Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Грозданов: Трябва да трупаме по-големи резерви, за да погасим външния дълг без нови заеми

Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет
Снимка: БГНЕС




Очакваното прегряване на икономиката ни ще съвпадне с необходимостта от плащане на големи падежи от външния дълг.  Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Фискалния съвет Борис Грозданов. Той е категоричен, че държавата трябва да трупа по-големи резерви, за да може да посрещне предизвикателствата в дългосрочен план:

За 2017 година резултатите са много добри и очакваме ръст на БВП от 4%, който е един от най-високите в Европейския съюз, много повече от средния ръст, който е 2,5%. На този етап би следвало да се възползваме от добрите показатели и да си увеличаваме резервите.

Независимо че сега сме с външен дълг сред най-ниските във всички държави от ЕС, на второ място, и с трайна тенденция за намаляване на дълга, то трябва да имаме достатъчно резерви и то в по-голяма степен от величината, която имаме сега, за да може без нови заеми да покрием разходите, които са свързани с погасяването на дълга.

На този етап ние нямаме проблеми със Сребърния фонд. Средствата, които се натрупват, могат да поемат за кратен срок потребностите, които могат да се появявт, но в дългосрочен план трябва и в него да се заделят повече средства, за да може вече да се покрият и разходите, които той трябва да финансира.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Още мнения в отговор на въпроса какви мерки са необходими можете да чуете в интервюто на Марта Младенова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна