Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев изгони Нинова от парламента, БСП иска оставката му

| обновено на 15.11.17 в 15:21
Снимка: БГНЕС

 След скандал в пленарната зала БСП поиска оставката на председателя на парламента Димитър Главчев. Искането ще бъде внесено утре и се очаква да се гласува в петък в пленарната зала.

Пленарната седмица на Народното събрание (НС) започна със скандал и отстраняване от залата на лидера на социалистите Корнелия Нинова. Повод за напрежението стана отхвърлено искане на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов. Социалистите настояха за това заради твърденията му, че в Народното събрание има хора, които се занимават с наркотрафик. Поиска го Драгомир Стойнев

Кои са тези хора, защото не вярвам, че министър-председателят може да се поддава на конкретни статии или на фалшиви новини.

Председателят на правната комисия и депутат на ГЕРБ Данаил Кирилов определи като недопустимо искането на БСП:

Публично известните факти и обстоятелства не следва да бъдат причина да бъде призоваван министър-председателят на изслушване.

Кирилов цитира медийни публикации и информации на прокуратурата за разследване на брата на депутат от БСП Георги Стоилов за организирана престъпна група, както и на друг депутат на БСП – Манол Генов, който се проверява за купуване на гласове. Това предизвика реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова и последвалия скандал с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници, заяви Никова.

Димитър Главчев я прекъсна: 

Предупредих Ви, че ще Ви отнема думата и на основание чл. 162, алинея 1, Ви отстранявам от заседанието. Народен представител, който оскърбява Народното събрание и членовете на МС. Не сте на пленум на БСП. 

Нинова беше отстранена за едно заседание, а съпартиецът й Антон Кутев - за две. Депутатите от БСП отказаха да се върнат в залата, ДПС също напуснаха, след като парламентът възобнови работата си с обсъждане на законопроект на БСП, приет като първа точка от дневния ред, без да има представител на вносителите. Последваха две проверки на кворума и решение за удължаване на пленарното заседание с два часа.

Скандалът от пленарна зала продължи обаче и в кулоарите. Парламентарната група на БСП обяви, че започва подписка за оставка на председателят на парламента Димитър Главчев.

Според Корнелия Нинова това е заплаха към опозицията и събра депутатите си, за да решат дали да поискат оставката на Главчев. Минути по-късно групата бе готова с решението. То бе обявено от Жельо Бойчев

Беше направен безпрецедентен, пореден опит от председателя на Народното събрание да се налага цензура. В знак на протест напускаме днешното заседание на Народното събрание. Парламентарната група на БСП започва подписка и процедура по искане оставката на председателя на Народното събрание – г-н Главчев. 

От ДПС също осъдиха поведението на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.  Недоволство изрази председателят на движението Мустафа Карадайъ

Основният проблем е свързан с двойния стандарт на ГЕРБ и двойния стандарт и двойния аршин на господин Главчев. През последните няколко месеца има усещането, че институцията "председател на Народното събрание" липсва. Господин Главчев днес се опита да го потвърди. 

Социалистите настояват още наказанието на Корнелия Нинова и Антон Кутев да бъдат отменени. Докато от БСП обявяваха исканията си, в кабинета на Димитър Главчев се събра Председателският съвет на Народното събрание. Резултатите от заседанието им обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. От думите му стана ясно, че управляващите са склонни да отменят наказанията на двамата депутати, както и че ГЕРБ твърдо стои зад Димитър Главчев: 

Главчев се справя много добре и в момента нямаме абсолютно никакви основания да променяме позицията си. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна