Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Франсоа Бонтан: Белгийските фирми все по-трудно намират квалифицирани работници

Наскоро в София се проведоха 12-ите Дни на Белгия, а за посланика на Кралство Белгия у нас, Н.Пр. Франсоа Бонтан, измина една година от идването му в България. Това стана повод за гостуването му в студиото на „Графити по въздуха“.

През тази година отбелязахме ръст на белгийските инвестиции в България, което показва, че страната ви е с много възможности, но и има много трудности в света на бизнеса, сподели г-н Бонтан.

Според него административната сложност е една от големите трудности. На белгийските фирми им става все по-трудно да намерят квалифицирана работна ръка. Посланикът посочи за пример липсата на квалифицирана работна ръка в белгийска фирма за текстил, разположена недалеч от Пловдив, която шие дрехи за висшата мода или така наречената „от кутюр“, както и трудността да се намерят шофьори на камиони, въпреки заплатите, които са съвсем близки до заплатите в Белгия.

Има един тип порочен кръг, който забелязвам тук, така например има много млади хора, които напускат България, точно защото не могат да се реализират тук, да започнат свой бизнес. Когато отидат в чужбина, те започват да печелят пари и да пращат пари на семействата си. Семействата им разчитат на тези пари и не им се налага да работят, а младите хора виждат единствената възможност да печелят пари, когато отидат в чужбина. Съществува и идеята, че трябва да станеш богат сега, на мига и хората не могат да приемат идеята, че за да осъществиш някакъв бизнес, това отнема време, разказа още г-н Бонтан.

Чуйте цялото интервю с Франсоа Бонтан от звуковия файл.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени