Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът за детска песен в Болоня "Златната монета“ празнува 60 години от създаването си

Снимка: Личен архив
Международният конкурс за детска песен в Болоня "Златната монета“ празнува 60 години от създаването си. Благодарение на композитора проф. Виктор Чучков в историята на конкурса и детския хор "Антониано" има ярка българска следа.

Маестро Чучков е автор на някои от най-хубавите песни, изпълнявани от болонския хор, сред които "Дъга" /1984г./ г и "Химн на сътворението" /1988 г./. Негова е заслугата "Малкият хор“ начело с незабравимата диригентка Мариеле Вентре да гостуват в България.

През 70-те и особено през 80-те години на миналия век "Златната монета“ е  любимо предаване на децата от двете страни на Желязната завеса, а вече шесто десетилетия то отправя послание за братство и солидарност по целия свят. Повечето от нас с умиление си спомнят водещия Чино Торторела и симпатичния мишок Джиджо.

През 1984 г. 9-годишните тогава Борко Чучков и Радослава Малякова са отличени за изпълнението на песента "Дъга” по музика на маестро Виктор Чучков.  Моля, кажете не на шега, кой нарисува тази дъга? - пеят няколко поколения българчета и до днес.
         
В интервю за "Хоризонт" и предаването "Закуска на тревата" проф. Чучков споделя спомените си от легендарната и обичана създателка и диригентка на хора Мариеле Вентре, разкрива тайната на хубавата детска песен и преди всичко - как започва историята на "Златната монета".

Цялото интервю с проф. Виктор Чучков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна