика" ще се състои тази вечер от 19:00 часа в Дома на културата "Борис Христов" - гр. Пловдив. Именитият цигулар Евгений Шевкенов ще бъде гост-диригент в камерния формат на оркестъра на Опера Пловдив, в който публиката е разположена на самата сцена. Проф. Евгений Шевкенов е пловдивчанин, който от 25 години живее във..

публикувано на 24.04.18 в 06:45
Мартин Ташев

Тромпетистът Мартин Ташев: Посрещайте всеки един ден с усмивка

Мартин Ташев открива голямата си любов - музиката още като дете. И до ден днешен не се разделя с тази своя страст, а негов спътник е тромпетът. Познаваме го най-добре от Биг Бенда на Българското национално радио и формация "Тумбаито". Работи с група „Инфинити“, част е от любимата на много българи група „Кафе“. В момента работи заедно с Димитър..

публикувано на 23.04.18 в 16:58

Вокална група от Мездра с първо място и награди от международен фестивал

Престижни отличия от Международния детски фестивал „Млади таланти” получи Центърът за подкрепа и личностно развитие в Мездра. Форумът се проведе в Националния дворец на децата в София, съобщават от Общината. Вокалните групи и индивидуални изпълнители на забавна и популярна песен бяха разпределени в два конкурсни дни – 17 и 18 април. Жури в..

публикувано на 23.04.18 в 15:46