Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти са приключени демонтажните работи в зала "Света София" в бившия Партиен дом

Снимка: БГНЕС

От септември 2018-а година депутатите ще заседават в нова пленарна зала. 28 август 2018 е датата, на която трябва да приключи преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом и тя да се превърне от концертна зала в пленарна зала на Народното събрание. Новата зала ще бъде със стъклен покрив и идеята е да наподобява Райхстага. Намеренията на управляващите бяха в новата зала да се проведат част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което обаче няма да се случи, тъй като заради Брекзит то беше изместено 6 месеца по-рано.

Ремонтът на столичния булевард "Дондуков" също се превърна в своеобразно предизвикателство за ремонта на бившия Партиен дом, тъй като заради него се е наложила промяна на организацията на строителните дейности за около 40 дни заради затрудняването на достъпа на строителна техника до вътрешния двор на сградата.

Към момента са почти приключени демонтажните работи в зала "Света София", отчете инж. Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността" в Народното събрание. Стъкленият покрив още не е поставен, но са завършени металните конструкции на президиумът и конструкциите на местата за официалните гости, допълни той и подчерта, че "това ще бъде една зала на световно ниво".

След като ремонтът приключи, администрацията на парламента ще се събере на едно място. Предстои обаче експертно и политическо решение за съдбата на старата сграда на парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна