Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Рамон Перес Маура: Поне едно поколение ще носи последствията от разделението в Каталуния

Снимка: Ани Петрова БНР
Поне едно поколение ще носи последствията от разделението, предизвикано от сепаратистите в Каталуния. Това каза в специално интервю за БНР испанският журналист Рамон Перес Маура, заместник главен редактор на ежедневника "АБС".

На въпрос дали наистина вярва, че има руска намеса в конфликта в Каталуния, Перес Маура отговори:

Без никакво съмнение. Вярвам, че има намеса от източници, които се намират в Русия. Разбира се, могат да се опитват да ме убедят, че това са хора, които действат по своя воля и правителството няма нищо общо с тях. Не мога да докажа, че не е така. Но е прекалено голям низ от случайности, че всички са в Русия. Защо няма в България, в Украйна или в Аржентина? Те се намират в Русия и малка част – във Венецуела – страна, в която Русия също има достатъчно влияние в момента.

Истината е основна част от журналистиката и ако тя страда, жуналистиката също страда. Но основният проблем е, че напоследък наричат журналистика и това, което всъщност не е. Има примери за пропаганда, които се представят като журналистика. В момента пример за това са някои обществени медии в Каталуния. Със смяната на властта не се смени ръководството на Каталунската телевизия. Там примерите за манипулиране на информацията са огромни. Тази телевизия и днес започна новините си с обръщение към гражданите на Република Каталуния, отбеляза Перес Маура.

Испанското правителство нямаше как да приложи британския модел на Шотландия и да разреши референдум, тъй като това го няма в конституцията. Великобритания е съюз на четири различни кралства. Каталуния не е съществувала никога като отделна държава. Не може да се говори също, че в Каталуния е имало истински референдум. Аз гласувах, съпругата ми гласува на четири места. Гласуваха всички, които искаха, а нямаха право на това. Аз бях близо до училището, където се случи най-тежкият инцидент. Насилието беше предизвикано от това, че полицията се опитваше да излезе от училището, но не ѝ позволяваха. Полицията опита да си пробие път през тълпата, припомни Маура.

Относно намесата на руските хакери, искам да отбележа също, че не е възможно Джулиан Асандж да направи около 600 туита за Каталуния. Той трябва да има подкрепа, за да го направи.

Русия я интересува Европа да е нестабилна, да се разцепи на региони. Така в Европа би могло да има около 200 региона.

В Испания обществената телевизия има по-добри информационни програми. Приемам, че невинаги се изпълнява. Смятам, че частният сектор трябва да може да покрива всички необходимости. Когато свободният пазар не може да покрива всички нужди, ролята на държавата е да покрие това, което липсва, добави Маура.

Един журналист може да бъде свободен и в обществена, и в частна медия. Ако съвестта ви не ви позволява да следвате принципите на дадена медия, сте свободен да потърсите свобода другаде.

Детайлно следих политическия живот у вас преди, но от 12 години не съм идвал в България. България може да бъде горда със Симеон Сакскобургготски. За 4 години той постави условия за бъдещо развитие. Сега виждам как се е променила държавата, отбеляза Маура, който е автор на книга за Симеон Сакскобурггатски.

Интервюто на Петър Волгин с Рамон Перес Маура чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна