Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Стефанов: От 10 дни Бюджетът остава на заден каданс, за да се занимаваме с риторическите похвати в НС

Снимка: rctrend.bg


Събитията в парламента от последните седмици  не са нещо ново в политическия живот, нито нещо кой-знае колко съдържателно.

Аз бих го категоризирал като най доброто нещо, което може българската опозиция и донякъде най доброто, което може българският политически елит в последните десетилетия. Какво имам предвид? Най-вече противопоставяне, което да консолидира твърдите ядра на политическите сили, нажежава обстановката.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ политологът Анастас Стефанов и допълни:

Преди около две седмици първо стана дума за бюджет. Сега, в последните 10 дена практически не се занимаваме с бюджет. Най-важният закон в рамките на една година, който определя целия ход и визия на управляващите за развитието на страната през следващата една година, остава на заден каданс, за да се занимаваме с риторически похвати, кой на кого се бил изнервил и дали демокрацията е била защитена.

Според Стефанов, Борисов е демонстрирал политически инстинкт и опит в овладяването на ситуацията. От 2-3 месеца преди президентските избори той възприел ролята на държавник и арбитър

Андрей КовачевЕвродепутатът Андрей Ковачев коментира, че острото парламентарно противопоставяне не е присъщо само на България.

Това сме го виждали в много парламенти в Европа и извън Европа. Аз не смятам, че има нещо, което да е кой знае колко извънредно. Уведомих председателя Таяни за тази смяна, която се случи в България. Прие го съвсем нормално. Каза: "Добре, ще се радвам да се срещна с новият председател на Народното събрание".
Смяната е личното желание на господин Главчев и мисля, че е негов личен избор дали иска да остане в тази ситуация, която се създаде от опозицията, председател на парламента, или не.
Възможността председателят на ЕП да говори пред полупразна Пленарна зала преди българското евпорпедседателство, която беше избегната чрез оставката на Главчев, той оцени така:

Не смятам, че и за самата партия, която бойкотира, е кой знае какъв позитив, но пред председателството при всички положения няма да е добре, ако опозицията отсътва по време на изказването на председателя на Европйския парламент точно в момент, когато започваме председателство на Съвета.

Eвродепутатът изтъкна, че българите са сред най-еврооптимистичните в ЕС и огромна част от обществото оценява положително членството на страната ни. Той се позова на оповестено наскоро изследване за нагласите на българите по въпросите, свързани с близкото и по-далечно минало, ЕС и отношенията на България със съседните страни.

Раздвояването на българите в позицията им за по-силна интеграция или по-голяма автономия на страните в ЕС показва, че българите са част от европейския дебат, допълни той. Анастас Стефанов изтъкна, че еврооптимистите са предимно по-младите 

При най-младите и сега активните групи от нашето трудоспособно население нормално, те споделят, че по-скоро животът се е променил към по  добро. Сред тези,  които казват, че не се е променило, натрупването е по-скоро при най-възрастните хора. Тук има  нормално обяснение. Първо, десет години назад, това са вече хората, които вече се подготвят и излизат от пазара на труда. Те се подготвят за своите пенсионни години. Всеки е наясно, че за българския пенсионен живот нищо съществено, действително, не се е променило за 10 години от гледна точка на личната социално-икономическа ситуация. Ние българите оценяваме периоди през призмата на собственото си битие. Това е своеобразно битовизиране на ролята на ЕС. За един пенсионер пенсията му,  след като не е както е средноевропейската, нормално е отговорите да са такива.
Ковачев изрази надежда БПЦ да признае Македонската църква за своя дъщерна:
Това е църковно дело. Надявам се нашата църква да вземе най-доброто и народополезно решение, а то е да подаде ръка на своите събратя от другата страна, които направиха една много смела постъпка, немислима постъпка само до преди няколко месеца -  да признаят и да заявят, че българската църква е църква майка. Това не е разделяне, а напротив -  майката и дъщерята или синът да са едно цяло, едно семейство. Аз се надявам много въпреки всичките позиции и аргументи, които изтъкват някои каноници или хора, които се опасяват от едно или друго, да се случи и това.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна