Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Белгийският крал" – сблъсък с балканската действителност

Валентин Ганев
Снимка: БГНЕС

Европейската филмова академия обяви номинациите за 30-те европейски филмови награди, които ще се връчат на официална церемония на 9 декември в Берлин. За първи път в историята на европейските филмови награди 3 български филма са сред претендентите за отличия – "Безбог" на Ралица Петрова, "Пощальонът" на Томислав Христов и "Белгийският крал", който е първият български филм сред номинациите за най-добра европейска комедия, копродукция на Белгия, Холандия и България, почти изцяло снимана в нашата страна.

Българският актьор Валентин Ганев, носител на две награди "Аскеер" за водеща мъжка роля, който играе в "Белгийският крал" като шеф на турските секретни служби, разказа за ролята си на слушателите на "Хоризонт“:

Влизането във всяка човешка кожа – и професионална и каквато и да е тя – дали на полицай, началник, подчинен и т.н. – е любопитно и интересно. … Цялото филмово приключение беше много интересно, много професионално, много увлекателно.

Ганев разказва, че по време на снимките актьорите са се смеели, но според него това не е най-добрият белег, защото когато актьорите се смеят много по време на снимки, на репетиции, после публиката не се смее особено:

Но мисля, че нашият случай не е точно такъв – публиката се смее и публиката харесва този филм. Мисля, че той притежава едно елегантно чувство за хумор, което за европейците може би изглежда крайно и брутално – сблъсъкът с балканската действителност, но погледнато от българска гледна точка, всичко е много меко и показано в пастелни тонове.

Още от Валентин Ганев за участието му в "Белгийският крал", както и във филма на Светослав Овчаров "Врагове", посветен на 100-годишнината от Балканската война, където актьорът е един от седемте "български самураи", можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна