Джаз клуб

четвъртък
от 23.00 до 24.00 часа
Специализирано джаз-предаване на програма “Христо Ботев”, съдържа:
• Музика, подбрана измежду класическите образци, до най-новите, авангардни тенденции в жанра.
• Конкретна информация по темата.
• Авторски коментар.
Шейсетминутният формат на “Джаз клуб” позволява да бъдат излъчвани грамофонни и CD албуми в пълния техен вид - така се задоволява естетическата потребност на слушателите меломани. Особеност по отношение на подбора в музиката на “Джаз клуб” е, че тя рядко дублира продукцията, предлагана в българските музикални магазини, разчитайки на уникалността в богатия фонд във фонотеката на Българското радио и в личните колекции на почитатели на жанра - приятели на предаването.
Последната седмица на месеца - запис от концертите на Биг бенда на БНР.
Екип: Кристиян Бояджиев, Мая Райкова

Публикации

Дюк Елингтън и Били Стрейхорн

Авторско право, джаз драма и стандарти

В срещата ни звучат пролетни пиеси и композиции, които времето неусетно превръща във вечни джаз стандарти.Сред тях е песента с музика на Томи Улф и текст от Фран Ландсман Spring Can Really Hang You UpThe Most, за която се твърди, че е фин нюанс от..

публикувано на 20.03.19 в 09:05

Хармоника

Срещата ни в „Джаз клуб“ е посветена на хармониката. Звучат различни по стил, характер и маниер изпълнители: Стийв Кац (SteveKatz) и Стиви Уондър (StevieWonder), когото няма как да сбъркаме, тъй като неговият глас се родее с емоционалния звук, който Стиви..

публикувано на 13.03.19 в 09:05

Запис от концерта на „Тоан Тейс трио“ в София

На 16 октомври миналата година в рамките на Дните на Белгия в София специални гости в Първо студио на БНР бяха Тоан Тейс – саксофон, Арно Крайгер – хамънд орган и Карл Джануска – барабани. Дългосрочни са отношенията на БНР и посолството на Белгия. Много са..

публикувано на 07.03.19 в 17:14

Млади джаз гиганти, Young Jazz Giants

Четирима музиканти от новата генерация, събрани под гръмкото наименование „Млади джаз гиганти“! Отдавна (половин век преди да се появят тези Young Jazz Giants бяха създадени продукции с подобно заглавие „Джаз гиганти“. А гигантите бяха: Лестър Янг, Стен..

публикувано на 06.03.19 в 09:10
Корицата на Ezz-thetics

Естетика. Кинестетика

На 8 май през 1961 година на света се появява албумът Ezz-thetics, крайъгълен камък в джаз-историята. Пианистът, теоретик-и-преподавател Джордж Ръсел вече е създал своята Лидийска хроматична концепция, свързана с композирането, импровизацията и..

публикувано на 20.02.19 в 09:15
Били Кобъм и „Пойнтър Систърс“

Фънк - трета част

Английската дума funk означава (по принцип) паника, страх, но американският смисъл на funk е „чувствено“, „емоционално“, „секси“… „А като музикално понятие думата се използва още в средата на миналия век и като стилово понятие терминът funk е свързан с..

публикувано на 13.02.19 в 09:10
Gordon Goodwin’s Big Phat Band

Gordon Goodwin’s Big Phat Band

Предлагам Ви записи на мъжкия секстет „Тейк Сикс“ (Take Six), като вокални партньори на съвременното чудо на музикалното изкуство Джейкъб Колиър (Jacob Collier) и на Биг бенда, под диригенството на Гордън Гудуин (Gordon Goodwin). Става дума за оркестъра,..

публикувано на 06.02.19 в 13:41
Томас Долби

Извънземни. Суинг

Добре е от време на време да си припомняме ексцентриците в музикалното безкрайно битие. Томас Долби (Thomas Dolby) е сред тях. С драматичната крими-гротеска „Ключът от нейното Ферари“ (The Key From Her Ferrari) започва продукцията на Долби, която носи..

публикувано на 23.01.19 в 09:55

Енрико Пиеранунци

В „Джаз клуб“ звучат изпълнения на „Енрико Пиеранунци трио“ (Enrico Pieranunzi). Сред тях е пиесата „Ничия земя“. Италианският пианист ни я представя с двама американци: контрабасистът Марк Джонсън (Marc Johnson) и Стийв Хаутън (Steve Houghton), познат на..

публикувано на 16.01.19 в 14:25
Дейв Холанд

Призма

По националната програма „Христо Ботев“ слушате „Джаз клуб“. „Добре дошли“ с тази пиеса, наречена GCS 2000. Зад абревиатурата стои името Graham Central Station, а в него разпознаваме басиста Лари Греъм. С него свързваме още от шейсетте години на миналия век..

публикувано на 09.01.19 в 10:35