Почти са приключени демонтажните работи в зала "Света София" в бившия Партиен дом

Снимка: БГНЕС

От септември 2018-а година депутатите ще заседават в нова пленарна зала. 28 август 2018 е датата, на която трябва да приключи преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом и тя да се превърне от концертна зала в пленарна зала на Народното събрание. Новата зала ще бъде със стъклен покрив и идеята е да наподобява Райхстага. Намеренията на управляващите бяха в новата зала да се проведат част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което обаче няма да се случи, тъй като заради Брекзит то беше изместено 6 месеца по-рано.

Ремонтът на столичния булевард "Дондуков" също се превърна в своеобразно предизвикателство за ремонта на бившия Партиен дом, тъй като заради него се е наложила промяна на организацията на строителните дейности за около 40 дни заради затрудняването на достъпа на строителна техника до вътрешния двор на сградата.

Към момента са почти приключени демонтажните работи в зала "Света София", отчете инж. Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността" в Народното събрание. Стъкленият покрив още не е поставен, но са завършени металните конструкции на президиумът и конструкциите на местата за официалните гости, допълни той и подчерта, че "това ще бъде една зала на световно ниво".

След като ремонтът приключи, администрацията на парламента ще се събере на едно място. Предстои обаче експертно и политическо решение за съдбата на старата сграда на парламента.

Още от категорията

Проф. Бончо Господинов: Над 90% от завършващите „Педагогика“ се реализират в училище

Над 90% от завършващите „Педагогика“ се реализират в училище, заяви в предаването „Преди всички“ проф. Бончо Господинов – декан на Факултета по педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“. „Безспорно размерът на възнаграждението на практикуващите професия учител повлиява в някаква степен върху желанието на младите хора да станат учители. Това..

публикувано на 17.10.18 в 09:08

Скенерът в МБАЛ - Добрич се очаква да заработи отново до месец

До месец се очаква скенерът в МБАЛ - Добрич да заработи отново. За ремонта му са необходими около 200 000 лева, които лечебното заведение е готово да осигури. В момента пациентите, които имат нужда от скенер, ползват този в Балчик. Втори месец скенерът в МБАЛ - Добрич е повреден и пациентите, нуждаещи се от подобно изследване, биват..

публикувано на 17.10.18 в 09:07

Ген. о.з. Васил Върбанов: Искаме най-ниската пенсия да бъде 55% от минималната работна заплата

Искаме най-ниската пенсия да бъде 55% от минималната работна заплата и съответно да се преизчислят всички пенсии, заяви в предаването „Преди всички“ зам.-председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ген. м-р о.з. Васил Върбанов. По думите му по този начин минималната пенсия ще стане около 308 лв. Ген. о. р. Върбанов..

публикувано на 17.10.18 в 08:19

Собственик на свинеферма: В момента сме измамно спокойни, по-лошото предстои

„В момента сме измамно спокойни. Не съм обнадежден, че ще се преборим с африканската чума по свинете скоро. По-лошото тепърва предстои“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Димитър Неков – собственик на свинеферма във Видин. „Контролът изглежда смешен. През Дунав мост минават 2000 камиона на ден плюс автомобилите, а там има двама души,..

публикувано на 17.10.18 в 08:04

68% от гражданите на ЕС смятат, че страната им е спечелила от членството

55% от българите смятат, че членството на страната ни в ЕС е нещо добро, сочи проучване на „Евробарометър“, направено през септември т.г. Това е с 1 на сто повече спрямо април. В същото време процентът на сънародниците ни, които са на мнение, че България е спечелила от членството си в Съюза е 60% - увеличение с три процентни пункта от..

публикувано на 17.10.18 в 08:00

Заподозреният за убийството на Виктория Маринова се очаква да бъде доведен у нас от Германия

Северин Красимиров - заподозрян за убийството на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова, се очаква да бъде доведен днес в България с полет от Франкфурт. От летището със съдебна охрана той ще бъде откаран в следствения арест в Русе. На 21-годишния мъж трябва да бъдат повдигнати вече лично двете обвинения, които обяви на..

публикувано на 17.10.18 в 07:33
Автогара Шумен

Сигнал за изоставен багаж затвори автогарата в Шумен за 4 часа

Заради изоставен багаж в продължение на 4 часа автогарата в Шумен остана блокирана, а районът около нея беше отцепен от полицията. Пристигналият малко след полунощ екип на Специализирания отряд за борба с тероризма от Варна с помощта на робот извърши контролиран взрив на забравения багаж, в който е имало лични вещи на руски гражданин...

обновено на 17.10.18 в 02:09