Джаз клуб

четвъртък
от 23.00 до 24.00 часа
Специализирано джаз-предаване на програма “Христо Ботев”, съдържа:
• Музика, подбрана измежду класическите образци, до най-новите, авангардни тенденции в жанра.
• Конкретна информация по темата.
• Авторски коментар.
Шейсетминутният формат на “Джаз клуб” позволява да бъдат излъчвани грамофонни и CD албуми в пълния техен вид - така се задоволява естетическата потребност на слушателите меломани. Особеност по отношение на подбора в музиката на “Джаз клуб” е, че тя рядко дублира продукцията, предлагана в българските музикални магазини, разчитайки на уникалността в богатия фонд във фонотеката на Българското радио и в личните колекции на почитатели на жанра - приятели на предаването.
Последната седмица на месеца - запис от концертите на Биг бенда на БНР.
Екип: Кристиян Бояджиев, Мая Райкова
Публикации
Есперанца Спалдинг

Джаз, надежда, Есперанца Спалдинг

През септември, 2017 година контрабасистката-певица Есперанца Спалдинг (Esperanza Spalding) започна създаването на най-новата си продукция пред погледа на стотици хиляди зрители, благодарение на съвременните технологии и интернет – комуникациите...

публикувано на 18.01.18 в 09:00

Вкусна музика

Джаз клуб отваря врати за Вас с пиесата The Sauce, „Сосът”. С изобилие от солови партии звучи продължителна нейна версия от концерт в локала The Baked Potato. Автор на The Sauce е пианистът Грег Матийсън (Greg Mathieson). Парчето отдавна е в..

публикувано на 11.01.18 в 08:30
Даниела Кузманова и Тодор Лечев

Нова година. Нова класика

В първото за Новата година издание на „Джаз клуб“ звучи превърнала се в евъргрийн пиеса на Джони Мърсър (Johny Mercer) Goodie Goodie. Чуваме я в по-близък до нашето време прочит на формацията „Чикаго“ (Chicago). Версията на „Чикаго“ е пример за предаването..

публикувано на 03.01.18 в 14:15

Коледни джаз продукции

Срещата ни вплита избрани звукозаписи от създавани и издавани през годините джаз продукции, посветени на Рождество и празниците по Коледа. В празничното издание на „Джаз клуб“ Ви предлагам изпълнения на: Майкъл МакДоналд (Michael McDonald) от авторския му..

публикувано на 20.12.17 в 09:10
Стинг

Зима

Тази наша зимна среща в „Джаз клуб“ съчетава звукозаписи, посветени на зимата и Рождество. Имате възможност да чуете изпълнения на певеца-пианист-автор и продуцент Брус Хорнсби (Bruce Hornsby) от албума му Halcion Days. Интересна, малко странна и нетипична..

публикувано на 13.12.17 в 09:10
Стиви Уондър

Джаз в снега

Подходящи за снежно-зимния период изкусно създадените пиеси на пианиста-композитор Дейв Грусин (Dave Grusin), горещите изпълнения на Чик Кърия (Chick Corea), Джо Фаръл (Joe Farrell), Еди Гомес (Eddie Gómez), Стийв Гад (Steve Gadd) и българския Vassil Spasov..

публикувано на 06.12.17 в 09:05
Телониъс Мънк

Телониъс Мънк

Преди 20 години, през 1997 година светът получи една от най-хубавите книги, свързани с джаза и музиката на нашето време. Написана е от френския пианист Лоран де Вилд (Laurent de Wilde) и е посветена на Телониъс Мънк (Thelonius Monk). Изнизаха се 100 лета от..

публикувано на 22.11.17 в 09:05
Теодосий Спасов

Лабиринт

2017-а година преминава в изобилие от артистични изяви на Теодосий Спасов – композитор, директор на „Музикална къща“ – БНР, „първи кавалджия на Планетата“, по находчивото определение на Милчо Левиев! Ето част от внушителния букет събития, с участието на..

публикувано на 15.11.17 в 09:05
Ди Ди Бриджуотър

Джаз посока: Франция, Париж

Този път в срещата ни звучи продукция, с индекс France, Paris (Франция, Париж). Връщаме се мислено в музикалното и културно средище на следвоенна Европа, с полъха на парижките музикални клубове и нощни заведения ( boîtes de nuit ), станали през 50-те и..

публикувано на 08.11.17 в 11:30

Блус-Рок-Фюжън-Джаз

Уменията на пъстър сбор от музиканти оформят съдържанието на "Джаз клуб". Своето изкуство ни предлагат пианистите Ръсел Феранте (Russell Ferrante) и Джордж Дюк (George Duke), роденият в Австралия китарист-виртуоз Питър О‘Мара (Peter O’Mara) и неговият..

публикувано на 31.10.17 в 09:25