Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Александровска болница днес се извършат безплатни изследвания за ХОББ

| обновено на 15.11.17 в 14:12



Над половин милион души у нас страдат от хронична белодробна болест (ХОББ). От 11.00 до 14.00 часа в Александровска болница в София ще се проведе безплатно изследване на основните показатели за дишането и капацитета на белия дроб. То е се пртави в Клиниката по по вътрешни болести, а целта е ранна диагностика, посочват от здравното завведение.

Хроничната белодробна болест е сериозно и често срещано респираторно заболяване, което ограничава притока на въздух до белите дробове, като причинява възпаление и увреждане, както и стеснение на дихателните пътища. Само в Европа всяка година от това заболяване умират 300 хиляди души. Болестта убива годишно повече хора от рака на гърдата и рака на белия дроб, взети заедно, сочат данните.

Освен тютюнопушенето, основни рискови фактори за Хроничната белодробна болест, са замърсяването на въздуха с прахови частици, някои химикали и замърсяването на околната среда. Друг фактор е наследственият, както и честите респираторни заболявания.

През целия месец ноември Българското дружество по белодробни болести, Българската белодробна асоциация, фондация "Наука и здраве" и Александровска болница организират безплатни прегледи за заболяването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна