Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грамофонната плоча изживява истински ренесанс

Снимка: БГНЕС

Мнозина я смятаха за мъртва, завинаги изпратена в историята от цифровите записи, но добрата стара грамофонна плоча, с която са израснали редица поколения, не само оцеля, а и напоследък изживява истински ренесанс. В музикалния свят се води спор дали грамофонните плочи наистина предлагат по-качествен запис. Естественият звук е един от водещите аргументи за потребителите. Тенденцията не е новина и в България. Последните седем години са важни за възраждането на традицията. Оказва се, че всеки може да издаде грамофонна плоча, да я подари на приятел или да види своя песен, запечатана на най-добрия материал за съхранение на звук - винила.

Явор Ганчев е известно лице, общественик и човек, който продава музика от 25 години и то основно грамофонни плочи. Според него от седем години тенденцията е да се връща записа на винил:

Хората се връщат към грамофонните плочи, защото преоткриват връзката с един носител на култура, който е цялостен, в смисъла, в който книгата е цялостен носител на литература. Можем спокойно да кажем, че грамофонната плоча е книгата на музиката.

Цялото интервю с Явор Ганчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна