Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов: Последният евродоклад за съдебната реформа е политически

Трябва да разберем, че всичко е в нашите ръце

| обновено на 16.11.17 в 13:24
Снимка: БГНЕС
Политически нарече последния евродоклад за съдебната реформа председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановСпоред него последното му издание е стъпка за премахването на евронаблюдението:

Този доклад е по-скоро политически, отколкото технически. Това е стъпка към бъдещо премахване на този мониторинг. Докладът, колкото и да е направен по начин, по който да постигне някакво спокойствие за председателството на България от началото на годината, трябва да се чете, освен по един дипломатичен начин, но трябва да се чете и свързан с реалността.

Панов коментира, че Докладът е написан така, че да осигури някакво спокойствие за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Той припомни, че страната ни е била поставена под наблюдение в опит да се коригират дефицитите в правосъдната система и въпреки че призна, че това не се е случило, той се обяви категорично против отпадането на механизма "Сътрудничество и наблюдение".

Защото в България, за разлика от много други европейски държави, българските граждани и обществото вярват повече на европейските институции, отколкото на българските институции. Свалянето на мониторинга ще има обратен ефект, не толкова за България, колкото за самите европейски институции, защото евроскептицизмът, който се появява в много държави, нищо чудно да се появи и тук.

Трябва да разберем, че всичко е в нашите ръце. Такъв доклад не може да промени реалността. Има нееднозначни послания, които не споделям. От една страна се казва, че има проблем, от друга този проблем се прикрива. Смятам, че България не е изпълнила критериите за нормална правова среда и има да извърви много дълъг път.

Коментира и два от пунктовете във вчерашния доклад – положителни са констатациите по отношение борбата с престъпността, като припомни, че малко преди те да бъдат огласени в Перник, е бил показно убит наркодилър, а преди това е бил обран банкомат и въпреки полицейската блокада извършителите са успели да избягат.

Панов обърна специално внимание и на еврокритиките към стила и качеството на законодателния процес, свързан със съдебната реформа. В доклада няма препоръки, може би защото вече никой не си прави илюзии, че в България те могат да бъдат изпълнени, заключи председателят на ВКС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна