Почти са приключени демонтажните работи в зала "Света София" в бившия Партиен дом

Снимка: БГНЕС

От септември 2018-а година депутатите ще заседават в нова пленарна зала. 28 август 2018 е датата, на която трябва да приключи преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом и тя да се превърне от концертна зала в пленарна зала на Народното събрание. Новата зала ще бъде със стъклен покрив и идеята е да наподобява Райхстага. Намеренията на управляващите бяха в новата зала да се проведат част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което обаче няма да се случи, тъй като заради Брекзит то беше изместено 6 месеца по-рано.

Ремонтът на столичния булевард "Дондуков" също се превърна в своеобразно предизвикателство за ремонта на бившия Партиен дом, тъй като заради него се е наложила промяна на организацията на строителните дейности за около 40 дни заради затрудняването на достъпа на строителна техника до вътрешния двор на сградата.

Към момента са почти приключени демонтажните работи в зала "Света София", отчете инж. Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността" в Народното събрание. Стъкленият покрив още не е поставен, но са завършени металните конструкции на президиумът и конструкциите на местата за официалните гости, допълни той и подчерта, че "това ще бъде една зала на световно ниво".

След като ремонтът приключи, администрацията на парламента ще се събере на едно място. Предстои обаче експертно и политическо решение за съдбата на старата сграда на парламента.

Още от категорията

МВР и ДАИ започнаха операция в цялата страна за проверки на автобуси и товарни камиони

Операция в цялата страна за проверки на автобуси и товарни камиони започнаха от МВР и ДАИ. Акцията стартира след тежките инциденти с микробуси и автобуси, станали преди дни в страната с убити и ранени. На различни точки по пътищата в България се извършват проверки. Проверява се дали пътуващите в автобусите са с предпазни колани, както и за..

публикувано на 24.04.18 в 11:35
Армения Ереван протест

Степан Григорян: Армения трябва да се развива по демократичен път

За мен е много важно, че нашият диктатор беше изгонен, защото Армения трябва да се развива по демократичен път. Това каза бившият посланик на Армения в Русия и физик Степан Григорян в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ по повод на оставката на премиера на Армения Серж Саркисян. Григорян беше арестуван заедно с опозиционния лидер Никол..

публикувано на 24.04.18 в 11:23

Бесарабските българи в Бразилия: Колко далечни са българските корени?

През 20-те години на ХХ век над 10 000 бесарабски българи от Румъния се преселват в Бразилия. Преселници е имало от всички бесарабски села. Те били агитирани да заминат с примамливи предложения и разкази, че в Бразилия „самуните растат на дърветата“. Това бил пореден етап от заселването на южната страна, при който властите искали да привлекат..

публикувано на 24.04.18 в 11:23

Обвинената за тежката катастрофа на АМ "Тракия" жена излиза на свобода срещу 5000 лева

29-годишната Цвета Таскова, обвинена за тежката катастрофа на магистрала "Тракия" от 13 април, излиза на свобода срещу 5000 лева. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно. На 13 април край Вакарел автобус, пътуващ от Бургас за София, се обърна край пътя след лек сблъсък с колата на Таскова. При инцидента загинаха шестима души, а над 20..

публикувано на 24.04.18 в 11:13
По време на Празниците на крепостта Туида, Сливен.

Христо Белчев – специалист по електроника, реенактор по хоби

Професията инженер по електроника е ясна на всеки. Но що за хоби е да си реенактор? – По света почитателите на исторически възстановки стават все повече. За да пресъздаде друга епоха, често много отдалечена от съвремието, реенакторът, .т.е. възстановчикът трябва да притежава невероятни знания и умения. Ако търсите, например, моден специалист по..

публикувано на 24.04.18 в 11:05
Кадър от филма

Днес е премиерата на документалния филм за арменския геноцид "Изкореняване"

Един филм е безсмислен, ако се занимава само с историята и ако няма някакви проекции към днешното време. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ режисьорът Костадин Бонев преди премиерата на филма „Изкореняване" в Деня на арменския геноцид. Днес филмът ще бъде показан и в Пловдив и Стара Загора, а до края на седмицата във Варна и..

публикувано на 24.04.18 в 11:03

Има задържани при акция в ДАИ - Благоевград

Специализираната прокуратура, ГДБОП и полицията са влезли в сградата на Автомобилната инспекция в Благоевград. При акцията има задържани. Официална информация от властите се очаква на брифинг на полицията в града.

публикувано на 24.04.18 в 11:02