Почти са приключени демонтажните работи в зала "Света София" в бившия Партиен дом

БГНЕС

От септември 2018-а година депутатите ще заседават в нова пленарна зала. 28 август 2018 е датата, на която трябва да приключи преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом и тя да се превърне от концертна зала в пленарна зала на Народното събрание. Новата зала ще бъде със стъклен покрив и идеята е да наподобява Райхстага. Намеренията на управляващите бяха в новата зала да се проведат част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което обаче няма да се случи, тъй като заради Брекзит то беше изместено 6 месеца по-рано.

Ремонтът на столичния булевард "Дондуков" също се превърна в своеобразно предизвикателство за ремонта на бившия Партиен дом, тъй като заради него се е наложила промяна на организацията на строителните дейности за около 40 дни заради затрудняването на достъпа на строителна техника до вътрешния двор на сградата.

Към момента са почти приключени демонтажните работи в зала "Света София", отчете инж. Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността" в Народното събрание. Стъкленият покрив още не е поставен, но са завършени металните конструкции на президиумът и конструкциите на местата за официалните гости, допълни той и подчерта, че "това ще бъде една зала на световно ниво".

След като ремонтът приключи, администрацията на парламента ще се събере на едно място. Предстои обаче експертно и политическо решение за съдбата на старата сграда на парламента.

Още от категорията

Акценти от чуждестранния печат

Трудна ситуация за гръцкото правителство описват местните издания в светлината на вчерашния националистически протест в Солун. На него десетки хиляди поискаха от кабинета на СИРИЗА да не допуска компромис с името на Македония. Правителството е в изолация, а възможностите за политически консенсус по казуса са минимални, смята вестник..

публикувано на 22.01.18 в 09:58

Катастрофа между трамвай и микробус в София, седем са пострадалите

Седем са пострадалите при катастрофата тази сутрин между трамвай и микробус в София. Инцидентът е станал на кръстовището на булевардите "Цар Борис Трети" и "Никола Петков". Пострадалите са с леки наранявания и вече им е оказана медицинска помощ. Заради инцидента временно беше затруднено движението в района, но трамваите в момента се..

публикувано на 22.01.18 в 09:54

Общинския съвет на Варна ще се решава да има ли референдум за бъдещето на Морската градина

На извънредно заседание на Общинския съвет на Варна ще се решава да има ли референдум за бъдещето на Морската градина. Инициативен комитет предлага допитване с два въпроса: за границите на парка и за забрана на строителството в крайбрежната зона. Казусът с насрочване на сесия за референдума възникна след решение на ВАС, който задължи..

публикувано на 22.01.18 в 09:51

Стартира социална инициатива „Подай сигнал“

Стартира социална инициатива „Подай сигнал“. Чрез нея можем директно през телефона си да подадем сигнали, ако се почувстваме ощетени или излъгани като потребители, като всеки подаден сигнал от граждани ще се проверява от юристи, твърдят създателите на платформата. Практически всякакви сигнали ще могат да бъдат подавани, свързани с нарушения..

публикувано на 22.01.18 в 09:34

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър важи за 19 области, за останалите кодът е жълт

За 19 области от страната за днес е обявено предупреждение за опасно време - кодът е оранжев. Става дума за цяла Северна и цяла Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали. Очакват се значителни валежи от сняг и силен вятър. За останалите области кодът е жълт. Всички Областни пътни управления и снегопочистващите фирми са..

обновено на 22.01.18 в 09:04

Грипната епидемия се разраства

От днес в община Благоевград не се учи заради грипна епидемия. Спират се детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактичните имунизации. В пловдивската община Брезово също се учи заради грипа. Епидемия вече беше обявена и за областите Перник и Пазарджик , няма занятия в отделни училища в областите Търговище,..

публикувано на 22.01.18 в 08:57

Манолова, КНСБ и КТ „Подкрепа“ на среща с работещите в скандалната фирма за обувки в Дупница

Омбудсманът Мая Манолова , ръководствата и представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще се срещнат по обед с работещите в италианската фирма за обувки в Дупница. Работниците не са вземали заплата от два месеца. Още миналата седмица шивашките казаха, че очакват съдействие и решение на проблема им от омбудсмана Мая Манолова и от синдикатите. Това е..

публикувано на 22.01.18 в 08:48