Джаз клуб

четвъртък
от 23.00 до 24.00 часа
Специализирано джаз-предаване на програма “Христо Ботев”, съдържа:
• Музика, подбрана измежду класическите образци, до най-новите, авангардни тенденции в жанра.
• Конкретна информация по темата.
• Авторски коментар.
Шейсетминутният формат на “Джаз клуб” позволява да бъдат излъчвани грамофонни и CD албуми в пълния техен вид - така се задоволява естетическата потребност на слушателите меломани. Особеност по отношение на подбора в музиката на “Джаз клуб” е, че тя рядко дублира продукцията, предлагана в българските музикални магазини, разчитайки на уникалността в богатия фонд във фонотеката на Българското радио и в личните колекции на почитатели на жанра - приятели на предаването.
Последната седмица на месеца - запис от концертите на Биг бенда на БНР.
Екип: Кристиян Бояджиев, Мая Райкова

Публикации

Уейн Шортър

Представям Ви албума Without a Net, (Без мрежа), продукция от 2013 година. Слушаме титуляря Уейн Шортър (Wayne Shorter) с неговия квартет: Данило Перес (Danilo Perez) – пиано, Джон Патитучи (John Patitucci) – контрабас и Браян Блейд (Brian Blade) –..

публикувано на 08.05.19 в 11:30
„Брекър Брадърс“

Фамилия Брекър

Джаз клуб отваря врати за Вас с песента „Мери отива в града“. Написана е от родената в Италия саксофонистка Ада Ровати (Ada Rovati) и певеца-пианист Оли Рокбергер. Този запис се съдържа в албум с друг титуляр – това е тромпетистът Ранди Брекър (Randy..

публикувано на 01.05.19 в 11:00

Карнеги хол поздравява джаз майсторите

В „Джаз клуб“ звучат записи от концерт, по случай 50 години от създаването на грамофонната компания Върв, Verve. Основни изпълнители и домакини на това културно събитие са музикантите от оркестъра на Карнеги хол – блестяща формация от солисти, обединени..

публикувано на 18.04.19 в 09:35

Хармоника 2

Срещата ни в „Джаз клуб“ отново е посветена на симпатичния и пълен с изненади инструмент – хармониката. Чуваме я вплетена в музика на Роланд Кърк (Roland Kirk), Скот Хендерсън (Scott Henderson) , Джаки Терасон (Jacky Terasson) , Пат Метини..

публикувано на 11.04.19 в 11:10
Кийт Джарет

Сюита за съхранените

„Джаз клуб“ Ви посреща с миниатюра на Кийт Джарет, наречена „Встъпване“, Entrance – пиеса,в която се долавя фин български аромат. Намирамея в албума Dark Intervals (Тъмни интервали), който съдържа концертна изява на пианиста в „Сънтори Хол“, в Токио през..

публикувано на 02.04.19 в 10:05
Дюк Елингтън и Били Стрейхорн

Авторско право, джаз драма и стандарти

В срещата ни звучат пролетни пиеси и композиции, които времето неусетно превръща във вечни джаз стандарти.Сред тях е песента с музика на Томи Улф и текст от Фран Ландсман Spring Can Really Hang You UpThe Most, за която се твърди, че е фин нюанс от..

публикувано на 20.03.19 в 09:05

Хармоника

Срещата ни в „Джаз клуб“ е посветена на хармониката. Звучат различни по стил, характер и маниер изпълнители: Стийв Кац (SteveKatz) и Стиви Уондър (StevieWonder), когото няма как да сбъркаме, тъй като неговият глас се родее с емоционалния звук, който Стиви..

публикувано на 13.03.19 в 09:05

Запис от концерта на „Тоан Тейс трио“ в София

На 16 октомври миналата година в рамките на Дните на Белгия в София специални гости в Първо студио на БНР бяха Тоан Тейс – саксофон, Арно Крайгер – хамънд орган и Карл Джануска – барабани. Дългосрочни са отношенията на БНР и посолството на Белгия. Много са..

публикувано на 07.03.19 в 17:14

Млади джаз гиганти, Young Jazz Giants

Четирима музиканти от новата генерация, събрани под гръмкото наименование „Млади джаз гиганти“! Отдавна (половин век преди да се появят тези Young Jazz Giants бяха създадени продукции с подобно заглавие „Джаз гиганти“. А гигантите бяха: Лестър Янг, Стен..

публикувано на 06.03.19 в 09:10
Корицата на Ezz-thetics

Естетика. Кинестетика

На 8 май през 1961 година на света се появява албумът Ezz-thetics, крайъгълен камък в джаз-историята. Пианистът, теоретик-и-преподавател Джордж Ръсел вече е създал своята Лидийска хроматична концепция, свързана с композирането, импровизацията и..

публикувано на 20.02.19 в 09:15