Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамон Перес Маура: Русия и нейните хакери имат пръст в каталунската криза

Вероятно отново сепаратистка партия ще получи най-много гласове на изборите в Каталуния

Рамон Перес Маура
Снимка: Ани Петрова БНР


55 процента от акаунтите, разпространяващи фалшиви новини, идват от руска територия, въпреки че няма доказателства за връзка на руското правителство с онлайн намеса в каталунската политика. Изказване в този дух направи през седмицата испанският премиер Мариано Рахой.

Външният министър Алфонсо Дастис се позова на достатъчно добре потвърдени сведения, че руски мрежи или хакери стоят зад атаки, насочени не само срещу Испания, но и срещу Европейския съюз. Подобни изявления имаше и на министъра на отбраната.

Именно тази гледна точка защити журналистът Рамон Перес Маура, заместник-главен редактор на ежедневника "АБС", в специално интервю за "Събота 150".

Без никакво съмнение смятам, че Русия и нейните хакери имат пръст в каталунската криза. Вярвам, че има намеса от източници, които се намират в Русия. Разбира се, могат да се опитват да ме убедят, че това са хора, които действат по своя воля и правителството няма нищо общо с тях. Не мога да докажа, че не е така, но е прекалено голям низ от случайности, че всички са в Русия. Защо няма в България, в Украйна или в Аржентина? Те се намират в Русия и малка част - във Венецуела - страна, в която Русия също има достатъчно влияние в момента.

Вероятно отново сепаратистка партия ще получи най-много гласове на изборите в Каталуния на 21-и декември, но като цяло резултатът на сепаратистите ще бъде по-слаб от досегашните. Прогнозира Маура.

На въпрос дали нормализирането на ситуацията в Каталуния минава през по-голяма автономия, Перес Маура отговори:
Не вярвам. Няма нито една федерална държава в света, която да позволява по-голяма автономия от тази на Каталуния. Нито Свободната държава Бавария, както е пълното име на германската провинци, нито Тексас, нито Калифорния. Не е възможно повече. Затова, когато говорят за диалог, казваме - защо? Не би могло да им се даде нищо повече! Повече би означавало да им дадем независимост. А диалог за независимост в рамките на испанската конституция  е невъзможен.   

Перес Маура оцени високо позицията на Европейския съюз по отношение на кризата в Каталуния: 
Позицията на Евросъюза спрямо Каталуния е безгрешна. Европейският съюз не допусна никакво съмнение, че Каталуния е част от Испания и ако излезе от нея и ще трябва да застане на опашката, за да влезе в съюза след 20 или 30 години.

Цялото интервю с Рамон Перес Маура можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна