Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основните проблеми в образователната система са липса на качествена практическа подготовка, смятат младежи

Снимка: Цветомир Цветанов



Основните проблеми в образователната система, според младежите, са липса на качествена практическа подготовка, малко часове по специалните предмети, неефективни стажантски програми. Това сочи проучване, проведено от Сдружение "Младежки глас"в 6 областни града. 

Младежи от Бургас, Варна, Пловдив, Враца, Видин и София, чието мнение е било потърсено в рамките на проекта на "Младежки глас" по програма "Еразъм плюс" посочват дуалното обучение като път за решаване на някои от проблемите в образованието, посочени от самите тях:
То дава възможност на всеки един от учениците след определен клас да избира специалните предмети, които иска да учи и общообразователните да останат на по-заден план, обясни Данаил Петров от Сдружение "Младежки глас".

Учениците от последните гимназиални класове и студентите начален курс препоръчват насърчаване на стажантските програми. Младежите имат нереалистични представи за първоначалното заплащане при излизането им на пазара на труда. Бизнесът иска по-подготвени кадри, са други изводи от проучването. Препоръките от него ще бъдат внесени в Парламентарната комисия по образованието.
Още по темата чуйте в репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна