"За" и "против" предложението Агенцията по лекарствата да контролира пазара на хранителни добавки

| обновено на 16.11.17 в 10:42
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира местата за продажба, състава и етикетирането на хранителните добавки и храните за интензивно мускулно натоварване, предлагат от Българския фармацевтичен съюз. Предложението е внесено към новия Закон за храните, който ще се гледа в края на месеца. От Асоциацията на аптеките у нас обаче са на мнение, че такъв контрол не е нужен, защото това са храни и те се следят стриктно от Българската агенция по безопасност на храните.

Отпускането на дребно на хранителни добавки и  храни за интензивно мускулно натоварване да се извършва в аптеки и дрогерии и да се контролира от Изпълнителната агенция по лекарствата, настояват от фармацевтичния съюз. Целта е да няма свръхупотреба и заплаха за здравето на подрастващите, които си купуват тези добавки най-често във фитнес залите, обясни председателят на БФС проф. Илко Гетов. Важна част от предложението на фармацевтичния съюз е именно храните за интензивно мускулно натоварване да се отпускат в аптеките и дрогерии, защото те може да имат странични ефекти и противопоказания при комбиниране с други лекарства:
На първо място това е ангажиране на Изпълнителната агенция по лекарствата в охарактеризирането и контрола на хранителните добавки, на новия тип храна  - така наречените "храни за интензивно мускулно натоварване". Това са специфична група продукти, които съдържат протеини и други хранителни вещества и обикновено се продават по фитнес зали, тренировъчни центрове, плувни басейни, в много голяма степен и по интернет при липсващ контрол. 
Не са контролирани -  нашите проучвания и сигналите, които получаваме, показват, че в голяма част от случаите те имат и хормони и други вещества, които пък са лекарства по своя смисъл, и това налага ясно и стриктно регулиране на обектите, където тези храни за интензивно мускулно натоварване ще се продават, по чия препоръка, консултация и медицинско наблюдение ще се употребяват. 
Това е изключително опасно, ако се приемат с други лекарства или пък човекът, който ги приема има и някакво заболяване. В голям брой случаи се прекалява с тези храни за интензивно мускулно натоварване и се получават вредните ефекти - те увреждат сърдечно-съдовата, нервната система, ставно мускулната - тоест това е свръхдозиране на определени вещества. 
От БФС очакват подкрепа от парламентарните групи за по-добър контрол, допълни Илко Гетов. Според Българския фармацевтичен съюз много съществен момент е да се прави анализ на състава на хранителните добавки при съмнения за отклонения за качеството  и безопасността.

Според председателя на Асоциацията на аптеките Николай Костов ИАЛ няма място в контрола на хранителните добавки, като това ще бъде прецедент в света:

Хранителни добавки в цял свят са храни, а не са лекарства и като такива не могат да имат странични ефекти по закон.  Ако се предозира, всяко нещо може (да има странични ефекти), но когато се пие в рамките на предписаната доза, то всъщност подпомага правилното хранене, подпомага това организмът да получи необходимите за него вещества.
В цял свят хранителните добавки се продават в различни канали като започнете от аптеки, магазини за хранителни добавки - и в България има такива, супермаркети, онлайн и във фитнесите.  Те са регулирани по Закона за храните, подлежат на контрол от Агенцията по храните, а  Изпълнителната агенция по лекарствата се занимава с лекарства, а не с храни и няма как да бъде контролен орган за храни.  Може би това ще бъде прецедент в света.
 Аз не съм виждал в аптека спортни хранителни добавки  - много рядко, по принцип аптеката като канал не е популярен канал сред бодибилдърите, например. Почти няма никакъв асортимент там, според мен няма и достатъчно компетентност, защото там се иска специфична компетентност.  Може да се струва на някои недостатъчен този контрол, но така е в целия свят. Това са хранителни добавки, които представляват в основната  си част протеини, които всеки ден ядем  - месо, яйца, протеини на прах. 
В  повечето случаи, ако добавките, които се продават, отговарят на законодателството, не съдържат вещества, които са забранени, и са в дозите, които са разрешени, според мен това гарантира безопасност.  Даже Европейският съюз се презастрахова в това отношение  - по отношение на дозите,  например на някои витамини и минерали в ЕС разрешените дози са по 10 и повече пъти и по-малки отколкото например в Съединените щати, обясни Костов и отново подчерта, че контролът от страна на БАБХ е достатъчен, при условие че се спазва нормативната база


Повече за аргументите на двете страни ще научите, ако чуете репортажа  в звуковия файл. 

Още от категорията

Старите сливенски родове се събраха на 23-ата си среща

Старите сливенски родове се събраха на 23-ата си среща. Сред тях са наследниците на Чинтуловия род, на Хаджи Димитър и на текстилните индустриалци. Организатор на родовата среща е сдружението „Мати Болгария“ - Сливен. На родовата памет е посветен и новият брой на вестник „Сливен“, посочи журналистът Щилияна Василева: „Тази година имаме..

публикувано на 22.09.18 в 20:05

Цвета Караянчева: Свободата не е трофей, тя е отпор срещу булото на забравата

"Свободата не е трофей. Свободата е отпор срещу булото на забравата, което е покрило костите на нашите предци. Свободата е отговорност. Свободата не се разменя или заменя". Това каза в празничното си слово по случай Деня на независимостта от крепостта "Царевец" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя посочи значението на..

публикувано на 22.09.18 в 19:52

Продължават протестите срещу планираната пенсионна реформа в Русия

Протестите срещу планираната пенсионна реформа в Русия продължават въпреки масовите арести, извършени от властите по-рано този месец.  Около 3 хиляди души демонстрираха в Москва срещу предложението пенсионната възраст на жените да бъде увеличена на 60, а на мъжете - на 65 години.  Демонстрантите издигнаха плакати с надписи „Враг на народа“ и „Срам“ до..

публикувано на 22.09.18 в 19:35

Работници от "Винпром Карнобат" на протест заради затварянето на завода

Близо 300 работници от "Винпром Карнобат" излязоха на протест на централния площад в града. От ръководството на фирмата заявиха, че за два дни, откакто е запечатана производствената база, загубите им възлизат на близо 10 милиона лева.   Протестиращите носиха плакати "Искаме си хляба", "Не сме престъпници". 3000 са служителите във фабриките за..

обновено на 22.09.18 в 19:10

29 души загинаха при нападение по време на парад в Иран

Иранският президент Хасан Рохани обеща "унищожителен отговор" след терористичната атака на военен парад в Ахваз, при която загинаха 29 и бяха ранени 57 души. Две организации твърдят, че стоят зад нападението - "Ислямска държава" и "Арабско движение за освобождение на Ахваз".   Сред убитите има жени и деца, съобщи представител на местните власти...

обновено на 22.09.18 в 17:56

Умишлено е повредена културна ценност при опита за грабеж от Роженския манастир

При тазседмичния опит за грабеж от Роженския манастир е умишлено повредена културна ценност. Експерти от Министерството на културата са установили, че частично е избит зазидан преди век и половина прозоречен отвор, изписан от вътрешната страна. Поради голямата дебелина на стената нападателите не са успели да засегнат мазилката и изключително ценния..

публикувано на 22.09.18 в 17:51

Хиляди хора се стекоха в Мюнхен за откриването на "Октоберфест"

Хиляди хора се стекоха днес в Мюнхен за откриването на бирения "Октоберфест", часове преди ритуалното отпушване на първото буре с пенливата течност, предадоха ДПА и ТАСС. Точно в 12 ч. местно време градският кмет Дитер Райтер удари с дървен чук тапата на бурето и започна световно известното честване на неотменимата част от баварската култура - пиене на..

публикувано на 22.09.18 в 17:45