Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита на личните данни стана Държавна институция на годината

Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на личните данни спечели голямата награда "Държавна институция на годината" на фондация "Граждани срещу бюрокрацията".

Председателят на комисията Венцислав Караджов припомни, че от май 2018-а влиза в сила нов регламент за защита на личните данни и се въвеждат огромни глоби до 20 милиона евро за злоупотреби с тях:

Ще имаме регламент, който пряко ще породи правни последици в българското законодателство от май 2018 година. Съществена реформа. От тук нататък комисията ще се снабди с репресивни правомощия и с възможността да налага много сериозни санкции. За разлика от сега съществуващия закон, който е в сила, могат да стигнат до 100 хиляди лева, а по новия регламент те вече ще бъдат, в ниската скала на налагането на санкциите, до 10 милиона евро, а във високата скала - до 20 милиона евро.


Сред останалите наградени са Националната агенция за приходите - в категория за подобряване на обслужването, Столична община - за електронни услуги в общинската администрация, Агенция по вписванията за най-добре ориентирана към потребителите интернет страница и омбудсманът Мая Манолова - за активна защита на гражданите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна