Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът със зазиданите прилепи в Бургас не е изолиран случай

2
Снимка: БНР
Случващото се в Бургас не е изолиран случай, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Вяра Крушкова от фондация "Дивите животни".Защитниците на животните сигнализираха, че прилепи биват запечатвани зад топлоизолацията в саниращи се сгради в момент, когато животните се готвят за зимен сън. Прилепите са защитени и има опасност да загинат. От фондацията са започнали подписка за спасяването им:

Не е проблемът в саниращите фирми, защото те са подписали едни договори, в които няма никакви изисквания да се погрижат по някакъв начин за защитените видове които обитават сградите, така или иначе

Искам да кажа, Бургас в никакъв случай и тази този блок не е изолиран случай, това се случва навсякъде. Просто имахме конкретен сигнал за конкретни места.

Ние отидохме, проверихме, записали сме животните, записали сме как влизат и излизат, тоест те са там. Всъщност основното нещо, което много ми се иска, да не да не изпускаме този фокус. Значи, има един Закон за биологичното разнообразие и в него се казва че то, биологичното разнообразие, е неразделна част националното богатство на България и там се казва, че държавните и общински органи и гражданите имат задължения и приоритет опазването на биологичното разнообразие.

Проблемът е много комплексен и от много отдавна. Аз предпочитам да не се концентрирам на това какво се е случило. Искам да кажа, че необходимите мерки и в момента се работи върху това да се вземат за в бъдеще. Въпросът е в момента какво се прави. По ред причини регионална Инспекция по околна среда и води в Бургас не желае да вникне в това какъв е проблема, взима повърхностни мерки.

Детелина Иванова от инспекцията обясни:

Решение за видове, които обитават сградите и мерки, се обсъждат в момента на една работна група. Има доста свършена работа. По този въпрос няма още утвърдена методика. Ние, след като получихме сигнала, си позволихме да приложим някои мерки и да дадем предписание преди да е утвърдена тази методика. Ние дадохме предписание на строителните фирми, които извършват санирането на сградите, да поставят едни устройства, които са тръби със съответен отвор, през който прилепите да могат в една посока, т. е. те да напуснат, да бъдат изведени от тези кухни и процепи, които обитават в сградата и поетапно те да се поставят в процепите, като престояват минимум три дни. Така е описано в практиката, която е прилагана в други страни.

Детелина Иванова посочи, че за вече санираните сгради такова нещо няма как да се направи, а и властите не могат да докажат, че вътре са останали животни.

Валя Крушкова обясни, че идеята с тръбите няма да свърши работа:

По това време на годината се прави изход, който е двупосочен и той стои до началото на пролетта, когато се оставя животните да могат да излязат да напуснат и след известно време се затваря. Защото по това време на годината прилепите вече не са толкова активни и поставянето на тези тръби еднопосочно по това време на годината, за период колкото да се санира въпросната фасада, което е доста бързо, колониите няма да излязат. Ще излязат вероятно някакви индивиди, но в никакъв случай няма да излязат всички.

Според Крушкова законът трябва да има приоритет над търговските договори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна