Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Прокопиев: Държавните институции се използват като инструменти за натиск върху независимите медии

Росен Босев: Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не й харесват

Иво Прокопиев
Снимка: БГНЕС

Издателят Иво Прокопиев и журналистът Росен Босев коментираха в студиото на "Нещо повече" информациите за нова атака срещу "Икономедиа", "Капитал", "Дневник" и самия Прокопиев, която се подготвя чрез Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). За това са съобщили източници на медийната група от правителството и парламента.

КОНПИ ще запорира активи на Прокопиев и съпругата му, включително и на фирмата "Икономедиа", която издава вестник "Капитал", в която бизнесменът има мажоритарен дял, се съобщава в позицията на издателите и управляващия мениджмънт на "Икономедиа".

Това е поредният опит да бъде запушена устата на "Икономедия". КОНПИ е ефективен механизъм за тормоз. Тя разполага с механизми, които да направят по-трудно функционирането на фирмата – издателТова показва мрежа от зависимости, при който държавните институции са инструменти за натиск, за да бъдат принудени едни независими медии да млъкнат, каза Иво Прокопиев.

Държавата е много креативна, когато иска да запуши устата на онези, които не ѝ харесват. Преди това ни атакува КЗК, после КФН, добави Росен Босев.

Цветан Василев обвини в интервю премиера Борисов, че е участвал в приватизацията на "Булгартабак". Именно след това премиерът Борисов преди година заговори за ревизия на приватизацията. Целта сега е да бъде пакетирано всичко като продукт на приватизацията. Това е популистки ход, каза Босев.

Прокопиев добави, че във всяка пропаганда има два принципа – да има враг и да се всява страх. Ако утре процедурата бъде започната, ще стане ясно, че България не е правова държава. Няколко души, начело с г-н Пеевски, решават кой да бъде проверен. Над половината от БВП идва от приватизирани фирми. Какво е посланието към тези инвеститори – вашите права не важат, ние решаваме кога и срещу кого да започнем конфискация. При това положение на нещата медиите са последната преграда срещу беззаконието

Институциите трябва да се върнат на обществото. В България не функционира нормалният политически цикъл и липсва независима, ярко изразена политическа опозиция. Изглежда, че БСП проявява инстинкти за превръщането си в автентична опозиция, допълни Прокопиев.

Силна опозиция, свободни медии и независима съдебна система – са трите стълба на демокрацията, каза още Росен Босев.

Интервюто на Диана Янкулова с Иво Прокопиев и Росен Босев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна