"За" и "против" предложението Агенцията по лекарствата да контролира пазара на хранителни добавки

| обновено на 16.11.17 в 10:42
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира местата за продажба, състава и етикетирането на хранителните добавки и храните за интензивно мускулно натоварване, предлагат от Българския фармацевтичен съюз. Предложението е внесено към новия Закон за храните, който ще се гледа в края на месеца. От Асоциацията на аптеките у нас обаче са на мнение, че такъв контрол не е нужен, защото това са храни и те се следят стриктно от Българската агенция по безопасност на храните.

Отпускането на дребно на хранителни добавки и  храни за интензивно мускулно натоварване да се извършва в аптеки и дрогерии и да се контролира от Изпълнителната агенция по лекарствата, настояват от фармацевтичния съюз. Целта е да няма свръхупотреба и заплаха за здравето на подрастващите, които си купуват тези добавки най-често във фитнес залите, обясни председателят на БФС проф. Илко Гетов. Важна част от предложението на фармацевтичния съюз е именно храните за интензивно мускулно натоварване да се отпускат в аптеките и дрогерии, защото те може да имат странични ефекти и противопоказания при комбиниране с други лекарства:
На първо място това е ангажиране на Изпълнителната агенция по лекарствата в охарактеризирането и контрола на хранителните добавки, на новия тип храна  - така наречените "храни за интензивно мускулно натоварване". Това са специфична група продукти, които съдържат протеини и други хранителни вещества и обикновено се продават по фитнес зали, тренировъчни центрове, плувни басейни, в много голяма степен и по интернет при липсващ контрол. 
Не са контролирани -  нашите проучвания и сигналите, които получаваме, показват, че в голяма част от случаите те имат и хормони и други вещества, които пък са лекарства по своя смисъл, и това налага ясно и стриктно регулиране на обектите, където тези храни за интензивно мускулно натоварване ще се продават, по чия препоръка, консултация и медицинско наблюдение ще се употребяват. 
Това е изключително опасно, ако се приемат с други лекарства или пък човекът, който ги приема има и някакво заболяване. В голям брой случаи се прекалява с тези храни за интензивно мускулно натоварване и се получават вредните ефекти - те увреждат сърдечно-съдовата, нервната система, ставно мускулната - тоест това е свръхдозиране на определени вещества. 
От БФС очакват подкрепа от парламентарните групи за по-добър контрол, допълни Илко Гетов. Според Българския фармацевтичен съюз много съществен момент е да се прави анализ на състава на хранителните добавки при съмнения за отклонения за качеството  и безопасността.

Според председателя на Асоциацията на аптеките Николай Костов ИАЛ няма място в контрола на хранителните добавки, като това ще бъде прецедент в света:

Хранителни добавки в цял свят са храни, а не са лекарства и като такива не могат да имат странични ефекти по закон.  Ако се предозира, всяко нещо може (да има странични ефекти), но когато се пие в рамките на предписаната доза, то всъщност подпомага правилното хранене, подпомага това организмът да получи необходимите за него вещества.
В цял свят хранителните добавки се продават в различни канали като започнете от аптеки, магазини за хранителни добавки - и в България има такива, супермаркети, онлайн и във фитнесите.  Те са регулирани по Закона за храните, подлежат на контрол от Агенцията по храните, а  Изпълнителната агенция по лекарствата се занимава с лекарства, а не с храни и няма как да бъде контролен орган за храни.  Може би това ще бъде прецедент в света.
 Аз не съм виждал в аптека спортни хранителни добавки  - много рядко, по принцип аптеката като канал не е популярен канал сред бодибилдърите, например. Почти няма никакъв асортимент там, според мен няма и достатъчно компетентност, защото там се иска специфична компетентност.  Може да се струва на някои недостатъчен този контрол, но така е в целия свят. Това са хранителни добавки, които представляват в основната  си част протеини, които всеки ден ядем  - месо, яйца, протеини на прах. 
В  повечето случаи, ако добавките, които се продават, отговарят на законодателството, не съдържат вещества, които са забранени, и са в дозите, които са разрешени, според мен това гарантира безопасност.  Даже Европейският съюз се презастрахова в това отношение  - по отношение на дозите,  например на някои витамини и минерали в ЕС разрешените дози са по 10 и повече пъти и по-малки отколкото например в Съединените щати, обясни Костов и отново подчерта, че контролът от страна на БАБХ е достатъчен, при условие че се спазва нормативната база


Повече за аргументите на двете страни ще научите, ако чуете репортажа  в звуковия файл. 

Още от категорията

Преглед на печата

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 25% за година, съобщава вестник "Сега". Увеличението превишава значително утежнението на полиците от средно 12 лева, въведено в началото на февруари, когато на застрахователните компании беше наложена допълнителна такса заради "Зелена карта".  По данни на брокери в последните 12 месеца застрахователите няколко..

публикувано на 28.05.18 в 07:31

За православните християни днес е празникът на Светия Дух

Днес - понеделникът след Петдесятница, е празникът на Светия Дух. Чрез Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий, ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо, подчертават богословите.  Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове, пише в Евангелието на Матей. Празникът на Светия Дух..

обновено на 28.05.18 в 04:52

"Милениум Клуб България" с нова кампания

"Милениум Клуб България" поставя началото на кампанията "Краят на прехода". Сдружението на младите българи в чужбина обръща фокуса си от периода на социалистическото минало към настоящите и бъдещите стратегически проблеми на страната. Целта на сдружението е да провокира обществена дискусия по стратегическите цели за развитието на България..

публикувано на 28.05.18 в 04:45
Николай Нанков

Министър Нанков ще участва във форума "Магистрала "Хемус"- възраждане на българския Север"

Регионален форум на тема "Магистрала "Хемус" - възраждане на българския Север" ще се проведе днес във Велико Търново. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще представи предстоящите дейности по изграждането на магистралата. По-късно следобед министър Нанков ще открие в Горна Оряховица парк "Детски кът",..

публикувано на 28.05.18 в 04:26

Отбелязваме Деня на Ямбол

Денят на Ямбол се отбелязва всяка година на големия християнски празник Свети Дух. Празничният ден ще започне с литургия в най-старата ямболска църква "Света Троица". Непосредствено след ритуала по издигане на знамената и словото на кмета започва тържествената сесия на Общински съвет – Ямбол. Тази година Голямата награда получава..

публикувано на 28.05.18 в 04:19
Знамето на четата на Христо Ботев

Над 1100 души тръгват по стъпките на Ботевата чета

Над хиляда души на различни възрасти от цялата страна тръгват тази сутрин по стъпките на Ботевата чета. Националният туристически поход от Козлодуй до връх Околчица се провежда за 72 - и пореден път. Вече 72 години без прекъсване походът по стъпките на Ботевата чета е най-масовата родолюбива, туристическа проява у нас. Тази година по..

публикувано на 28.05.18 в 04:10

Бутилка "жълто вино" Арбуа беше продадена на търг за над 103 000 евро

Бутилка "жълто вино" Арбуа, произведено през 1774 година, беше продадена на търг за 103 700 евро, предаде ДПА. Други две бутилки, произведени през същата година, намериха купувач съответно за 76 250 и 73 200 евро. "Никога не съм предполагала, че лотовете ще достигнат толкова висока продажна цена", заяви организаторката на аукциона в Лон- льо- Соние..

публикувано на 28.05.18 в 02:45