Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Европейският стълб за социални права дава много шансове за работещите в България

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС
Възстановяване на доверието на гражданите в стабилността на ЕС, намаляване на неравенствата сред страните-членки и знак, че най-бедните от тях не са забравени. Тези послания отправиха на срещата си в Гьотеборг лидерите на страните от общността с приемането на декларация срещу социалния дъмпинг, наречена "Европейски социален стълб за социални права“. Документът съдържа принципи за гарантиране на адекватно заплащане, запазване на работните места и стимули за търсене на работа. Включени са и текстове за спазване правото на образование и равнопоставеност на мъжете и жените. Европейският стълб за социални права дава много шансове за работещите и в България, каза в интервю за "Хоризонт" председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Той смята, че вчерашната социална среща на върха на Европейския съюз в Гьотеборг би могла да помогне чрез въвеждане на общи принципи, в това число и за България, като даде следния пример:

В съотношение поне 50 процента, а някои казват и 60 процента да бъде минималната работна заплата към съответно средната работна заплата в държавата-членка, за която се отнася. Общ принцип, който да бъде въведен в общия семестър на наблюдение от Комисията и да се дават съответните препоръки и санкции, когато дадения принцип или дадения конкретен механизъм не се изпълняват.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ангелина Пискова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна