"За" и "против" предложението Агенцията по лекарствата да контролира пазара на хранителни добавки

| обновено на 16.11.17 в 10:42
БГНЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира местата за продажба, състава и етикетирането на хранителните добавки и храните за интензивно мускулно натоварване, предлагат от Българския фармацевтичен съюз. Предложението е внесено към новия Закон за храните, който ще се гледа в края на месеца. От Асоциацията на аптеките у нас обаче са на мнение, че такъв контрол не е нужен, защото това са храни и те се следят стриктно от Българската агенция по безопасност на храните.

Отпускането на дребно на хранителни добавки и  храни за интензивно мускулно натоварване да се извършва в аптеки и дрогерии и да се контролира от Изпълнителната агенция по лекарствата, настояват от фармацевтичния съюз. Целта е да няма свръхупотреба и заплаха за здравето на подрастващите, които си купуват тези добавки най-често във фитнес залите, обясни председателят на БФС проф. Илко Гетов. Важна част от предложението на фармацевтичния съюз е именно храните за интензивно мускулно натоварване да се отпускат в аптеките и дрогерии, защото те може да имат странични ефекти и противопоказания при комбиниране с други лекарства:
На първо място това е ангажиране на Изпълнителната агенция по лекарствата в охарактеризирането и контрола на хранителните добавки, на новия тип храна  - така наречените "храни за интензивно мускулно натоварване". Това са специфична група продукти, които съдържат протеини и други хранителни вещества и обикновено се продават по фитнес зали, тренировъчни центрове, плувни басейни, в много голяма степен и по интернет при липсващ контрол. 
Не са контролирани -  нашите проучвания и сигналите, които получаваме, показват, че в голяма част от случаите те имат и хормони и други вещества, които пък са лекарства по своя смисъл, и това налага ясно и стриктно регулиране на обектите, където тези храни за интензивно мускулно натоварване ще се продават, по чия препоръка, консултация и медицинско наблюдение ще се употребяват. 
Това е изключително опасно, ако се приемат с други лекарства или пък човекът, който ги приема има и някакво заболяване. В голям брой случаи се прекалява с тези храни за интензивно мускулно натоварване и се получават вредните ефекти - те увреждат сърдечно-съдовата, нервната система, ставно мускулната - тоест това е свръхдозиране на определени вещества. 
От БФС очакват подкрепа от парламентарните групи за по-добър контрол, допълни Илко Гетов. Според Българския фармацевтичен съюз много съществен момент е да се прави анализ на състава на хранителните добавки при съмнения за отклонения за качеството  и безопасността.

Според председателя на Асоциацията на аптеките Николай Костов ИАЛ няма място в контрола на хранителните добавки, като това ще бъде прецедент в света:

Хранителни добавки в цял свят са храни, а не са лекарства и като такива не могат да имат странични ефекти по закон.  Ако се предозира, всяко нещо може (да има странични ефекти), но когато се пие в рамките на предписаната доза, то всъщност подпомага правилното хранене, подпомага това организмът да получи необходимите за него вещества.
В цял свят хранителните добавки се продават в различни канали като започнете от аптеки, магазини за хранителни добавки - и в България има такива, супермаркети, онлайн и във фитнесите.  Те са регулирани по Закона за храните, подлежат на контрол от Агенцията по храните, а  Изпълнителната агенция по лекарствата се занимава с лекарства, а не с храни и няма как да бъде контролен орган за храни.  Може би това ще бъде прецедент в света.
 Аз не съм виждал в аптека спортни хранителни добавки  - много рядко, по принцип аптеката като канал не е популярен канал сред бодибилдърите, например. Почти няма никакъв асортимент там, според мен няма и достатъчно компетентност, защото там се иска специфична компетентност.  Може да се струва на някои недостатъчен този контрол, но така е в целия свят. Това са хранителни добавки, които представляват в основната  си част протеини, които всеки ден ядем  - месо, яйца, протеини на прах. 
В  повечето случаи, ако добавките, които се продават, отговарят на законодателството, не съдържат вещества, които са забранени, и са в дозите, които са разрешени, според мен това гарантира безопасност.  Даже Европейският съюз се презастрахова в това отношение  - по отношение на дозите,  например на някои витамини и минерали в ЕС разрешените дози са по 10 и повече пъти и по-малки отколкото например в Съединените щати, обясни Костов и отново подчерта, че контролът от страна на БАБХ е достатъчен, при условие че се спазва нормативната база


Повече за аргументите на двете страни ще научите, ако чуете репортажа  в звуковия файл. 

Още от категорията

Продължават щафетните протестни действия на надзирателите и служителите в затворите

И днес продължават щафетните протестни действия на служителите в затворите и в съдебната охрана в страната.  Във Варна надзирателите и колегите им от Главна дирекция "Охрана" излизат пред Съдебната палата в центъра на града. Исканията им не са се променили от миналата година - увеличение на заплатите в нивата, постигнати от служителите и полицаите в..

публикувано на 21.02.18 в 05:16

В Сливен създават два нови социални центъра

Два нови социални центъра - за деца с увреждания и за обществена подкрепа, ще бъдат създадени в Сливен. Те ще се помещават в сградата на бившето училище "Хаджи Димитър", която ще бъде ремонтирана с близо 850 хиляди лева по оперативната програма "Региони в растеж".  Заместник-кметът Стоян Марков коментира, че освен за строителни дейности по..

публикувано на 21.02.18 в 03:50

Преподаватели от Пазарджик алармират за некоректно издателство

Преподаватели от Пазарджик алармират за некоректно издателство, което прибира пари за учебни помагала. Броят на излъганите е голям, тъй като измамната търговия става по интернет, като се използва логото на университетското издателство "Паисий Хилендарски". Една от измамените е психологът на гимназия "Георги Брегов" Петя Точкова . Преди 20 дни тя е..

публикувано на 21.02.18 в 03:00

Изплатени са обезщетенията за унищожените домашни птици в сливенското село Глушник

Близо 34 хиляди лева е изплатила държавата на стопаните в сливенското село Глушник за унищожените през ноември миналата година домашни птици. Заради открито огнище на птичи грип в селото бяха унищожени над 1300 птици. Обезщетение са получили 75 стопани, съобщават от Областна администрация. Стойността на обезщетенията варират между 2 лева за..

публикувано на 21.02.18 в 02:46
Къщата на Иван Пачелиев, където се е барикадирал 24 часа

Задържаха 35-годишен мъж, открил стрелба по полицаи в село Орешник

Въоръжен мъж беше задържан при мащабна полицейска операция в тополовградското село Орешник. Преди да бъде задържан, 35-годишният Иван Пачелиев е открил стрелба.  Иван Пачалиев е служил преди 4 години във Френския чуждестранен легион.  След завръщането си се е занимавал с дърводобив, разказват негови съселяни. Според хората от Орешник Иван бил..

обновено на 21.02.18 в 02:37

ТИР пламна на АМ "Тракия" и блокира движението към Пловдив

ТИР е катастрофирал на 115-ти километър на магистрала "Тракия" след разклона за Цалапица. Последвал е взрив и пожар, който вече е потушен.  Движението в посока Пловдив е спряно. Образувала се е колона от автомобили.  Няма пострадали, съобщиха от МВР. Шофьорът на камиона е невредим и е успял да откачи ремаркето, така че то да се взриви..

публикувано на 21.02.18 в 02:01

Счупен крак след среща с влак

44-годишен мъж е бил ударен от бързия влак София-Варна в района на спирка "Тракия" в Шумен. Мъжът е със счупен крак, настанен в Ортопедичното отделение на Многопрофилната болница в Шумен, съобщиха дежурните лекари, състоянието му е стабилно. От свои източници Радио Шумен научи, че инцидентът е станал около 19 часа.  Мъжът опитал да пресече жп-линията..

публикувано на 20.02.18 в 22:09