Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Прекратяването на войната в Сирия все още не е постигане на мир

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС
Днес в руския черноморски град Сочи се провежда среща на руския президент Владими Путин с двамата му колеги от Иран и Турция - Реджеп Ердоган и Хасан Рохани. Тримата лидери обсъждат бъдещето на мирното урегулиране в Сирия.


Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, коментира в "12+3" по "Хоризонт":

Прекратяването на войната все още не е равнозначно на постигането на мир. Противоречията остават. Общите интереси на САЩ и Русия са в ограничаването на радикалния исляма. Има и интереси на регионалните играчи Турция, Иран и Саудитска Арабия, която е с доста противоречива позиция.

Сирия е силно фрагментирана. Ще има сериозни проблеми не само с управлението, но и с нейното единство. Усилено се говори за ливанизация.

Можем да говорим за победа над псевдодържавната компонента "Ислямска държава", но не и над идеологическата. В Сирия в борбата срещу Асад позициите на основните играчи тотално се разминаваха. Оттук нататък в развитието на ситуацията отново на преден план излиза съдбата на Асад. Промяната в позицията на САЩ започна преди три години, когато беше казано, че Асад няма политическо бъдеще. Това означаваше, че виждат политическо настояще. Това позволи да започнат преговорите в Женева. Зависи от това кога ще има договореност за оттегляне. Интересно беше посещението на Асад в Русия преди два дни. Сега има нова мирна инициатива в Сочи - срешата на лидериоте на Русия, Турция и Иран. Интересите им са доста различни и тепърва ще се появят сериозни разминавания. Русия не би искала да се ангажира задълго с военно присъствие. За Турция е важно да не се създаде кюрдска държава. а за Иран всичко това преминава между борбата между сунити и шиити. Интересите са много различни и тепърва ще се появяват, отбеляза Кючуков.Димитър Гърдев

 Димитър Гърдев, регионален директор на Европейската асоциация за международни отношения, подчерта, че задължително трябва да бъдат отчетени интересите на другите играчи. Сирия имаше няколко варианта. Вариантът на чуждестранната интервенция се провали. Имаме няколко процеса. Вариантът на Иран, Русия и Турция е  сред няколкото възможности. Бъдещето на Сирия ще бъде микс между няколко варианта. Каквато победа имаш на земята, такава получаваш после в политическата торта. Но в живота няма сто процента. Има компромиси и стратегическо доминиране, което в момента преминава в ръцете на Русия. Саудитска Арабия и Катар са сред страните, които се опитват да стиковат усилията си с нея. Отсъства само ЕС.

Една от държавите на печелившата страна е Иран - държи групировката Хизбула - пряк участник в бойните действия. В този контекст се разглежда и борбата в Саудитска Арабия. Всичко се върти около едни изчезнали 100 млрд. - огромна сума дори в тази страна. Престолонаследникът полага усилия уахабитско-салафитската доктрина на джихадизма да не се налага като основна в Саудитска Арабия

Новините около Сирия коментира и турският журналист и наблюдател на процесите в региона Умут Насър пред кореспондента на БНР в Истанбул Мариян Карагьозов.

Всички интервюта можете да чуете от звуковите файлове.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна