Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кантарджиев: Наблюдава се прекомерна употреба на антибиотици

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС
С 35 процента повече и по-евтини анитибиотици изписват болниците у нас. Това сочат данните от доклад на Европейския център за контрола на заболяванията за тази година.

У нас се наблюдава прекомерна употреба на антибиотици, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

Антибиотици трябва да се изписват само когато сме сигурни, че лекуваме или профилактираме бактериална инфекция, по възможност с микробиологично изследване. Ако няма време за получаване на резултата, трябва след получаване на резултата от микробиологично изследване да се смени терапията, за да можем да ползваме по-дълги години антибиотици.

Прекомерната употреба на антибиотици превръща опасните микроби в организма в нечувствителни към лечението, посочи проф. Тодор Кантарджиев:

Опасността е да не стане така, че инфекциите, в това число вътреболничните, инфекциите след операции, инфекциите, заплашващи трансплантираните пациенти, инфекциите, заплашващи пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват.

25 хиляди са смъртните случаи годишно заради антимикробна резистентност в ЕС, а в света те са 700 хиляди случаи, а до 2050 г. се очаква смъртността от тази резистентност да бъде по-честа, отколкото от рака, предупредиха от СЗО.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени