Почти са приключени демонтажните работи в зала "Света София" в бившия Партиен дом

Снимка: БГНЕС

От септември 2018-а година депутатите ще заседават в нова пленарна зала. 28 август 2018 е датата, на която трябва да приключи преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом и тя да се превърне от концертна зала в пленарна зала на Народното събрание. Новата зала ще бъде със стъклен покрив и идеята е да наподобява Райхстага. Намеренията на управляващите бяха в новата зала да се проведат част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което обаче няма да се случи, тъй като заради Брекзит то беше изместено 6 месеца по-рано.

Ремонтът на столичния булевард "Дондуков" също се превърна в своеобразно предизвикателство за ремонта на бившия Партиен дом, тъй като заради него се е наложила промяна на организацията на строителните дейности за около 40 дни заради затрудняването на достъпа на строителна техника до вътрешния двор на сградата.

Към момента са почти приключени демонтажните работи в зала "Света София", отчете инж. Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността" в Народното събрание. Стъкленият покрив още не е поставен, но са завършени металните конструкции на президиумът и конструкциите на местата за официалните гости, допълни той и подчерта, че "това ще бъде една зала на световно ниво".

След като ремонтът приключи, администрацията на парламента ще се събере на едно място. Предстои обаче експертно и политическо решение за съдбата на старата сграда на парламента.

Още от категорията

Експерти от Главна дирекция САНКО на ЕК пристигат у нас

В България пристига експертна мисия от Главна дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" в Европейската комисия. Целта е на място да се установи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата от чума, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство. В момента..

обновено на 16.07.18 в 07:37

Хиляди излязоха отново на протест в Южен Ирак

Хиляди иракчани от южните провинции излязоха и на демонстрации в градовете с искане властите да им осигурят работни места и да се справят с недостига на електричество и вода. Антиправителствените демонстрации, които често прерастват в сблъсъци с полицията, продължават вече седмо денонощие. По данни на телевизия "Скай нюз - Арабия"..

обновено на 16.07.18 в 04:41

От днес започва ремонтът на столичния булевард "Пенчо Славейков"

От днес частично се затваря движението по столичния булевард "Пенчо Славейков". Причината - изграждането на подлез и входове към метростанцията на Медицинска академия. Ремонтите ще продължат до края на септември. Движението по   бул. "Пенчо Славейков" ще бъде стеснено. Затваря се изцяло участъкът при кръстовището с ул. "Георги Софийски", а..

публикувано на 16.07.18 в 04:39

Пред НДК ще бъде открита изложба, посветена на последствията от тютюнопушенето

Изложба с провокативни творби, посветени на последствията от тютюнопушенето ще бъде открита тази вечер пред НДК. Автори са студенти от Националната художествена академия. Изложбата е резултат от творчески конкурс, посветен на Световния ден без тютюнопушене на Световната здравна организация. По време на откриването на изложбата "Коалиция..

публикувано на 16.07.18 в 04:12

Образователни експерти ще обсъдят на семинар в Ловеч приобщаването на малцинствата

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева ще открие днес в Ловеч двудневен семинар за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Експерти ще представят измененията в стратегията и разпределението на дейностите. В семинара ще участват специалисти от ресорните дирекции на МОН, от регионалните управления на..

публикувано на 16.07.18 в 04:08

Десетки пеперуди ще полетят над Правец в рамките на конгреса на Съюза на транспортните синдикати

Десетки пеперуди ще полетят в небето на Правец, където днес ще се проведе Осмият редовен конгрес на Съюза на транспортните синдикати. Чрез атрактивната проява ще бъде открит следващият етап от кампанията "Заклех се!" за превенция на насилието над жени. За "Хоризонт" Алина Милушева от Младежката организация на Съюза на транспортните..

публикувано на 16.07.18 в 04:05

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие днес Международния семинар по български език и култура

103-има участници от 33 държави от Европа, Азия и Северна Америка се включват в Международния семинар по български език и култура на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". 41-ото издание на форума ще бъде открито днес от вицепрезидента Илияна Йотова. От 19 до 66-годишни са участниците в семинара по българистика. Български..

публикувано на 16.07.18 в 04:02