Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийни експерти: Досегашните разходи за "Белене" не са основание да се харчи още

Снимка: БГНЕС




Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде рентабилен при определени условия. Това сочи експертният доклад, изготвен от учените в БАН по поръчка на правителството. Проектът става значително по-жизнеспособен, ако в него участва държавата. Проектът за изграждането на втора атомна централа може да бъде реализиран само при постигането на финансовите параметри, заложени в анализа, посочи проф. Александър Тасев.
В региона се очертава недостиг на базова мощност от около 2000 мегавата. Най-лошият вариант е, ако нищо не се прави по проекта „Белене”, смятат от БАН.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че крайното решение за съдбата на АЕЦ Белене ще се вземе след като данните от доклада бъдат дискутирани в парламента. По думите ѝ трябва да се вземе решение за максималното оползотворяване на платеното оборудване за втората атомна централа.

Енергийните експерти Васко Начев и Мартин Владимиров коментираха темата в предаването "Нещо повече".

Докладът на БАН добута казуса Белене съвсем в края на улицата без изход. Би могло да има някаква дискусия в парламента и дотам. Не вярвам, че ще излезе категорично решение за или против. Знаем отношението към проекта на политическите сили, представени в сегашния парламент.

Кога се очертава недостигът от 2000 мегавата и дали точно ние трябва да покрием този недостиг?

Нито БАН, нито никой към днешна дата не би могъл да даде отговор на тези въпроси. Динамиката е такава. Затова трябва да подхождаме на принципа на минималната грешка, когато избираме варианти за енергийния микс в държавата. От тази гледна точка трябва да се насочим към проекти, които са изключително гъвкави. Дори и да се сбърка, грешката да не е огромна, каза Начев.

Владимиров отбеляза, че е важно да се публикува този доклад. Междинната версия разгледа 90 варианта за проекта и нито един не е финансово изгоден. Инвестициите надхвърлят евентуалните печалби. Генерира загуби от 4 милиарда евро само за първите 15 години от съществуването си. Загубите не трябва да се избиват, а да се минимизират. Изследвахме три възможни сценария до 2050-а година. Нова мощност реално не е нужна. И при най-песимистичния се вижда, че вносът може да замести част от капацитетите, става дума за 10-15 процента.

Двамата експерти коментираха становището, че най-лошо е да не се прави нищо.

Начев каза, че вече изхарчените пари не бива да бъдат аргумент за продължаване на харченето. При добро бизнес поведение реакторите биха могли да бъдат реализирани, например в Йордания, каза Начев.

Казусът винаги се активизира в правилния момент, за да ни притиска, отбеляза Мартин Владимиров.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна