Джаз клуб

четвъртък
от 23.00 до 24.00 часа
Специализирано джаз-предаване на програма “Христо Ботев”, съдържа:
• Музика, подбрана измежду класическите образци, до най-новите, авангардни тенденции в жанра.
• Конкретна информация по темата.
• Авторски коментар.
Шейсетминутният формат на “Джаз клуб” позволява да бъдат излъчвани грамофонни и CD албуми в пълния техен вид - така се задоволява естетическата потребност на слушателите меломани. Особеност по отношение на подбора в музиката на “Джаз клуб” е, че тя рядко дублира продукцията, предлагана в българските музикални магазини, разчитайки на уникалността в богатия фонд във фонотеката на Българското радио и в личните колекции на почитатели на жанра - приятели на предаването.
Последната седмица на месеца - запис от концертите на Биг бенда на БНР.
Екип: Кристиян Бояджиев, Мая Райкова
Публикации
Кийт Джарет

Кийт Джарет

В "Джаз клуб" представяме на вашето внимание изкуството на Кийт Джарет. Официално започнали през 1972 година със студийната продукция Facing You (ECM-1017), големият брой соло пиано изяви на Джарет представляват все още странна за слушателя, необичайна..

публикувано на 11.10.17 в 09:35

Бляскавата Хилда Казасян очарова публиката при откриването на новия сезон на Биг бенда на БНР

На 4 октомври Биг бендът на БНР откри новия си сезон с концерт в зала „България“. На сцената като солист заедно с бляскавата Хилда Казасян излезе и Васил Петров. Известната джаз певица изпълни заедно с музикантите от Биг бенда на БНР под диригентството на..

публикувано на 05.10.17 в 10:05
Джо Завинул, Чарли Хейдън и Ричард Пейдж

Балади

Предлагам на вниманието Ви създадени в различни десетилетия произведения от баладичен тип. Музикалната наука твърди, че баладата идва като наследство от трубадурите на Средновековието и има песенно-танцувален характер. По-късно губи танцовия елемент,..

публикувано на 04.10.17 в 09:35

„Ърт, Уинд енд Файър“ сред северни сияния

На вашето внимание предлагам втората част от концерт на формацията „Ърт, Уинд енд Файър“ (Earth, Wind & Fire) в Рио де Жанейро. Записите са направени в далечната 1980 година. Тогава легендарната група е във връхната точка на развитието си, намира се в..

публикувано на 20.09.17 в 10:55

„Ърт, Уинд енд Файър“ между Лари Карлтън и Стийв Лукатър

Пиеси от албума FireWire (RCA Victor, 2006) на китариста Лари Карлтън (Larry Carlton) и записи от концерт на формацията „Ърт, Уинд енд Файър“ (Earth, Wind & Fire) в Рио де Жанейро – това е основното съдържание в тази наша среща. Освен качеството на..

публикувано на 13.09.17 в 11:45

Барабанисти. Джак Де Жонет

В тази наша среща звучат записи, с участие на барабаниста-пианист и композитор Джак Де Жонет (Jack DeJohnette). С изкуството си е повлиял на хиляди музиканти по света. Личността му свързваме както с мейнстрийма, така и с най-авангардните тенденции в..

публикувано на 06.09.17 в 10:05
Кристиян Бояджиев и Милчо Левиев, 2010 г.

Джаз… за вас

На Вашето внимание: изпълнения на барабанистката Тери Лин Карингтън, заедно с перкусионистката Шийла Есковедо и певицата Касандра Уилсън (гостували в България). Звучат и пиеси, с участие на контрабасистката – певица Есперанца Спалдинг, пианистките Джери..

публикувано на 23.08.17 в 08:55

Барабанисти. Петър Славов

В поредицата предавания, посветени на барабанистите в джаза, предлагам на Вашето внимание звукозаписи с участие на Петър Славов , „Пъпеша“, както с обич го наричахме. В срещата ни звучат пиесите, с които легендарният български квартет „Джаз Фокус’65“..

публикувано на 16.08.17 в 08:55

Барабанисти 1. Стийв Гад

„Всеки барабанист иска да свири като Стийв Гад “ – казва пианистът Чик Кърия в едно далечно, направено преди години интервю. Като своеобразен нонсенс изглежда тази фраза и до днес, защото дори и да успееш донякъде да имитираш Стийв Гад – винаги ще бъдеш..

публикувано на 02.08.17 в 09:05
Д-р Емил Илиев, директор на „Банско джаз фест“, Тома Спространов, Кристиян Бояджиев (отляво надясно)

Годишнини, фестивали

Месец след като джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария отбеляза половинвековен юбилей, дни преди българската сродна проява – фестивала „Банско джаз“ да закръгли своята 20-годишнина, отново сте добре дошли в „Джаз клуб” – специализираното джаз-предаване, което..

публикувано на 19.07.17 в 14:25