Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън от Фед е много несигурна относно временния характер на слабата инфлация в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Федералния резерв Джанет Йелън потвърди досегашната позиция на Централната банка, че очаква инфлацията в САЩ да нарасне в скоро време, но за пръв път даде да се разбере, че е "много несигурна" относно това, сигнализирайки по този начин, че е възможно цените да останат ниски години наред.

Ние очакваме инфлацията да се повиши през следващите една или две години, но бих заявила, че съм "много несигурна" относно това, заяви Йелън във вторник вечерта пред студенти и професори на Нюйоркския университет Stern School of Business. Моите колеги и аз не сме сигурни, че настоящата ниска инфлация е временно явление и ще следим поведението ѝ много внимателно, допълни тя.

Само ден след като Йелън обяви, че ще се оттегли от Федералния резерв след края на нейния мандат (изтичащ в началото на февруари 2018-а), тя посочи, че докато през последните няколко години слабостта на трудовия пазар, рязкото понижение на петролните цени и поскъпването на долара са довели до ограничаване на инфлацията, то ниската инфлация през настоящата година е изненадваща, тъй като ние по същество вече имаме пълна трудова заетост.

Може би има нещо по-ендемично или с по-продължително влияние, на което ние трябва да обърнем внимание, каза тя в разговор с бившия управител на Английската централна банка, Марвин Кинг.

Трябва да се има предвид, че Джанет Йелън и нейните колеги се борят със сдържаната инфлация през голяма част от годината въпреки растящата икономика и здравия пазар на труда. Нивото на безработицата в САЩ се понижи през октомври до 4,1%, достигайки най-ниско ниво от декември 2000-а година насам, докато БВП нарасна през последното тримесечие със солидните 3 на сто, но в същото време предпочитаният от Фед индикатор, оценяващ цените (инфлация), се повиши през септември с 1,6%, а основният ценови индекс (без енергийните и цените на храните) нарасна за втори пореден месец с едва 1,3% - далеч под целевото ниво от 2 на сто.

Шефът на Фед не коментира непосредствения път на развитие на паричната и лихвената политика, въпреки че тя отбеляза, че икономиката е "относително близко" до двойния мандат на Централната банка за постигане на максимална трудова заетост и на ценова стабилност.

Федералният резерв повиши за последно основната си лихвена ставка през юни до диапазона между 1,00% и 1,25%, а на заседанието си на 19-и и 20-и септември американските централни банкери потвърдиха, че има вероятност за още едно вдигане на лихвите с четвърт процент до края на годината (на заседанието през декември).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени