"За" и "против" предложението Агенцията по лекарствата да контролира пазара на хранителни добавки

| обновено на 16.11.17 в 10:42
БГНЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира местата за продажба, състава и етикетирането на хранителните добавки и храните за интензивно мускулно натоварване, предлагат от Българския фармацевтичен съюз. Предложението е внесено към новия Закон за храните, който ще се гледа в края на месеца. От Асоциацията на аптеките у нас обаче са на мнение, че такъв контрол не е нужен, защото това са храни и те се следят стриктно от Българската агенция по безопасност на храните.

Отпускането на дребно на хранителни добавки и  храни за интензивно мускулно натоварване да се извършва в аптеки и дрогерии и да се контролира от Изпълнителната агенция по лекарствата, настояват от фармацевтичния съюз. Целта е да няма свръхупотреба и заплаха за здравето на подрастващите, които си купуват тези добавки най-често във фитнес залите, обясни председателят на БФС проф. Илко Гетов. Важна част от предложението на фармацевтичния съюз е именно храните за интензивно мускулно натоварване да се отпускат в аптеките и дрогерии, защото те може да имат странични ефекти и противопоказания при комбиниране с други лекарства:
На първо място това е ангажиране на Изпълнителната агенция по лекарствата в охарактеризирането и контрола на хранителните добавки, на новия тип храна  - така наречените "храни за интензивно мускулно натоварване". Това са специфична група продукти, които съдържат протеини и други хранителни вещества и обикновено се продават по фитнес зали, тренировъчни центрове, плувни басейни, в много голяма степен и по интернет при липсващ контрол. 
Не са контролирани -  нашите проучвания и сигналите, които получаваме, показват, че в голяма част от случаите те имат и хормони и други вещества, които пък са лекарства по своя смисъл, и това налага ясно и стриктно регулиране на обектите, където тези храни за интензивно мускулно натоварване ще се продават, по чия препоръка, консултация и медицинско наблюдение ще се употребяват. 
Това е изключително опасно, ако се приемат с други лекарства или пък човекът, който ги приема има и някакво заболяване. В голям брой случаи се прекалява с тези храни за интензивно мускулно натоварване и се получават вредните ефекти - те увреждат сърдечно-съдовата, нервната система, ставно мускулната - тоест това е свръхдозиране на определени вещества. 
От БФС очакват подкрепа от парламентарните групи за по-добър контрол, допълни Илко Гетов. Според Българския фармацевтичен съюз много съществен момент е да се прави анализ на състава на хранителните добавки при съмнения за отклонения за качеството  и безопасността.

Според председателя на Асоциацията на аптеките Николай Костов ИАЛ няма място в контрола на хранителните добавки, като това ще бъде прецедент в света:

Хранителни добавки в цял свят са храни, а не са лекарства и като такива не могат да имат странични ефекти по закон.  Ако се предозира, всяко нещо може (да има странични ефекти), но когато се пие в рамките на предписаната доза, то всъщност подпомага правилното хранене, подпомага това организмът да получи необходимите за него вещества.
В цял свят хранителните добавки се продават в различни канали като започнете от аптеки, магазини за хранителни добавки - и в България има такива, супермаркети, онлайн и във фитнесите.  Те са регулирани по Закона за храните, подлежат на контрол от Агенцията по храните, а  Изпълнителната агенция по лекарствата се занимава с лекарства, а не с храни и няма как да бъде контролен орган за храни.  Може би това ще бъде прецедент в света.
 Аз не съм виждал в аптека спортни хранителни добавки  - много рядко, по принцип аптеката като канал не е популярен канал сред бодибилдърите, например. Почти няма никакъв асортимент там, според мен няма и достатъчно компетентност, защото там се иска специфична компетентност.  Може да се струва на някои недостатъчен този контрол, но така е в целия свят. Това са хранителни добавки, които представляват в основната  си част протеини, които всеки ден ядем  - месо, яйца, протеини на прах. 
В  повечето случаи, ако добавките, които се продават, отговарят на законодателството, не съдържат вещества, които са забранени, и са в дозите, които са разрешени, според мен това гарантира безопасност.  Даже Европейският съюз се презастрахова в това отношение  - по отношение на дозите,  например на някои витамини и минерали в ЕС разрешените дози са по 10 и повече пъти и по-малки отколкото например в Съединените щати, обясни Костов и отново подчерта, че контролът от страна на БАБХ е достатъчен, при условие че се спазва нормативната база


Повече за аргументите на двете страни ще научите, ако чуете репортажа  в звуковия файл. 

Още от категорията
Главен комисар Николай Николов

Няма да се закриват противопожарни служби

Няма да бъде закрита нито една противопожарна служба или участък в страната. Това заяви във Велико Търново главен комисар Николай Николов , директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В старата столица главен комисар Николов награди 13 огнеборци, участвали в погасяването на пожара в месокомбината в града на 6..

публикувано на 14.12.17 в 01:25

В Гърция е обявена 24 часова общонационална стачка

24 часова общонационална стачка е обявена в Гърция за 14 декември. В нея ще участват най-големите синдикати в страната. Стачните действия ще обхванат и обществения транспорт  в Гърция, вкл. фериботите. В тази връзка министерството на външните работи в София препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи до Гърция да се информират..

публикувано на 14.12.17 в 00:05

Хиляди жители от Югозападна България се събраха на протест в защита на ски туризма в Пирин

Хиляди жители от Югозападна България се събраха на протест в защита на ски туризма в Пирин и най-големият инфраструктурен проект в региона - автомагистрала "Струма". Шествието блокира за около 10 минути трафика по главен път Е-79 в района на Симитли.  Организаторите на протеста очакваха подкрепа от 10 хиляди човека, но по информация на..

публикувано на 13.12.17 в 21:18
Николай Нанков

Николай Нанков: ВиК отрасълът у нас страда от постоянен недостиг на пари

ВиК отрасълът у нас страда от постоянен недостиг на пари, а предвиденото европейско финансиране по Програма "Околна среда" е недостатъчно. Това каза на съвместно заседание на парламентарните комисии по околна среда и регионално развитие министърът на регионалното развитие и благоустройството  Николай Нанков : Европейските средства не са панацея...

публикувано на 13.12.17 в 21:10

Природозащитници протестираха в София в защита на НП "Пирин"

Природозащитници протестираха в София в защита на Националния парк "Пирин".  Повод за протеста е решението на министъра на околната среда и водите Нено Димов  да удължи до 22 декември общественото обсъждане на промените в плана за управление на парка.  Промените в плана противоречат на самия закон. Освен това самата процедура по приемането на..

публикувано на 13.12.17 в 20:25

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за физическото възпитание и спорта

Спортните клубове ще могат да се регистрират като търговски дружества и всеки клуб ще може да участва само в една федерация. Това приеха на първо четене депутатите с промените в Закона за физическото възпитание и спорта.  Промените дават възможност за безвъзмездно отдаване под наем на спортни обекти, съоръжения, имоти за строеж на спортни обекти,..

публикувано на 13.12.17 в 20:02

Христо Христов: Сътрудници на държавна сигурност има от началния етап на приватизацията

Началният етап на приватизацията не прави изключение с присъствието на сътрудници на държавна сигурност. Това заяви в предаването Нещо повече" по „Хоризонт“ журналистът Христо Христов , който поддържа сайт, посветен на тоталитарното минало и публикува всички решения на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на..

публикувано на 13.12.17 в 19:37